LJEPOTA I BENEFITI MEĐUGENERACIJSKIH PRIJATELJSTAVA: Evo zašto biste se trebali družiti i s osobama koje nisu maturirale kad i vi

Kristina Stakor
09.06.2023.

Možemo li imati pravi prijateljski odnos s nekim 20 godina starijim i 15 godina mlađim od nas – i zašto bismo trebali

Sjećam se tih scena iz djetinjstva gdje bi susjedi, penzioneri iz stana ispod nas svratili na kavu, velikih ručkova kod prijateljice na kojima bi prisustvovalo pola zgrade, od onih u mirovini, do onih koji su netom stigli s posla. Mi bi se muvale oko stola, prisluškivale o čemu to prevažnom i prezanimljivom odrasli raspredaju u oblaku dima od cigareta, sve dok jednog dana nismo i same bile pozvane za stol, kao punopravne članice tog kluba. Isprva je bilo čudno, no s vremenom smo se uspjele opustiti, referirajući stresove s faksa, događaje iz sinoćnjeg izlaska (istina, bez nekih detalja), planove za budućnost…

Tim su iskustvima neki od budućih odraslih u mom životu poput profesora ili šefova pomalo izgubili na autoritetu uvjetovanom ne samo akademskom spremom već i godinama, a konverzacija s njima imala malo opušteniji ton. No to je osvijestilo da prijatelje ne trebamo naći isključivo u razredu, na faksu, među vršnjacima već da nas s ljudima povezuje mnogo više od godine rođenja.

Boomeri i GenZ

Kad govorimo o prijateljstvima, nekako linijom manjeg otpora ih najčešće pronalazimo u najbližoj okolini, smatrajući da najviše zajedničkog imamo s onima koji pripadaju istoj generaciji, te s kojima dijelimo određena slična iskustva i okolnosti. Što može, ali ne mora biti točno.

Temelj dobrog prijateljstva jest da bude pozitivno tj. da se zbog njega osjećamo dobro, treba biti ustrajno i druženja redovita te da se osjećamo ugodno i sigurno jedni s drugima – a dob s tim nema nikakve veze.

Foto: Pexels / Cottonbro Studio

Za razliku od druženja s vršnjacima, kod kojih se (svjesno ili ne) međusobno uspoređujemo: tko je kupio stan, a tko je još podstanar, tko ima već 3 djece, a tko je još single, tko je dobio povišicu, a tko otkaz – to izostaje u društvu ljudi koji ne pripadaju našoj generaciji, jer su to već odavno proživjeli ili tek dolaze u tu fazu, i fokus im je na nečem drugom. Oni nam mogu dati iskren i nepristran savjet, iz neke sasvim drugačije perspektive.

U prilog prijateljstvima među različitim generacijama govore i podaci da se milenijalci i GenZ osjećaju usamljenije od ranijih generacija u njihovim godinama. A usamljenost nije samo negativan osjećaj, već i zdravstveni rizik. Skraćuje život i povećava rizik od srčanih bolesti te od demencije. Osim mlađih generacija u ovom digitalnom dobu, posebice pogađa i starije te LGBTQ+ osobe i imigrante, izvještava Fortune. Pa ne čini li se onda da bi jednostavno rješenje bilo svojevrsni tulum za različite generacije?

0-100

Iz inozemstva stižu različite priče o klubovima i inicijativama koje spajaju mlade i starije ljude u zajednici. Za starije to znači bijeg od usamljenosti i osjećaja nevidljivosti, a mlađima daje osjećaj pripadnosti, osobito ako su se tek doselili u novo mjesto ili grad.

Razmjena vještina jest također nešto što često zanemarujemo izvan obrazovnih ustanova: tko može bolje pokazati kako pripremiti goveđu juhu ili punjenu papriku od gospođe u zgradi iz čijeg stana uvijek miriše na kuhanje? A susjeda u sedamdesetima bi mogla imati koristi od pripadnika generacije Z koji zna sve o tehnologiji.

A mi između? Također. Druženje s 18-godišnjim kumčetom otvorilo mi je neke nove perspektive i pokazalo da današnji mladi nisu onako strašni, nabrijani ili poročni kao što se to ponekad čini iz statistika i medija. Saznala sam kakvu muziku preferiraju mladi (glazbeni ukusi nam se ne podudaraju), što je u trendu (zbogom, bubrezi), podijelila par skincare savjeta kao i onih životnih, ali sam se i oduševila emocionalnom zrelošću i samosviješću. I sve u svemu, razveselila činjenicom da nastavljamo tradiciju prijateljstava među ženama različitih generacija.

Naslovni vizual: Pexels / Cottonbro Studio, Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.