Znanost o smijehu

USILJEN, ISKRIČAV ILI KREŠTAV: Što smijeh može otkriti o vašem odnosu?

Nika Kovačić
26.11.2023.

Kako je moguće da su ispitanici istraživanja o smijehu način kako se smiju parovi ocijenili kao izrazito neugodan? Zna li boja našeg smijeha nešto o nama što mi zapravo još uvijek ne znamo?

Svaki put kada bih čula da moj dečko razgovara na telefon dubljim glasom nego obično te da se nekako drugačije smije (kao da je upotrijebio neki anti-helij balon), naćulila sam uši i pripazila na izdajničke tragove. Tada već nisam morala ni pitati tko je bio s druge strane žice jer znala sam odgovor – netko koga je posebno želio impresionirati. Naime, nije tajna da je i smijeh neka vrsta govora, i to puno suptilnija od kineskog i japanskog u kojem samo na osnovu blage varijacije tona imamo desetine različitih značenja.

No zabrinjavajuće je možda to što su sada provedena istraživanja od kojih će vam možda zapeti osmijeh u grlu, jer studija objavljena u srpnju 2022. godine u “Journal of Nonverbal Behavior” pod nazivom “Nekoliko sekundi smijeha otkriva stanje veze” kaže da se smijeh s prijateljima čini autentičnijim i spontanijim od onoga kojeg upražnjavamo s našim partnerima.

Foto: Unsplash+

Iskreno s frendovima, usiljeno s partnerom

Istraživači sa Sveučilišta u Baltimoreu i Albright Collegea u SAD-u su željeli provjeriti tu hipotezu snimajući 52 vrste smijeha tijekom telefonskih razgovora 27 osoba, a zatim su ih puštali pred 50 američkih studenata. Studenti su ocjenjivali smijeh na ljestvici od 1 (izuzetno neugodno) do 9 (izuzetno ugodno). Na kraju je ispalo da većina sudionika smijeh romantičnih partnera ocjenjuje manje ugodnim za slušanje nego smijeh za prijatelja.

Dodatni eksperimenti provedeni u okviru ove studije pokazali su da se smijeh koji upražnjavamo dok smo u društvu prijatelja smatra glasnijim, srdačnijim, raznolikijim, prirodnijim, opuštenijim, intenzivnijim dužim, dominantnijim, prirodnijim u usporedbi sa smijehom koji smo namijenili ljubavnim partnerima.

Zašto je tome tako? Može biti da je vaša veza friška pa ste još u fazi kada ne možete biti opušteni nego pretjerano namještate glas (jedno istraživanje je potvrdilo moje sumnje s početka priče – zavodnici koji uspješnije moduliraju glas, a to znači da govore tiše i dublje imaju više uspjeha u dogovaranju dejtova telefonom). Ili ste možda zapeli u krizi, a to da znači da ste već sto puta čuli jedno te iste fore?

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.