Sjaji i liječi

NAKIT KOJI VAS RJEŠAVA ANKSIOZNOSTI I NAPETOSTI: A usput i sjajno izgleda!

Tamara Radan
17.12.2023.

Čuli ste vjerojatno za flastere koji vas rješavaju anksioznosti oko kojih se povela velika rasprava djeluju li uopće. No kada smo čuli za ušne sjemenke koje se apliciraju u unutrašnju školjku uha na određene akupunkturne točke, a usput i sjajno izgledaju, tko još razmišlja o flasterima


Za akupunkturu sam prvi put saznala od obiteljskog prijatelja i liječnika na putu za skijanje. Doktor je bio otvorena uma, zanimale su ga alternativne stvari, a u trenu kada smo njegova kći i ja hitno zatražile na stražnjim sjedalima auta vrećice naš vozač je zaustavio najnoviji model BMW-a i održao nam predavanje o akupunkturnim točkama i koji dio na ruci moramo pritiskati iz sve snage da zaustavimo mučninu. Ne znamo jesmo li od prve pogodile te dobre točke ili smo jednostavno znale da smo nagrabusile ako uništimo ganc novi auto, no nekako smo uspjele zaustaviti vrtoglavicu i oluju koja nam se događala u srednjem uhu.

Akupunkturne točke na uhu

Tim više me je obradovala informacija da su na netu silno popularni postali konstelacijski setovi koji se lijepe na uši hit, a koji se baziraju upravo na akupunkturi. Naime, stručnjaci za akupunkturu i praktičari kineske medicine ovaj oblik terapije koriste već desetljećima jer, navodno, pomaže pri stresu, nesanici, protiv bolova… Tretman se sastoji od lijepljenja sjemenki (originalno je uistinu riječ o cvjetnim sjemenkama) na određene točke na ušnoj školjci – a kad ih nakon toga pritisnete, šaljete blagotvornu energiju točno određenim dijelovima tijela.

Mapa vašeg uha

Jednostavno, kad se ne osjećate dobro, stavite sjemenku na određenu točku i ostavite je zalijepljenu do pet dana, što će vam pomoći da se smirite i opustite”, tvrdi Jessica Klein, stručnjakinja za akupunkturu u tvrtki Area 25 iz New Yorka. Postupak nanošenje je vrlo lako. Najprije dobro obrišite ušnu školjku alkoholom kako biste uklonili masnoće, zatim pincetom uhvatite ljepljivu sjemenku, nježno je pritisnite i očekujte pozitivnu vibru u roku pet minuta. Naravno ovo je lakši dio, a puno više vremena ćete trebate posvetiti proučavanju mape uha online i gdje pozicionirati sjemenku.

Kako se lakše nositi sa stresom

Iako naravno znanstvena istraživanja su još nepotpuna, kaže dr. Eric First iz Američkog instituta za stres, prvi korisnici su i više nego oduševljeni. Uostalom, već je važan korak i to da obratite pozornost na to kako se osjećate, primijetite da vam nešto treba i posvetiti se sebi jer tako ćete se lakše nositi sa stresom, tvrdi Klein. Stoga, ako ste spremni potrošiti novac na nešto što bi moglo djelovati, samo naprijed. Ali ako vam treba uobičajena terapija za mentalno zdravlje, držite se onoga što je znanstveno utemeljeno. I ne, ove sjemenke nisu kao brazilski orasi (samo 2 komada dnevno da se ne overdozirate selenom), a to znači da ih možete dodati koliko želite i ovisno kakav styling imate.


Pročitaj više

Budite realni!

Priznajte jednom za uvijek da vi to ne možete i slobodno zaboravite na priručnike za samopomoć! Naravno, knjiga američkog neuropsihologa Paula Pearsalla ‘The Last Self-Help Book You’ll Ever Need’ je izuzetak!

Ne morate guglati simptome

Groznica, klecanje koljena, aritmija srca, gubitak sluha, paranoja, a naposljetku i potpuni gubitak razuma. Pa vi sada recite da to nije bolest. Dobra vijest: lijeka ima. Još bolja: kao i onih koji baš vole bolovati od ljubavi…

Sologamija, što je to?

Pogledali smo neke SF filmove koji tematiziraju ljubav, a zavirili smo i u knjigu ‘Future of Love’ Matthiasa Horxa

Izlaz iz fatalne veze

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.