Imate li ultimativni nesvjesni cilj?

MICHELANGELO EFEKT: ‘Sorry, ali naša veza je gotova. Nedostaje mi Michelangelo!’

Tamara Radan
19.01.2024.

Što čini jednu vezu uspješnom, a zbog drugih se pišu članci na MOOD portalu? Izgleda da su psiholozi ipak uočili jednu karakteristiku koja povezuje sve ispunjene veze…

Kada sam prvi put ugledala ovaj neobičan naziv priznajem da me nešto probolo u blizini srca, jer kada netko spomene Michelangela ja samo vidim puno veličanstvenih djela i krvavi red. Jer treba svoju viziju osloboditi iz kamenog bloka, a to znači i zasukati rukave. A kada god netko spomene rad na ljubavi, odmah se sjetim i knjige ‘Protiv ljubavi’ Laure Kipnis u kojoj je autorica objasnila da joj je malo dosta rada na ljubavi. Jer ne samo da moramo raditi na poslu, zatim moramo raditi na tijelu u teretani, a gdje je tijelo, tu je odmah i ljubomorni duh koji također zahtijeva da se uloži malo mindfulnessa. A gdje ćemo onda ugurati i vrijeme za rad na ljubavi?

Foto: Unsplash

Michelangelo efekt i ultimativni nesvjesni cilj

Ok, sada je vrijeme da par puta duboko udahnete i smirite se, jer Michelangelo efekt ne znači da zbog svoje ljubavi morate tucati kamen kao što je davnih dana pjevao Oliver Mandić, nego…? U psihologiji Michelangelo efekt označava proces u međuljudskim odnosima. Naime, ako bismo malo pretjerivali u slikovitom izražavanju onda slobodno možemo reći da partneri tijekom vremena međusobno utječu jedan na drugoga i oblikuju se, baš kao što je Michelangelo u renesansi oblikovao svoje skulpture.

Izraz su prvi put spomenuli psiholozi Stephen Michael Drigotas i Caryl Rusbult u studiji objavljenoj 1999. u časopisu “Journal of Personality and Social Psychology”. Studija je pokazala da ljudi, bez obzira jesu li u vezi, teže postizanju svog idealnog Ja. To se smatra ultimativnim nesvjesnim ciljem, a u ljubavnim vezama efekt najviše dolazi do izražaja kada se partneri međusobno podržavaju u ostvarivanju svojih snova i ciljeva. Taj proces praktički podsjeća na otkrivanje skulpture iz bloka kamena, jer se i u međuljudskoj vezi radi o otkrivanju i poticanju idealnog Ja partnera.

Foto: Unsplash+

Neka vam veza bude čvrsta kao kamen

Ako nedostaje takva podrška, bilo da je riječ u pomoći oko postizanja određenih ciljeva, učenju novih vještina, odgoju djeteta ili planiranju putovanja, veza vrlo brzo postaje, dozvolite da ostanemo na istom polju metafora, nešto kao akvarel. No da ne bi bilo da samo morate žestoko raditi i trošiti lovu, znajte da dobra komunikacija nipošto ne podsjeća na rad u kamenolomu. Jer što vas košta da podržite drugu osobu u obliku pozitivnih odgovora, konstruktivne kritike, prihvaćanja, sitne pažnje, aktivnog slušanja, širokog osmijeha i toplih pogleda. Samo bez panike, molim! Nitko nije rekao da će se vaš akvarel otopiti uz nešto više nježnosti. Upravo suprotno! S vremenom bi mogao postati čvrst kao stina. Doslovno.

Naslovna fotografija: Unsplash; animacija Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.