Sjaji i liječi

NAKIT KOJI VAS RJEŠAVA ANKSIOZNOSTI I NAPETOSTI: A usput i sjajno izgleda!

Tamara Radan
17.12.2023.

Čuli ste vjerojatno za flastere koji vas rješavaju anksioznosti oko kojih se povela velika rasprava djeluju li uopće. No kada smo čuli za ušne sjemenke koje se apliciraju u unutrašnju školjku uha na određene akupunkturne točke, a usput i sjajno izgledaju, tko još razmišlja o flasterima


Za akupunkturu sam prvi put saznala od obiteljskog prijatelja i liječnika na putu za skijanje. Doktor je bio otvorena uma, zanimale su ga alternativne stvari, a u trenu kada smo njegova kći i ja hitno zatražile na stražnjim sjedalima auta vrećice naš vozač je zaustavio najnoviji model BMW-a i održao nam predavanje o akupunkturnim točkama i koji dio na ruci moramo pritiskati iz sve snage da zaustavimo mučninu. Ne znamo jesmo li od prve pogodile te dobre točke ili smo jednostavno znale da smo nagrabusile ako uništimo ganc novi auto, no nekako smo uspjele zaustaviti vrtoglavicu i oluju koja nam se događala u srednjem uhu.

Akupunkturne točke na uhu

Tim više me je obradovala informacija da su na netu silno popularni postali konstelacijski setovi koji se lijepe na uši hit, a koji se baziraju upravo na akupunkturi. Naime, stručnjaci za akupunkturu i praktičari kineske medicine ovaj oblik terapije koriste već desetljećima jer, navodno, pomaže pri stresu, nesanici, protiv bolova… Tretman se sastoji od lijepljenja sjemenki (originalno je uistinu riječ o cvjetnim sjemenkama) na određene točke na ušnoj školjci – a kad ih nakon toga pritisnete, šaljete blagotvornu energiju točno određenim dijelovima tijela.

Mapa vašeg uha

Jednostavno, kad se ne osjećate dobro, stavite sjemenku na određenu točku i ostavite je zalijepljenu do pet dana, što će vam pomoći da se smirite i opustite”, tvrdi Jessica Klein, stručnjakinja za akupunkturu u tvrtki Area 25 iz New Yorka. Postupak nanošenje je vrlo lako. Najprije dobro obrišite ušnu školjku alkoholom kako biste uklonili masnoće, zatim pincetom uhvatite ljepljivu sjemenku, nježno je pritisnite i očekujte pozitivnu vibru u roku pet minuta. Naravno ovo je lakši dio, a puno više vremena ćete trebate posvetiti proučavanju mape uha online i gdje pozicionirati sjemenku.

Kako se lakše nositi sa stresom

Iako naravno znanstvena istraživanja su još nepotpuna, kaže dr. Eric First iz Američkog instituta za stres, prvi korisnici su i više nego oduševljeni. Uostalom, već je važan korak i to da obratite pozornost na to kako se osjećate, primijetite da vam nešto treba i posvetiti se sebi jer tako ćete se lakše nositi sa stresom, tvrdi Klein. Stoga, ako ste spremni potrošiti novac na nešto što bi moglo djelovati, samo naprijed. Ali ako vam treba uobičajena terapija za mentalno zdravlje, držite se onoga što je znanstveno utemeljeno. I ne, ove sjemenke nisu kao brazilski orasi (samo 2 komada dnevno da se ne overdozirate selenom), a to znači da ih možete dodati koliko želite i ovisno kakav styling imate.


Pročitaj više

U suvremenom svijetu tehnologije, ljudi su usamljeniji nego ikad. Pa može li onda upravo tehnologija biti ta koja pomaže da se iz toga i izvučemo?

Nakon 5 ne postojim!

Ako i vas u nedjelju poslijepodne već hvata grč u prsima i knedla u grlu jer znate da će vas u ponedjeljak na mejlu dočekati preko stotinu poruka, imam lijek za vas!

Planiranje trudnoće

Konzultirati smo stručnjaka, proučili brojke, a ponajviše činjenicu da zamrzavanje stanica, kao i sve u životu, ipak ne ide uz 100% garanciju

Histrionski poremećaj ličnosti

Ok, svatko od nas voli ponekad nešto dramatično i pretjerano izvaliti, zamahnuti pelerinom i demonstrativno otići (mali savjet – uživo je uvijek dramatičnije nego na mejlu) no kada bismo trebali stati na loptu i pitati se – je li vrijeme da se skuliramo, i kako…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.