TKO ME VOLI VIŠE OD SEBE: Je li self-love samo običan sticker i poza ili ga doista i živimo?

Tamara Radan
14.06.2024.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Kada je prije nekoliko mjeseci pjevačica Miley Cyrus objavila svoj hit single ‘Flowers’, nije bilo mjesta u gradu gdje ste se mogli sakriti i ne čuti stihove – ‘I can love me better than you can’. No u slučaju da ste izbjegavali javna mjesta s DJ-ima koje ne možete kontrolirati, a Instagram stavili na mute – svejedno vam nije bilo spasa, jer pred očima bi vam iskakali citati, memeovi, inspirativni plakati i majice s kojih bi vas gledalo osam slova – SELF-LOVE.

Ništa bolja situacija nije bila ni kod moje homeopatice koju sam posjetila zbog problema sa sinusima i groznim migrenama. A kako u homeopatiji ništa nije na prvu loptu, pa tako ni upala sinusa ne dođe od previše plivanja i ronjenja, doktorica je odlučila napraviti mišićni test kojim će provjeriti koliko su istinita neka uvjerenja i koji homeopatski preparat, da se izrazim slikovito – drži vodu.

Mišićni test na temu – volite li sami sebe

Sjela sam na stolac, ispružila jednu ruku u vis, u drugoj ruci koja je bila na koljenu sam držala razne preparate ili uvjerenja, a kada bi homeopatica pokušala spustiti moju podignutu ruku, morala sam joj pružiti otpor. Naravno da je prvo pitanje bilo – volite li vi sami sebe? Jer to što je možda naša okolina puna hiper pozitivnih afirmacija ne znači da doista i vjerujemo u njih, a kamoli da ih živimo.

Foto: Unsplash+

Možemo li pretjerati sa self-love?

Iako sam ovaj test prošla od prve, dobro da nisam i potvrdu tražila za Instagram, morala sam se ipak zapitati – nismo li možda pretjerali s tim samoljubljem? Naravno da je užasno važno voljeti samog sebe, no može li se čovjek overdozirati sa self love pa, recimo, otkliznuti u tako bliska područja kao što su sebičnost i narcizam. I kako to da se ovaj pojam pojavio baš u današnje doba?

Erich Fromm kao tata ‘self-love pokreta’

Bez brige, nismo prvi koji smo otkrili samoljublje, ali smo možda prvi koji smo ga stavili na tron. Jer kako drugačije preživjeti u vremenu koje favorizira žestoko natjecanje, samodostatnost i radikalni individualizam, a činjenica da od nekoga tražite pomoć izazva sram i neugodu. Srećom, utjehu smo pronašli u knjizi ‘Umijeće ljubavi’ koju je Erich Fromm objavio 1956. godine. I to u onim dijelu koji kaže – ‘Ljubav prema drugima i ljubav prema sebi nisu alternative. Naprotiv, osjećaj ljubavi prema sebi naći ćete kod svih onih koji su sposobni voljeti druge.’

Kada Aristotel i Rumi pomiješaju ljubavi

Drugim riječima, ljubav prema sebi je nužan uvjet za odnose s našim bližnjima. Na sličnu ideju su i puno godina ranije došli i stari filozofi, pjesnici i mistici. Aristotel je tvrdio da ljubav prema sebi u svom najkreposnijem obliku služi kao model za to kako trebamo voljeti svoje prijatelje. U 13. stoljeću, sufistički pjesnik Rumi pisao je o važnosti prepoznavanja božanskog u sebi kako bi se osjećali jedno s većim svemirom. A drevna budistička praksa Mette, ili meditacije ljubavi i dobrote, uključuje praktičare koji usmjeravaju ljubav prema unutra kako bi potom mogli proširiti tu istu ljubav prema van.

Self love – običan sticker ili prava ljubav?

A mi danas? Koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili je doista i živimo? Neupitno je da je odnos koji imamo sami sa sobom najvažniji na svijetu te da o njemu ovisi niz drugih faktora – od upale sinusa do stanja anksioznosti, tjeskobe, depresije. No kako znati je li vaša samoljubav doista tako duboka, zdrava i vitalna, kao što i treba biti, ili je samo običan sticker u vašem životu. I kako je prakticirati?

Foto: Unsplash

Znate li razlikovati želje od potreba?

