rise & shine

RANORANIOCI VS. NOĆNE PTICE: Tko zaista „dvije sreće grabi“?

Kristina Stakor
16.04.2023.

U svijetu krojenom prema ranoraniocima, ima li nade za nas koji živnemo tek popodne?

Tko rano rani, dvije sreće grabi – slušamo cijelog života kao opravdanje za nastavu koja počinje u 8 ili ranije, radno vrijeme zbog kojeg krećemo od kuće prije svitanja, influencerice na Instagramu koje svoj jutarnji smoothie piju u 6, nakon prvog treninga u 5 ujutro…

I moram priznati da me cijelo to vrijeme mučilo gdje je ta obećana dupla sreća, jer jedino što sam ja osjećala pokušavajući držati korak s takvim rasporedom jest kronični umor i potrebu za siestom u dva popodne. Pa se pitam – tko je doista sretniji, ranoranioci ili noćne ptice?

Early bird vs. noćne ptice

Nečije bolje funkcioniranje u zoru ili u ponoć uvjetuje prije svega biologija. „Mnoštvo je gena u igri pri određenju vašeg biološkog sata, Period 3 gen osobito diktira do 52% hoćete li biti jutarnji ili večernji tip“, kaže dr. Adrian Williams, profesor medicine sna pri King’s College u Londonu.

Ako ste prirodno više jutarnji tip, vaš cirkadijalni ritam otpušta melatonin ranije, zbog čega ćete imati više energije ujutro, ali i potrebu za snom ranije. Kod osoba koje se kasnije bude i idu na spavanje taj se hormon luči kasnije pa su te osobe najaktivnije poslijepodne i uvečer.

No to se ne odnosi samo na spavanje: istraživanja su pokazala da noćni tipovi češće preskaču doručak, kasnije jedu, skloniji su kofeinu i alkoholu te su u prosjeku manje aktivni od jutarnjih tipova, što može rezultirati i povećanim rizikom od nekih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 ili srčane bolesti.

Žena koja spava
Foto: Pexels / Cottonbro studio

Možemo li resetirati cirkadijalni ritam?

Ok, sad kad smo se svi mi noćni tipovi izdeprimirali, ima li šanse da promijenimo ritam, možemo li protiv biologije? Da, tvrdi već spomenuti dr. Williams. I male promjene poput postepenog ranijeg buđenja i uvođenja zdravijih navika može dugoročno rezultirati znatnim pomakom.

Najučinkovitije djelovanje ima sama svjetlost: ona je najbolji trening za ritam spavanja i buđenja, pa dignite rolete ujutro čim se probudite i ugasite mobitel i TV satima prije spavanja. Dobra stara knjiga ili neki drugi hobi bit će najbolji za opuštanje.

Uvedite više aktivnosti. Čak i ako nikada nećemo biti sretni u cik zore, više aktivnosti poput večernje šetnje bit će bolje za san i zdravlje, ali intenzivno vježbanje ipak je bolje ostaviti za jutarnje sate.

Pa ako se trudite isprobati „carpe diem“ pristup ranijem buđenju, to su najjednostavniji koraci s kojima možete lagano početi. Ali nemojte samima sebi predbacivati – svaki tip ima svoje prednosti, samo su trenutna radna politika i društvo više naklonjeni onom ranoranilačkom.

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.