velika ljubavna priča ili?

SVE IDE PREDOBRO, ALI I MALO PREBRZO U LJUBAVI? Oprez, možda je u pitanju „love bombing“

Kristina Stakor
19.01.2024.

Cvijeće, romantični vikendi, putovanja, upoznavanje prijatelja i roditelja, veliki planovi za budućnost… kada se radi o zdravom razvoju veze, a kada je posrijedi love bombing?

Odmalena gutamo bajke, nastavljamo s romanima i romantičnim komedijama i iščekujemo vlastitu veliku priču u kojoj nas ljubav obori s nogu. Kao princeze (i prinčevi) kakvi želimo biti, priželjkujemo romantične geste, poklone i planiranje budućnosti…

No priče i filmovi obično završe ‘happy endom’ na vrhuncu, zanemarujući nastavak koji ponekad nije nimalo sretan, osobito kada se radi o vezama s osobama koje grandiozne geste i iskaze ljubavi koriste kao manipulativne taktike poznate i kao love-bombing.

Što je ‘love-bombing’?

Love-bombing karakterizira pretjerana pažnja, divljenje i afekcija koja ima cilj – stvoriti osjećaj ovisnosti i obveze prema osobi koja je iskazuje. Radi se o manipulativnoj taktici koju koriste narcisoidne osobe i zlostavljači, vrlo često nesvjesno, a može biti uvod u odnos kontrole. One usto prezentiraju idealiziranu sliku sebe samih, a cilj je nahraniti svoj ego moći koju imaju nad drugom osobom.

Ono se može događati ciklički, u fazama afekcije i ponižavanja, jer narcisoidne osobe ne vole gubiti, a žrtve se mogu ponadati da se osoba promijenila i želi se boriti za njihov odnos, upozorava stručnjakinja za narcisoidni poremećaj dr. Ramani i ističe da ta promjena nije stvarna ni dugotrajna.

U današnje vrijeme ghostinga i nekonzistentne komunikacije, neki će stalnu dostupnost ‘love-bombing’ partnera i poruke doživjeti kao osvježavajuću i utješnu, a zapravo se radi o taktikama izoliranja”, ističe.

Premda se love-bombing najčešće povezuje s ljubavnim vezama, nije ograničen samo na romantične odnose. Zapravo su termin prije psihologa skovali vođe kulta kako bi potaknuli nove članove da se pridruže i dokažu svoju odanost.

love bombing
Foto: Unsplash / Dushawn Jovic

Crvene zastavice

Jeste li ikad izgovorili fraze poput: „Imali smo magičnu povezanost“, „Proveli smo 24 sata dnevno svaki dan dva tjedna nakon prvog dejta“, „Brzo me htio upoznati s obitelji“, „Išli smo na bezbroj romantičnih putovanja“? Možda se ne radi o najvećoj ljubavnoj priči, već o znaku da je vrijeme da stanete na kočnicu.

S druge strane ‘bombarderi’ će izgovarati stvari u stilu: ‘Želim biti s tobom stalno’, ‘Ti i ja zauvijek’, ‘Volim provjeriti gdje si jer se brinem’ – vrlo rano u vezi, zbog čega se osoba kojoj su upućene može osjećati posebno, cijenjeno i voljeno.

Na početku odnosa love-bombing očituje se u grandioznim gestama poput slanja darova na posao, na čemu bi drugi mogli zavidjeti ili početi uspoređivati svoj ‘običan’ odnos, no dr. Ramani upozorava da tako osoba postaje dio fantazije koja nije više od toga – samo fantazija.

Pa ako niste sigurni radi li se o pravoj ljubavi ili „bombardiranju ljubavlju“, obratite pozornost na neke crvene zastavice. Osjećate li da se stvari kreću prebrzo? Druga osoba želi znati gdje ste u svakom trenutku? To se isprva može doimati kao briga, ali može se raditi i o kontroli.

love bombing

Što učiniti ako ste „bombardirani ljubavlju“?

Love-bombing je oblik emocionalnog zlostavljanja i kao takvo je iznimno štetno za mentalno zdravlje žrtve. Ako ste u počecima veze i niste sigurni radi li se samo o velikoj zaljubljenosti ili opasnom love-bombingu, možete razgovarati s partnerom o tome kako se osjećate, počevši od ‘Imam osjećaj da idemo prebrzo…’, predlaže Cosmo.

No ako shvatite da ste u vezi s manipulativnom osobom, važno je što prije sigurno se izvući iz te situacije i potražiti pomoć. Ne ustručavajte se potražiti pomoć izvana – bliske osobe ili terapeuta koja će vam pomoći vratiti samopouzdanje. ‘Počnite malim koracima, ovisno o svojoj situaciji’, sugerira psihoterapeutkinja Ami Kaplan.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.