Dejting strategija ili manipulacija

VULTURING: Kako je metoda zvana ‘rame za plakanje’ dobila crvenu zastavicu i proglašena prljavom igrom?

Lena Ivanović
15.10.2023.

Tek ste prekinuli, suze vam se još nisu niti osušile, a već je netko ispred vaših vrata s paketom maramica i divnim idejama za utjehu. Kako im odoljeti i što je posrijedi?

Kada mi je pobjegao zadnji vlak u Ljubljani, sjela sam na klupicu kolodvora, pognula glavu, podbočila se rukama i skoro zaplakala. Kažem skoro, jer istog trena je došao pripadnik jedne sekte, noseći na ramenu vreću s knjigama, sjeo pored mene i krenuo s utješnim riječima. Priznajem, tajming nije mogao biti bolji, jer bila sam na rubu svega. Bilo bi sada nepravedno reći da je čovjek stajao na kolniku, usred noći i vrebao emotivno labilne ljude, no što bi bio efektniji uvod u one koji vrebaju pred vašim fiktivnim vratima, čekaju da prekinete, da budete ranjivi, smušeni, nesigurni ne bi li vam ponudili svoje rame za plakanje. Pa, kad su već i usnice tako blizu, možda i koju topliju utjehu.

Utjeha kao lukava strategija

Eto, sada konačno imamo i dokaz kako je to uopće moguće da svi ti slavni, koji su se u utorak tek razveli, još se niti tinta nije osušila, u petak već imaju – ne novog prijatelja, partnera nego ganc novog partnera. U redu, uvijek su nam govorili da je tajming bitan, jer ‘tko prvi, njegova djevojka’, a i prava ljubav ne pita kada će se u mozgu opet podići ona sklopka koja propušta serotonin, dopamin i adrenalin, no je li moguće da je i taktika zvana ‘rame za plakanje’, a koja se po novome zove vulturing (po starome nešto kao lešinarenje) proglašena prljavom igrom?

Foto: Unsplash

Suze pa puse

Tako je barem u jednom istraživanju priznalo 20% ispitanika – da su namjerno kružili ili bolje reći letjeli oko nekoga i čekali priliku da ulete. No kada već nisu imali letke i naramak knjiga za samopomoć, odlučili su se drugačije snaći. Pa što je tu loše? Da će netko sada reći da prilika čini lopova? Ta zar nije sve u snalažljivosti? S jedne strane ste u pravu, no s druge strane, možda ste nekome upravo prekinuli faze žalovanja kroz koje je osoba koja je netom prekinula trebala proći?

Ljubav ili prilika?

A jednog dana, kada malo dođe k sebi, možda će na tren pomisliti da je bila samo običan plijen te će početi sumnjati u vaše prave motive, a ponajviše u ljubav te će na kraju pomisliti da ste običan manipulator? Hm, zbilja je komplicirano. No, čak i kada bi predator na slomljena srca rekao nekom na kolodvoru nešto kao – ‘Draga, evo ti maramica, ti se samo dobro isplači, a ja te čekam u burekdžinici na uglu’, pitanje je bi li netko i na ovo ponašanje imao primjedbu. I nazvao ga možda psuedvultering. Crvena zastavica za iskorištavanje ili je možda ovo samo još jedna Scarlett O’Hara metoda za novo doba? ‘Ma dajte bilo što ili bilo koga. Glavno da djeluje, a plakat ću sutra’?

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

adulting is hard

Pati li cijela jedna generacija od sindroma Petra Pana ili se samo sve urotilo protiv nas?

toksični obrasci

„Uzmi par badema i dobro ih sažvači“, savjetovala je Yolanda Hadid svojoj kćeri Gigi prije desetak godina i postala „inspiracija“ za niz TikTok videa u kojima korisnici prozivaju nezdravi odnos s hranom koji im je usađen u obitelji

Crne misli

Sa svih strana nas bombardiraju s pozitivnim citatima, srećom kao ultimativnom istinom, a vi se borite sa svojim problemima koji su vama, naravno, najveći na svijetu i sa svojim ih svakodnevnim mislima i uvjerenjima samo potvrđujete. Profesor Hayes s katedre za psihologiju Fakulteta u Nevadi donosi šest znakova da ste zapeli u negativnoj priči o sebi.

Od Miley Cyrus koja pjeva himnu našeg doba da je nitko ne može bolje voljeti od same sebe do afirmativnih citata na društvenim mrežama i majicama. Self-love je pojam koji doslovce trči za nama. No, koristimo li pojam self-love da bismo skupljali lajkove, prodavali proizvode, spike, sami sebe tješili ili ga doista i živimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.