Francuski ili grčki stil prekida?

KAKO SE OSJEĆAMO NAKON ŠTO SAZNAMO ZA PREVARU: 94 mogućih reakcija koje se mogu svrstati u 4 glavne grupe

Lena Ivanović
06.08.2023.

Sjećam se jedne glumice koja je na klasično novinarsko pitanje – kako biste reagirali na nevjeru duhovito odgovorila – „Ovisi kakav bi mi bio dan. Možda mi to više ni ne bi bilo jako važno ako bih, recimo, baš taj dan saznala da sam na lotu osvojila milijuna eura.“ Za sve one koji nemaju toliko sreće i snage da prijeđu olako preko prevare, tu su rezultati grčkog istraživanja koji puno toga otkrivaju kako se uistinu osjeća prevarena strana.

Konačno na odmoru. Ležim s frendicama na Hvaru i tišinu remete samo cvrčci, latino-glazba i šum valova. Okej, i zvuci mobitela. A onda se začuje blagi povik ili je to bio samo ekstra jaki izdisaj na tragu s jecanjem! Maja je upravo dobila poruku od ćukun-bivšeg da se pojavi na privatnom partyju. Evo, gotovo je s našim mirom jer upravo će se razviti rasprava – je li bolje primjenjivati francuski stil prekida (ostanete dobri sa svima, a novi partneri vaših lažljivih bivših vam postaju skoro pa najbolji prijatelji) ili možda više preferirate grčki stil prekida (bit ćemo fini pa ćemo samo napisati – nema oporavka nakon brodoloma i tragedije).

Svaka treća osoba vara

Tim više mi je pažnju to isto, sada već zauvijek upropašteno poslijepodne, zaokupila jedna grčka studija na temu nevjere i kako se prevareni nose s tim novim teretom, a koja bi nam zapravo svima trebala pomoći kako s njom izaći na kraj – bilo da je sami iskusimo na svojoj koži (ne znamo jeste li svjesni da je jedna francuska studija dokazala da tijekom života svaka treća osoba ima seksualni odnos s nekim tko nije njihov zakoniti partner) ili da se nalazite u ulozi frendice, psihoterapeuta na plaži.

Foto: Unsplash+

Naravno da su Grci ostali vjerni sebi pa su istraživanja samo potvrdila ono što već znamo – da u reakcijama prevladavaju negativni osjećaji od onog poniženja, očaja do prave depresije i šoka te da je prekid veze bio najčešći odgovor na situaciju. No zanimljivo je da su u drugoj studiji koja je provedena na 757 osoba svi ispitanici na pitanje kako bi reagirali na prevaru morali odabrati između 94 reakcije koje su dobivene u prethodnom istraživanju.

A sudeći prema rezultatima sve reakcije bi se mogle svrstati u četiri glavne grupe:

1. Zašto se to dogodilo?

2. Kako nastaviti s odnosom?

3. Kako uzvratiti?

4. Kako ipak saslušati prevaranta pa neka objasni

Treba li spomenuti da je Maja nakon što je pročitala ovo istraživanje zaključila da i dalje nema sve odgovore na prevaru staru sedam godina i da poneka pitanja baš nikada ne zastarijevaju, kao ni bolna sjećanja, ma koliko ljetni valovi ispirali stare priče, a zvuk latino-glazbe nudio zaborav.

Ovdje možete pogledati rezultate istraživanja. I ne manje bitno – sami sebi dati odgovore na pitanja koja vas muče. Ako zapne, uvijek možete pitati kojeg Francuza ili Francuskinju:)

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.