Izlaz iz fatalne veze

KADA NORMALNI PROŠVIKAJU: Što kada ljubav postane opsesija

Tamara Radan
16.02.2024.

Što je to u našoj ćudi da nas tjera da hakiramo partneru e-mail, da se smucamo oko njegove zgrade dok vani lije kao iz kabla i da otkantavamo frendice jer smo, eto, toliko zauzete ne bismo li slučajno naletjele u gradu na predmet svoje žudnje? Da, čini se da odgovor leži baš u onom dijelu mozga koji je odgovaran i za sve vrste destruktivnih ovisnosti. Želite li se skinuti?

Sedmodnevno putovanje u Egipat. Upoznajte drvenu kolijevku civilizacije, zemlju faraona. Tako je pisalo na plakatu koji je pozivao na stručno putovanje, a dok sam uplaćivala prvu ratu nisam ni slutila da ću na tom mirnom Nilu upoznati ne faraona osobno, već njegovo visočanstvo – Boga. Doduše, on se nije zvao Amon Ra, već Boris, a dotični nam se nije ukazao u egipatskoj pustinji zbog fatamorgane, već u busu koji nas je furao na budimpeštanski aerodrom. Za nas dvadesetak studentica, to je bilo ukazanje ravno natprirodnom čudu jer se student građevine pojavio nenadano. Ok, to se čudo moglo jednostavnije objasniti.

Visok preko dva metra, atletski građen, preplanuo, četvrtaste konstrukcije lica, smeđih toplih očiju koje je krio pod Clarke Kent naočalama i s tom divnom Arafat maramom oko glave doslovce zbog koje je bio još bliži Bogu. A ta njegova neprestana zadubljenost u stručne knjige koje su vrvjele brojevima i arhitektonskim nacrtima samo su naglašavale njegovu božansku nepristupačnost. Budući da je silno bio zainteresiran za konstrukciju podizanja kamenja, Boris bi svaki detalj bilježio svojim profi fotoaparatom, a mi ostale smo isto tako revno fotkale njega. Puno godina kasnije kad sam jednom svom dečku pokazivala fotke iz Egipta, on je uzviknuo: ‘Pa tko je tip? Na svakoj živoj je fotki’, a ja sam mu nešto odgovorila: Ma pusti štrebera od dva metra. Stalno se gurao u prvih plan.

Foto: Unsplash

Detektivska agencija nam nije bila ni do koljena

Prava je istina ta da je nas dvadesetak u tih sedam dana razvilo takvu opsesiju ljepotanom, a da bi nam na našim foto-uratcima zavidjela svaka detektivska agencija. A naša zaluđenost egipatskim božanstvom se nastavljala i po povratju u Zagreb. A sada duboko udahnite, jer s vama je sve u redu, a vi niste ni prvi ni zadnji koji su osjetili čari opsesivne ljubavi. Evo Veliki Gatsby ju je osjećao prema svojoj prvoj velikoj ljubavi Daisy, a Lena Dunhams Hannah u seriji Girls prema Adamu.

I znate što? To je potpuno u redu, jer ako ne osjetite neki stupanj ove opsesivne zaluđenosti u sebi to možda znači da baš i niste zaljubljeni u tu osobu. A kada to kaže Helen Fisher, profesorica antropologije na Ruters Sveučilištu u New Yerseyu i žena koja je cijeli život provela proučavajući ljubav, tko smo mi da ne povjerujemo. U prijevodu – čim ugledamo nekoga za koga osjećamo (ili vjerujemo) da je kao stvoren za nas, mi doslovce počnemo proganjati tu osobu. Dakle, kada netko sljedeći put poželi nazvati policiju jer ga uhodite, okrivite evoluciju i konstrukciju svog mozga. Jer tako je to uredila majčica priroda.

Foto: Unsplash

Ludi ili samo opsesivni?

