Tamna strana ljubavi

JE LI TO LJUBAV ILI LIMERENCIJA: Ako već niste, upoznaje ekstremni oblik romantične zaljubljenosti

Tamara Radan
30.04.2023.

Limerencija je sveobuhvatna opsesija i uvelike se razlikuje od ‘obične’ ljubavi, a kako ju je definirala autorica pojma Dorothy Tennov, ona je stanje nenamjerne zaljubljenosti i idealizacije koje osjećamo odnosno tumačimo kao ljubav. Iako je ova dva pojma lako pobrkati, limerencija je, za razliku od ljubavi, puno intenzivnija i gotovo pa redovito otrovna. Što je točno limerencija i kako je uspjela pomrsiti našu ljubavnu računicu?

Još otkako je 87. svijet upoznao Alex Forrest, žena je zapela s reputacijom apsolutne luđakinje koja je zaslužila sve što joj se događa. Možda bih ja pak otišla malo predaleko u drugom smjeru da kažem ‘ni kriva, ni dužna’, no definitivno nikada nisam pomislila da je tek obična luđakinja, a u to sam postala apsolutno sigurna kada sam se upoznala s pojmom koji je niti deset godina prije filma skovala psihologinja Dorothy Tennov.

Slučaj Alex Forrest možda je ekstreman, ali je školski primjer limerencije i baš mi je zato drago što se našao čitav tim ljudi koji je odlučio ispraviti nepravdu nanijetu legendarnom liku Glenn Close i cijeloj priči udahnuti novi život i perspektivu u vidu nove serije ‘Fatalna privlačnost’. Možda ne mora nužno biti fatalna, no limerencija uistinu je ekstremni oblik romantične opsjednutosti.

Ljubav, samo intenzivnija

Njome možemo opisati sve one situacije kada, nakon što nekoga upoznamo, steknemo osjećaj da smo instantno tako dobro kliknuli da nismo u stanju prestati razmišljati o toj osobi, da je svaka naša minuta ispunjena analizama poruka i postupaka dotične osobe i da cijela novonastala situacija više djeluje kao napad panike nego kao osjećaj leptirića u trbuhu i ona je zapravo zgodan izraz za onu zaljubljenost koja je intenzivnija i potencijalno destruktivnija od naše standardne zaljubljenosti ili faze medenog mjeseca. I samo se čini kao početak dugovječne ljubavne priče.

Strah od odbačenosti i usamljenosti

Limerencija je sveobuhvatna opsesija i uvelike se razlikuje od ‘obične’ ljubavi, a kako ju je definirala autorica pojma Dorothy Tennov, ona je stanje nenamjerne zaljubljenosti i idealizacije koje osjećamo odnosno tumačimo kao ljubav. Iako je ova dva pojma lako pobrkati, limerencija je, za razliku od ljubavi, puno intenzivnija i gotovo pa redovito otrovna. Ona je, kao znanstveni izraz, tamnija strana ljubavi, kontrolirana nametljivim mislima o objektu naše želje. Te su misli obično obilježene strahom od odbačenosti i usamljenosti, a čak su i pozitivni osjećaji koje izaziva ukorijenjeni u jednako nezdravom i, naposljetku neodrživom uzbuđenju.

Foto: Shutterstock

Tobogan emocija

Netko tko doživi limerenciju mogao bi se osjećati kao netko tko doslovno živi od nade da objekt njihove ljubavi osjeća isto, i od dopaminskih udaraca dobivenih postupcima koji to potvrđuju, a osoba najčešće na odnos gleda kao na odgovor na sve svoje probleme. Važno je razumjeti da je ona iskustvo, a ne samo osjećaj, i da je jako teško uspostaviti kontrolu nad njome, što znači da nas je u stanju potpuno odvratiti od stvarnosti, iako samo iskustvo i osjećaj može varirati iz dana u dan, i iz trenutka u trenutak, ovisno o tome koliko puno ili malo pažnje i privrženosti mislimo da dobivamo od svoje nove simpatije.

Iako je ovaj tobogan emocija nešto što postoji otkako je i vijeka i koji je definiran još prije više od četiri desetljeća, u novije je vrijeme limerencija sve popularnija na TikToku na kojem trenutačno broji više od 35 milijuna pregleda. 

