Ljubavna to-do lista

TAJNE SRETNE VEZE: 5 zahtjeva na dejtu i 6 točaka za dobru svađu

Lena Ivanović
01.10.2023.

‘Ne prezam ni pred čim da sve bude po mom, od seksa, uspjeha na poslu, sportu do ponašanja u tramvaju!’ Ono što je Machiavelli htio prodati pod formulu sreće, američki psiholog Carlo Alasko je švrknuo u smeće i sastavio novu listu zahtjeva za sretan život

Kada je psiholog Carl Alasko jednog dana, umoran od svih tih problematičnih priča, sjeo na kauč i pitao se što je zajedničko svim pacijentima – odgovor se nametnuo sam od sebe. Ta svi su imali problem kojeg su zdušno poricali prije nego li je on i nastao. Znate već te fore: ‘Nemam problema s alkoholom’, ‘Volim svoju ženu iako se tu i tamo počastim nekom drugom’, ‘Mogu kontrolirati svoj bijes’. Iako su ti mehanizmi ponekad doista opravdani budući da služe za obranu ega, jer bi nam se u suprotnom moglo dogoditi da se slomimo pod teretom naše nesavršenosti, život će vam biti puno lakši kada jednom za promjenu priznamo svoju krivicu i naučimo se nositi s odgovornošću.

Foto: Unsplash

5 osnovnih zahtjeva za sretnu vezu

No, kada mu je već tako dobro krenulo s popisima odlučio se malo pozabaviti i nesretnim ljubavnim vezama i napraviti popis osnovnih zahtjeva na koje bismo trebali pripaziti ukoliko želimo uspješnu vezu. Dakle, partner mora biti fizički dostupan (čitaj, nije u braku ili vezi), mora biti financijski samostalan (da ne očekuje da vi svaki put plaćate pizzu i kino), emocionalno dostupan (spreman na kompromise), po mogućnosti da može funkcionirati bez svojih ovisnosti te konačno da dijelite slične vrijednosti i etiku. Iako u ovoj zadnjoj točki doista ima prostora za razlike, činjenica je da je psiholozi već unaprijed znaju što mogu očekivati kad im pacijenti počnu govoriti da se razlike privlače! Dobrodošli u patološku vezu!

6 točaka za konstruktivnu svađu

Ok, ovo je sve naravno idilično u teoriji, no kako stvari funkcioniraju u praksi jer istraživanja su već odavno pokazala da svađa ne samo što zbližava nego i produžava život. No, prije nego što krenete u napad dobro je svladati pravila igre. Naime, nije fora u tome da odaberete jedan od tri moguća stila sukoba (izbjegavanje svađe, agresivni stil ili onaj nepredvidljiv) nego da se držite svih 6 točaka koje čine konstruktivni sukob. Dakle, prije nego se bacite u raspravu, pitajte osobu je li spremna, jer sve drugo bi se moglo usporediti s onim kada nekoga ubacite u autu i odvezete bez dopuštenja.

Foto: Unsplash

Sjednica ili kućna rasprava?

Potom formulirajte vaš zahtjev tako da druga strana može odgovoriti samo s tri odgovora – ‘da’, ‘ne’ ili ‘daj mi još malo vremena’. Da ne bi bilo zabune, samokontrola je jako bitna i nitko vam se neće potpuno otvoriti ako u vama kuhaju emocije, a glas pišti kao ekspres lonac. No, budući da si rijetko tko može priuštiti moderatora, pobrinite se da se na stolu nađe kakva štoperica tako da svaka strana ima 3-5 minuta da mirno iznese svoj problem.

I konačno, kada dobijete odgovor na vaš zahtjev s početka rasprave, ne zaboravite formulirati i zaključak. Po mogućnosti da bude kratak i sladak! Kad je rasprava gotova, neka vam ne padne na pamet izvlačiti neke rečenice tijekom večere iz konteksta. Jer, one su previše emocionalno nabijene da bi se o njima ležerno razgovaralo. Ako ništa od ovog ne pomogne, slobodno posegnite za brojem terapeuta.

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

ČAROBNI KAMEN

Ne morate vjerovati u čudesni kamen mudraca, ali možete isprobati plemenite i poludrage kamenčiće koji će vam podariti ekstra ljepotu, unutarnju ravnotežu te vam pomoći da se riješite bolova. Kad već ne mogu natjerati nekoga da se ekspresno zaljubi u vas, ili?

Kad se govori o toksičnim odnosima, puno se pažnje posvećuje ljubavnim vezama, no ponekad zanemarujemo one „vukove u ovčjoj koži“ u vlastitom taboru – među prijateljima

unutarnji glas

Svi ljudi posjeduju intuiciju, no možemo li joj uvijek vjerovati i kako biti bolje usklađen sa svojim šestim čulom?

Stalno se uspoređujemo i ocjenjujemo: drugi su pametniji, ljepši, uspješniji i sve mogu bolje. To često izaziva neugodne osjećaje i otežava nam prihvaćanje sebe onakvima kakvi jesmo. Usporedbe s drugima mogu ozbiljno narušiti naš pozitivan stav prema sebi. Zašto se onda uspoređujemo s drugima? Kako to stalno uspoređivanje s drugima utječe na našu psihu i naše živote? Kakvu ulogu igraju društveni mediji isamoprihvaćanje? Ovdje ćemo vam dati odgovore na ova pitanja i pružiti vam druge uzbudljive činjenice.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.