A sada dozvolite da pomnije proučimo glavne krivce za takvo suludo ponašanje koji se kriju u vašem mozgu. Naime, u prvoj fazi ljubavi mi smo doslovce pijani od dopamina – kemijskog spoja kojeg luči naš mozak, a osjećamo se tako kao da smo se najeli ludih gljiva i ugledali osobu u koju smo ludi zaljubljeni, a ona je to večer također slučajno čvaknula ecstasy. U ekstazi smo, kako to pristojno kaže Pepper Schwartz profesor sociologije na Sveučilištima Washington i Seatlle te autor knjige “The Normal Bar: The Surprising Secrets Of Happy Couples”.

Ako želite još slikovitije, dozvolite da vam opišemo kako izgleda mozak kada osobama koje su zaljubljene preko ušiju pokažete fotografiju ljubljenoga/ljubljene. Središnji dio mozga poznatiji i kao ventralno tegmentalno područje svijetli poput neke krijesnica u tami natapajući susjedne sinapse legalnom drogom zvanom dopanim, objašnjava i Helen Fisher. Drugim riječima, naš mozak je razvio taj sistem nagrađivanja jer misli da će tako lakše stići do glavnog cilja, a on glasi: razviti u nama brzinom svjetlosti osjećaj veeelike čežnje, želje i fokusirane energije.

Nesretnom igrom slučaja je to ispalo da je to baš onaj dio mozga koji se posebno aktivira i prilikom uzimanja kokaina. A jednom kada ga aktivirate, jao si ga vama, jer bit ćete još neko vrijeme tako motivirani sve dok ne dobijete to što želite, pa zvao se on Boris ili kokain. Eto, konačno imamo i službeni dokaz da je romantična ljubav podjednako snažna ili opasna kao i ovisnost o drogi, pa vi vidite. Uostalom, svatko od nas zna barem jednu osobu koja se dugo, dugo spuštala s ovisnosti o fisk ideji o onom pravom. Neki čak i desetak godina. Jednom kad naš mozak zabrije da bi nam netko mogao biti savršeni partner, kratak je put od toga da zdravu osobu pretvori u otirač.

Foto: Unsplash

Zašto je tome tako shvatit ćemo ako još jednom malo pomnije proučimo slike mozga snimljene magnetskom rezonancom. Naime, netko tko je izrađivao naš mozak napravio je još jedan bug u dijelu mozga zvanom insularni korteks pa ispada da on svijetli poput božićnog drvca kada smo ludo zaljubljeni, ali isto tako i kada osjećamo da smo napeti, anksiozni i napušteni. To je razlog zašto nas hvata panika ako ne dođe toliko očekivani SMS (a lijepo je još jučer obećao da će se javiti prije spavanja). I baš zbog tog dijela mozga mi često razvijamo scenarije kao iz horor filma. Pregazio ga je auto. Netko je provalio u njegov stan, oteo ga, a po svemu sudeći to bi mogla biti neka nova cura.

Ili još gore – njegova bivša čiju slika još čuva ispod kreveta!!! Pa još ako svemu tome pribrojite sve te hormone koji ključaju kao u uzavreloj vodi i odašilju vašem mozgu samo jednu poruku: Seksualno sam gladan, pojest ću te čim te vidim, naravno da je vaš objekt opsesije u stvarnoj opasnosti. Ali od vas koji ste već opasno izgubili tlo pod nogama.

Foto: Unsplash

Kako se riješiti fatalne veze

I nema tih naočala ili šamara koje biste mogli nabiti opsesivnoj osobi u ekstazi dok je puca kemija. Sjećam se frendice Maje koje se preko noći zaljubila u jednog producenta u najboljim tridesetima i već iste večeri odlepršala kod njega i ostala tamo cijeli tjedan. Iako je tip imao curu i nije s njom htio ni nos promoliti vani, a to joj je oduzimalo toliko vremena da nam nije mogla javiti niti gdje je niti je li dobro. Ona je bila sretna, jer je on bio sve što je ona u tom trenutku željela. Kemijskim jezikom rečenom, nju je pucao testosteron zbog koje je predmet njene želje dobio iste sekunde neodoljivu seksualnu auru i zbog koje nam se i može dogoditi to što zovemo seks s potpunim strancem. A onda, kad se već našla u krevetu s takvim seksi nepoznatim likom, njeno tijelo je počelo lučiti i hormone vezivanja ka što u oksitocin i vazopresin. I sad se vi riješite takve fatalne veze!