Kako razlikovati ljubav od limerencije?

Kod limerencije, objekt naše ljubavi je ‘savršen’, a što samo po sebi znači da je temelj našeg iskustva zabluda jer, kao što znamo, savršenstvo ne postoji. To je dio razloga zašto se limerencija često doživljava u ranim fazama veze , kada još uvijek nekoga ne poznajemo dobro i kada nam se lako povezati s nekim aspektima osobnosti osobe i projicirati ono što zamišljamo da je ostatak. U biti, što manje nekoga stvarno poznajemo, lakše je postati kaotično opsjednut idealiziranom verzijom te osobe, a što znači da je limerencija u osnovi suprotna temelju emocionalne intimnosti koju prava ljubav treba razvijati.  

Foto: Shutterstock

Kada se zaljubljenost počinje pretvarati u paniku

Ono što je kod limerencije opasno je što je u stanju izazvati ozbiljnu pustoš u našem emocionalnom stanju i to u onom trenutku kada se maštarija uz koju smo vezali sve svoje nade i snove neizbježno počne rasplitati, i kada se zaljubljenost počinje pretvarati u paniku. Misli su nametljive i dolaze u neočekivanim i nepoželjnim trenucima pa postajemo opsesivni, a što se manifestira kroz višestruke pozive i poruke, pretjerivanje sa spojevima i želju da čim prije krenemo sa svime – seksom, titulama i integracijom u živote svih osoba koje su osobi bliske.

A sada kada znamo da bi sve one situacije u kojima smo imali osjećaj da nekoga poznajemo oduvijek i u kojima smo svadbena zvona čuli nakon tjedna ili dva poznavanja naše ‘srodne duše’ mogle biti baš ovo, pitanje je može li se izgraditi prava veza na limerenciji.

Foto: Shutterstock

‘Onaj pravi/a’ ili tempirana bomba

Većina nas želi vjerovati u ljubav na prvi pogled, twin flame i srodne duše, no stručnjaci upozoravaju da ovakva vrsta ljubavi nije baš realna, pa čak ni zdrava. Iako je ono što zapravo doživljavamo opsesija, zabluda i krajnje nezdrava fiksacija, mogli bismo se osjećati kao da smo upravo pronašli onog jedinog i savršenog, a to je, u stvarnosti, tempirana bomba prema samouništenju.

Što se krije iza ekstremne opsjednutosti?

Psiholozi su uvjereni da iza svog tog romantičnog intenziteta obično postoje tjeskoba, problemi privrženosti, traume iz djetinjstva ili kakvi drugi problemi mentalnog zdravlja koji nas uvjeravaju da je ekstremna privlačnost iliti opsjednutost koju osjećamo prema novoj osobi ljubav i da limerencija nipošto nije recept za happy end. Štoviše, uvjereni su da je stabilan i trajan odnos koji bi se dogodio kao posljedica limerencije tek puka slučajnost.

Foto: Shutterstock

Zdrave veze, slažu se, ukorijenjene su u iskrenosti, povjerenju i komunikaciji, a stabilne i trajne veze nastaju kada su dvije osobe na istoj valnoj duljini po pitanju toga što osjećaju jedna prema drugoj i što žele od svoje veze. Limerencija nas, s druge strane, tjera da se usredotočimo isključivo na to kako se osjećamo zbog objekta naše opsesije i kako on reagira na naše ponašanje pa umjesto zamišljanja kako ćemo izgraditi zajedničku budućnost kao par, na odnos redovito gledamo kroz leću straha, nesigurnosti i čiste obmane.

Dakle, svaki onaj trenutak u kojem negativne emocije poput strahova i panike (jer se ne javlja, jer nije odgovorio na poruku, jer je odgodio dejt) nadmašuju sve lijepo i pozitivno što se u odnosu događa, trebali bismo shvatiti kao alarm i veliku crvenu zastavu. Jer se ljubav, bez obzira na sve u što nas pop kultura uvjerava već desetljećima, ne bi trebala osjećati kao droga.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.