Tuđi stres nećemo, a svoj dajemo

STRES JE ZARAZAN: A ova se tvrdnja ne odnosi samo na nervozne kolege nego i na napete filmove

Lena Ivanović
05.11.2023.

Konačno imamo dokaz zašto open space nije dobra ideja. Ta tko još želi pandemiju stresa u uredima?

Došli ste na posao baš dobro raspoloženi i smireni. Sjeli ste na svoje radno mjesto, po mogućnosti u open space i niste mogli ostati ravnodušni na svu tu histeriju, lupanje po tastaturi, požurivanje, povišene tonove, strku. Pogledali ste na sat i shvatili da još nije prošlo niti sat vremena od vašeg dolaska, a puls vam se ubrzao, disanje je postalo plitko, obrazi su se zažarili kao da ste i sami sudionici kakvog paklenog projekta koji se raspada, iako s gore opisanom frkom nemate previše veze. Pa je li moguće da je nervoza tako zarazna?

To su se isto pitali i znanstvenici sa Sveučilišta u Beču prije tri godine kada su izveli svoj čuveni eksperiment u kojem su ispitanike podijelili u male grupe. Jedna polovica ispitanika je sjedila za grupnim stolom i trebala je razmisliti o zajedničkim karakteristikama. Cilj je bio stvoriti osjećaj zajedništva. Druga polovica je sjedila za stolovima sama i trebala je razmisliti o razlikama između sebe i drugih sudionika.

Uzorci kortizola govore sve

Zatim su iz svake grupe izvučene osobe koje su morale nositi stresne zadatke: morale su se dokazati na lažnom razgovoru za posao i rješavati komplicirane matematičke zadatke. Ostali sudionici su promatrali situaciju. Nakon toga, uzeti su uzorci sline od promatrača i ispitani su na stresni hormon kortizol. Pokazalo se da su osobe koje su razvile osjećaj pripadnosti češće izlučivale kortizol, iako se same nisu nalazile u stresnoj situaciji, već su samo promatrale.

Foto: Unsplash


Vježbe disanja u kinu, ali i na poslu

A što nas dovodi do zaključka – što veća empatija, to veći prijenos emocija i vibre. Evo, sada konačno imamo i odgovor zašto smo nakon filma ‘Gravitacija’ sa Sandrom Bullock osjećali takav umor u tijelu kao da smo se i samo zaglavili negdje u svemirskom brodu. Adrenalin i kortizol su nam nakon sat i pol toliko porasli, mišići se napeli, disanje ubrzalo, a razina šećera u krvi i kvrni tlak narasli kao da smo i sami na rubu života. Hm, znači li to da bismo i sami trebali raditi vježbe disanja u kino dvorani ili dok nam partneri prepričavaju drame sa šefom?

Pa kad već pitate, znajte da metoda disanja 4-7-8 koju primjenjuje i Sandra Bullock u akcijskim filmovima pali. Kako je izvesti? Postavite vrh jezika iza gornjih sjekutića, udahnite kroz nos i brojite do četiri. Zatim zadržite dah dok brojite do sedam. Nakon toga, izdahnite kroz usta i brojite do osam. Ponovite barem tri puta. Ova vježba pomaže da se usmjerite na sebe i svoje disanje. I barem na kratko resetirate i odmorite od tuđeg stresa.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.