Foto: Unsplash

Našim željama vlada ljubavna mapa u mozgu

Mislite da ih je pukla tako jako kemija i da su se njih dvoje naprosto nanjušili zahvaljujući feromonima koji igraju važnu ulogu i prilikom sparivanja životinja. No, Helen Fisher se ne bi složila s tim urbanom legendom koja kaže da našom željom upravljaju hormoni ili kojekakvi mirisi. A ne, ne! Našim seksualnim željama vlada ljubavna mapa u našem mozgu, a nju vrijedno kreiramo već od prvih dana. Znate već onu tajnu listu koju skrivate u vašoj podsvijesti i u kojoj ste zabilježili kako bi trebao izgledati vaš partner, čime bi se trebao baviti, što bi trebao reći, kako mirisati, kako plesati…

I čim ugledate nekoga tko odgovara traženim karakteristikama i stavite par kvačica, vaše tijelo počinje ispuštati ubitačni miks hormona. Ukoliko vam se dakle posreći da vaša veza ode u zdravom smjeru, normalno je da će s vremenom ta histerično-opsesivna faza poznatija i kao ne mogu jesti niti spavati jer stalno mislim na tebe i nisam u stanju vidjeti niti jednu tvoju fazu proći i vi ćete ponovno postati razumno biće. Da tome nije tako, ne znamo tko bi uopće imao snage hodati, ići na faks ili na posao. Bili bismo preiscrpljeni od svih tih intenzivnih emocija, analiza, čekanja i seksa pa bismo vjerojatno jednog dana htjeli ne htjeli završili kao Romeo i Julija.

Foto: Unsplash

Zašto nas zbunjujuće poruke doista mogu sludjeti

No, kao što slutite, uvijek postoje iznimke i neki ljudi kojima se ne dogodi to blaženstvo da to ljubavno ludilo popusti. Štoviše! Ko za vraga, ono može postati još intenzivnije i nepodnošljivije pa čak iako se ispostavi da je predmet obožavanja najobičniji gad koji ne drži obećanja, rijetko se javlja ili vam ne daj bože zabunom pošalje tuđu fotku. A sada najluđi dio! Takve pali-gasi veze u kojima je svima potpuno jasno da se tip naprosto poigrava s vama i da mu nije stalo mogu i najcool osobu pretvoriti u pravog pacijenta. U čemu je sada kvaka?

Ne znamo koliko ste pratili na satu biologije, ali već su i neki malo manje zahtjevni pokusi na životinjama pokazali da sluđivanje psića porukama «Evo ti keks! Ma ne, evo ti batina!» mogu toliko sludjeti njegov mozak da više ne zna je li bi volio ili mrzio svog gospodara. Eto, to se događa i s ljudskim mozgom kada mu predmet obožavanja šalje zbunjujuće poruke: Želim te! Ne želim te! Sada kažem Da, a zapravo mislim Ne. Drugim riječima, što manje ljubavi i strasti dobivate i to u vremenskim razmacima koje ne možete predvidjeti, to ćete tu osobu više luđački željeti. Znamo, totalno prokletstvo!

Jeste li opsesivan tip?

U redu priznat ćemo da ponekad i svi mi znamo pogriješiti i pogrešno protumačiti znakove, ne osvrćući se na upozoravajuće znakove. No čini se da su neki pojedinci ipak više ugroženi od ostalih. Ako dolazite iz obitelji koja se borila s problemima s alkoholom ili vam roditelji, koliko god vas voljeli, nisu pružili dovoljno ljubavi (ili dojam da ste voljeni), velike su šanse da ćete razviti takav odnos prema ljubavi gdje ćete se kao priljepak kačiti na nedostupne partnere, pojašnjava Arhutr Aron, socijalni psiholog na Stony Brook Sveučilištu u New Yorku.

