Frajerski ili tinejdžerski?

TREND ZVAN GATSBYING: Provjerite ponašate li se na društvenim mrežama kao Veliki Gatsby

Lena Ivanović
09.02.2024.

Svi ga zovu najvećim frajerom svih vremena no kakav bi Veliki Gatsby bio na društvenim mrežama. Znamo da kimate glavom jer znate jako dobro o čemu pišemo. Ta vaše objave na društvenim mrežama su podjednako fantastične kao i ekstravagantne zabave koje je priređivao Veliki Gatsby. Oduševljavaju mnoge koji vam stišću lajkove i plješću, no vi se potajno nadate da ćete privući pažnju samo jedne osobe.

Otkako je 1922. godine objavljena knjiga ‘Veliki Gatsby’ nije bilo dana da se netko nije zanosio velikim frajerom u bijelom odijelu koji će baš sve učiniti za svoju prvu ljubav. A ako ćemo pravo, daleki rođaci F.Scotta Fitzgeralda ne bi trebali dobivati samo tantijeme od njegovih knjiga nego nešto i za svaki party koji je napravljen kao posveta velikom partijaneru koji nije štedio na detaljima, osim na vodi, jer na njegovim terasama se posluživalo samo vino.

I svaki put kada se snima neka ekranizacija povede se pitanje je li casting bio dobar – je li Leonardo di Caprio dovoljno velik frajer kao što je bio Robert Redford koji ga je maestralno skinuo 1974. godine. A vjerojatno se svojedobno pričalo i je li Robert Redford dovoljno veliki frajer kakvog su čitatelji zamišljali dok su čitali knjigu u pedesetima. Toliko smo napuhali svoju sliku o Velikom Gatsbyju da se zapravo nismo ni pitali kako bi Veliki Gatsby djelovao u doba društvenih mreža.

Imaš dokaz da si velik tek kada ti od imena naprave pridjev

Je li bi visio na Tinderu ili bi možda bio tako velik da bi imao i svoju posebnu aplikaciju zvanu VG gdje bi mu ulijetali svi mitomani ovoga svijeta, skupa s nama u prvom redu? Ili bi odabrao verziju ‘toliko sam seksi da sam offline’. A onda je stiglo otrježnjenje, barem kada je u pitanju profil Velikog Gatsbyja. Onaj psihološki, naravno. A s druge strane i kompliment jer gdje ćeš veći dokaz da si postao velik od toga da ti od imena naprave pridjev.

Naime, već neko vrijeme ekipa na dejting aplikacijama govori o trendu zavođenja zvanog gatsbying, a što zapravo nije ništa drugo nego povratak u tinejdžersku dob i ono ludo opsjedanje osobom koja ti se sviđa. A onda umjesto da joj uletiš, manje ili više hrabro i inovativno, ti kao mačka oko vruće kaše hodaš oko profila osobe koja ti se sviđa i objavljuješ stvari za koje se nadaš da će ih ona znati pročitati i bez angažiranja tumača.

LEONARDO DiCAPRIO as Jay Gatsby in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ drama “THE GREAT GATSBY,” a Warner Bros. Pictures release.

Gatsbying ili stalking?

U prijevodu – zavodiš suptilno i sa stilom, sve si dao od sebe da skužiš što ju pali, a što gasi. Proučio si njegove navike, zapratio sve prijatelje, angažirao možda i hakera i detektiva, a onda se praviš da si cool i čekaš. Čekaš tu vražju baklju u noći, sjaj u oku i koji lajk, ako ne već i komentar i direktnu poruku u inbox. Ljudi iz doba prije interneta bi za takvo ponašanje rekli – “Tražiš partnera, moliš Boga da ga ne nađeš.”

Slatko ili jadno?

No krivo bi zaključili jer vi gorite od želje i non-stop svojoj simpatiji pokazujete da vam se sviđa, ali ne poduzimate previše jer to valjda nije cool. Ok, nije li jednostavnije naprosto joj to reći uživo ili ako vas je frka, naprosto poslati poruku? Ma kakvo je to pitanje jer vi u duši i dalje imate 14 godina pa birate provjerenu opciju – svoje uzbuđenje prenosite putem društvenih medija i objavljujete stvari za koje se nadate da će se svidjeti drugoj osobi. To može biti meme, pjesme ili citati koje voli osoba koju vi strašno volite. Saznali ste da vaša simpatija voli tetovaže? Naravno da je vaš sljedeći post fotka golog torza iz teretane.

Zelda, tipkovnica je tvoja!

S druge strane, malo ste i pod stresom jer treba sav taj posao odraditi, a vrijeme ide… A onda se postavlja i pitanje – je li takva silna opsjednutost neka vrsta opsesije i stalkinga? Opsesija svakako je, no ako se sve događa na vašem profilu, možda i budete oslobođeni ove etikete jednog dana kada neki nadobudan susjed napiše o vašim velikim pothvatima roman. Do tada, valja se baciti na posao i održavati ideju svoje ljubavi na životu, umjesto da je živite… Osim ako vaša Zelda ne zasuče rukave i prva se primi pisanja konkretne i jasne poruke. “Sutra ili nikad? YOLO!”

Naslovna fotografija: Veliki Gatsby

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.