Za početak, trebat ćete osvijestiti razliku između vaših potreba i želja, kaže Jeffrey Borenstein, predsjednik Zaklade za istraživanje mozga i ponašanja. Samoljublje je stanje u kojem cijenite samoga sebe i poduzimate one radnje koje podupiru vaš fizički, psihološki i duhovni rast. Ljubav prema sebi znači imati visoko poštovanje prema vlastitim potrebama, dobrobiti i sreći. A to znači da ćete trebati prestati žrtvovati svoju dobrobit da biste zadovoljili druge. No s druge strane, self-love je i način kako gledati sami na sebe – jesu li vaše naočale s pozitivnom dioptrijom ili imaju poseban zoom koji do makro dimenzija uveličava i najmanji problem, umjesto da sagledate cijelu sliku?

Dajte otkaz vašem unutarnjem kritičaru

Sjajna vijest je ta da za pravu ljubav prema samome sebi nikada nije kasno. U osnovi, ljubav prema sebi uglavnom se odnosi na upravljanje našim unutarnjim kritičarima kako bismo mogli razviti nijansiraniji pogled na svoje neuspjehe i cijeniti sav naš trud i osobni rast. A tko zna, možda o njemu otpjevati i koju pjesmu.

Foto: Unsplash+

Samoprihvaćanje u 5 koraka

Ovo je pet načina kako možete razviti bolju vezu sa samim sobom te na svojoj koži doista i osjetiti sve divne osjećaje i stanja koja idu uz self-love – veće samopoštovanje, više motivacije, jaču odlučnost, povećanu samosvijest, manje tjeskobe i slatki san.

Izbjegavajte negativan govor o sebi

Znate one ljude koji svako malo kažu ‘Koji sam ja idiot! Stvarno sam nesposoban!’ Pa ako to govore na glas, kakav onda jezik koriste kada razgovaraju u sebi? Posebice ako nešto pogriješe. Vrijeđate li sami sebe ili imate blaži ton s razumijevanjem? Ako ste jako samokritični, kako se zbog toga osjećate? Obratite pozornosti na to kako iznutra razgovarate sami sa sobom, jer to je najvažniji korak u učenju kako njegovati ljubav prema sebi.

Stvorite osobne rituale

Glavna razlika između navika i rituala je ta koliko ih obavljate vozeći na autopilotu, a koliko ste svega svjesni. Rituali su smislene prakse s dubokim osjećajem svrhe. Odvojite vrijeme, ma koliko vam dan bio kaotičan i naporan, za rituale koji su vam važni, bilo da se radi o davanju ljubavi svom tijelu vježbanjem ili davanju ljubavi svom umu meditacijom.

Postavite zdrave granice

Može biti teško voljeti samog sebe kada ljudi oko vas ne poštuju vaše vrijeme ili ne priznaju vašu vrijednost, bilo na poslu ili u svakodnevnom životu. Izlazak iz stila života na autopilotu podrazumijeva da ćete konačno morati naučiti kako postaviti zdrave granice i reći ‘Ne!’ kako biste zaštitili svoje vrijeme i energiju.

Budite suosjećajni prema sebi

Samoosjećanje je vrlo slično suosjećanju prema drugim ljudima. Sastoji se u tome da primijetite da patite i ponudite si razumijevanje i dobrotu. Možda ćete tijekom ove faze pokušati nešto i promijeniti na sebi, ali zapamtite da to radite samo zato jer želite biti zdraviji i sretniji, a ne zato što ste bezvrijedni ili neprihvatljivi takvi kakvi jeste.

Napravite prostora za samorefleksiju

Ponekad stvari ne idu po planu. Umjesto da se krivite, zašto ne biste doživjeli neuspjeh poput znanstvenika kako biste mogli učiti iz tih neuspjeha i iskoristiti ih kao priliku za osobni rast. Samorefleksija u ovom slučaju može značiti da ćete voditi dnevnik, tjedni pregled ili se možda redovito nalaziti s prijateljem u kojeg imate povjerenja kako biste razmislili o svojim nedavnim iskustvima i izazovima. I ono najvažnije – o balansu između ljubavi prema samome sebi i one prema drugima.

Naslovni vizual/video: Canva

.

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

moćno odbijanje

Biti „yes man“, onaj koji uvijek pristaje na sve prilike koje mu se nude dugo se činilo kao pravi način da maksimalno iskoristimo sve što život pruža. No iz današnje perspektive čini mi se suludo i prije svega – iscrpljujuće. Kako znati kada reći da, a kada ne i biti sasvim ok s tim?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.