Znate već te sheme – on vam se par dana ne javi, a vi već mislite da ste nešto pogrešno napravili i slutite kraj svijeta. Zatim slijedi sado-mazo priča u kojoj se vi nasilu želite dočepati svoje mrvice ljubavi pa tko živ tko mrtav. Uostalom, svatko od nas se sjeća nekog dramatičnog para koji se miri i svađa svaka dva tjedna, parova koji izlaze iz jurećih auta na sred ceste jer su se žestoko posvađali, a onda ih vidite par kilometara dalje kako se luđački ljube i seksaju na semaforu. Sluđenih pojedinaca koje drži zajedno još samo vratolomna drama, neizvjesnost i strast, a ne intima, ljubav i povjerenje. I iako je pitanje vremena tko će prvi od njih izgorjeti niti jedan od njih nema snage izići iz tog suludog odnosa.

Foto: Unsplash

Kako izaći iz začaranog kruga?

Kako se onda izvući iz tog začaranog kruga? Hm, kako vam reći? Na isti način kao što biste se skidali s bilo koje ovisnosti. Okružite se ljudima koji će vas podržavati u vašem naumu i pokažite opsesiji srednji prst. Jednom kada prepoznate svog obrazac ponašanja kaže John D. Moore autor knjige “Confusing Love With Obsession”, velike su šanse da ćete se izvesti na prvi put. Korak broj 2 glasi: prekrižite zauvijek predmet svoje opsesije, a to znači bacite sve broje telefona, skinite ga s FB-a, ne odgovarajte na nepoznate pozive noću, ne pristajte na razgovore, ne guglajte ga. Da, čak je i guglanje zabranjeno, jer čim upišete njegovo ime u tražilicu, vaše tijelo već malo luči dopamina i slina vam curi, kaže Fisher. A svi mi jako dobro znamo kako se lako poskliznuti na slinu i onda okrenuti njegov broj telefona s tim mokrim prstićima. A sada slijedi najgori dio – zabranite svojim prijateljima da ga spominju u vašem društvu, spremite njegova pisma ili poklone na tavan.

Kako iracionalne misli zamijeniti onim zdravijima?

Ako vas i dalje ruke svrbe pri pogledu na telefon, ne možete spavati jer vam njegovo tijelo i rečenice nepoznati dolaze noću možda ne bi bilo zgorega da posjetite terapeuta. Predlažemo kognitivno bihevioralnu metodu koja će vrlo uspješno vaše iracionalne misli zamijeniti onim zdravijima. A, onda… Kada ubrzo opet čvrsto stanete na noge i ugledate neku stabilnu, zdravu osobu koja vam je sposobna pružiti osjećaj ljubavi, sigurnosti, zadovoljstva, bez idealiziranja i na koju se nećete luđački baciti iste sekunde, već ćete ići polako i promišljeno, shvatit ćete možda da Bogovi ne postoje. A onda ćete jedne mirne zimske večeri iz fore s onim istim frendicama iz ponovno poželjeti proguglati Borisa. I naravno njegovu novu ženu.

Koju gle čuda (!)čak niti ne poznajete s brodića na Nilu. Bez želje da ga nazovete i uvjerite da ste vi ona prava. Kleopatra i pol koja treba svoju giga porciju ljubav od koje će i piramide zadrhtati, a faraoni uskrsnuti da vam osobno dođu na svadbu. I tako ćete, navijamo za to iz petih žila, doista živjeti dugo i sretno. Mirni i zadovoljni, jer sve vaše XXL ljubavi i opsesije počivaju u miru, negdje duboko zakopane u vašem srcu. Sigurne, nedokučive, mistične i vječne, baš kao ono faraonovo blago s jedne prastare oglasne ploče…

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.