ČAROBNI KAMEN

ZAŠTO SMO LUDI ZA KRISTALIMA: Lapis lazuli za mir, fluorit umjesto zubara

Tamara Radan
19.03.2023.

Ne morate vjerovati u čudesni kamen mudraca, ali možete isprobati plemenite i poludrage kamenčiće koji će vam podariti ekstra ljepotu, unutarnju ravnotežu te vam pomoći da se riješite bolova. Kad već ne mogu natjerati nekoga da se ekspresno zaljubi u vas, ili?

Kada je Adele zabrljala izvedbu na dodjeli nagrada Grammy 2016., točnije rečeno kada je fulala ton pjesme kojom je željela odati počast netom preminulom Georgeu Michaelu pa je morala nanovo početi, znate koga je optužila? Pa, naravno, kristale! I to one koje je netom izgubila. Citiramo: “I lost those f***ing crystals!” No kako stvari sada stoje, čini se da Adele nije samo bizaran slučaj nego se nalazi u itekako dobrom i brojnom društvu.

Modna dizajnerica Victoria Beckham, koja je uvijek znala prva namirisati trendove, predstavila je u jesenskoj kolekciji za 2018. kristale na remenju, privjescima za torbice te, kao vrhunac, u tajnim džepovima širokih hlača. Da, da, skrivene u džepovima jer je caka, navodno, u tome, kažu znalci, da se čudesni kristali doista nose. I to što bliže tijelu, a ne da vam doma skupljaju prašinu. A Vicky jako dobro zna što radi. Uostalom, ona uvijek sa sobom nosi nekoliko vrsta kristala. Pa kad već pitate – kalcit je izvrstan ako želite uskladiti posao i privatni život te potaknuti motivaciju. Hvala, i drugi put.

A tko nije pao pod utjecaj kristala?

Bilo da koristite masažer od žada, maske i pilinge koji sadrže plemenite čestice safira ili bočice vode u kojima pliva ružičasti kvarc, čini se da doista nema dijela na tijelu koji nije već došao u doticaj s kristalima. Pardon! I u tijelu, jer otkako nam je Gwyneth Paltrow otkrila recept kako poboljšati orgazme i regulirati ciklus, broj pretraživanja pojma “jaje od žada u vagini” na tražilici na Googleu u samo četiri godine porastao je za 40 posto. Glazba, moda, pop kultura, wellness – vi samo recite, a mi ćemo vam dokazati da nema područja života koje nije palo pod tajni utjecaj kristala.

Od nevjernice do sakupljačice kristala

U čemu je štos, pita se i Danijela, djevojka koja sve donedavno nije previše vjerovala u new age i neo hippy ezoteriju. “Živimo li doista u tako nesigurnim vremenima da smo utjehu počeli tražiti izvan sebe – astrologija, vidovnjaci, kristali, manifestacije – ne bih znala reći, ali zato mogu objasniti kada sam i zašto promijenila mišljenja. Točno se sjećam te hladne listopadske noći kada sam prespavala kod prijateljice čija je cijela kuća bila nakrcana ezoteričnim stvarčicama.

Inače, nisam osoba koja se bez problema može naviknuti na tuđi krevet i bilo gdje usnuti, ali eto, ispalo je da sam te noći spavala kao beba. Punih jedanaest sati. A kada sam se ujutro pohvalila tim rekordom, frendica mi je samo rekla: ‘Pa jasno! Zahvali kristalima na noćnom ormariću. Lapis lazuli se pobrinuo za mir, a ružičasti kvarc te štitio od elektrosmoga.’” No prije nego što se Danijela na brzinu preobratila iz nevjernog Tome u najgorljiviju zagovornicu kristala, odlučila je još koju noć testirati te kristalčiće. Da se nije kojim slučajem taj duboki san dogodio slučajno.

Rezultat njezinog eksperimenta bio je taj da je već za tjedan dana potrošila cijelo malo bogatstvo kupujući razne vrste kristala kao da maltene mora sagraditi koju piramidu. “Moj prvi izbor bio je zeleni fluorit koji bi mi trebao popraviti koncentraciju, ojačati kosti i zube te, među ostalim, riješiti problem s otečenim zglobovima. Ok, nije da sam namjerno skršila koljeno kako bih mogla testirati kristal, ali činjenice je da je bol vrlo brzo nestao kada sam taj kristal naslonila na koljeno. Kao rukom odnesena, samo je fluorit gorio od topline. Placebo? Hm, možda, tko će ga znati. No činjenica je da djeluje.”

Prošlost i proricanje budućnosti

E sad, otpisati kristale kao pomodni new age hir možda bi bilo nepravedno kada su kristale, drago i poludrago kamenje od pamtivijeka koristili i naši preci, bilo za medicinske, duhovne ili bizarne potrebe. Vi birate gdje ćete smjestiti ljubav – u medicinu ili bizarno:) U starom Egiptu mrtvima su na čelo stavljati kvarc koji im je trebao pokazati put u onostrano. Maje, Inke i Asteci koristili su kristale kako bi uz pomoć njih gledali u budućnost, ali i liječili razne bolesti, baš kao što ih u Indiji koriste u ajurvedskoj medicini. U staroj Grčkoj i Rimu nosili su ih kao talismane i lijekove, ali najviše smo o njima doznali zahvaljujući jednoj ženi. Hildegarda iz Bingena, njemačka časna sestra, katolička mističarka, književnica i skladateljica, koja se među ostalim bavila i medicinom te kozmologijom, ostavila je prve važne zapise o korištenju poludragog kamenja u 12. stoljeću. I to tako da je za svaku bolest navela odgovarajući ljekoviti kamen.

Riječ znanosti

No što o svemu tome kaže moderna medicina? Je li priča o mitskom kamenju ipak malo pretjerano interpretirana i ne pripisujemo li joj možda prevelike moći? Jer ma što god pokušali, ma koje moderne analitičke metode koristili, i dalje se ne možemo maknuti od navodnog zračenja kamenja. No u cijeloj toj priči najzanimljivija je činjenica da smo cijelo vrijeme okruženi kristalima jer oni su doslovno posvuda – u pametnim telefonima, solarnim stanicama, laserima, satovima, bušilicama. Moderna tehnologija i komunikacijske tehnike bili bi nemogući bez kristala, što prije svega možemo zahvaliti jedinstvenim strukturama kamenja i njihovom svojstvu da upijaju informacije, toplinu, svjetlo i elektrone.

Uostalom, svima onima koji su nakon korištenja kristala osjetili da su im se psihički i fizički bolovi umanjili ili posve nestali, da se osjećaju mirnije, bolje, koncentriranije jer su se možda podvrgnuli masaži kristalnim kamenjem, zapravo se živo fućka što kaže znanost. Uostalom, zar nije tako i s nekim drugim pojavama u životu kao što su ljubav, religija, duhovnost? U vremenima kada malo što ima smisla jednostavno se prepustite nečemu što baš ne razumijete potpuno, ali u to instinktivno vjerujete. E, preporučuje se da na isti način pristupite i kupnji kristala. Jednostavno uđite u dućan i uzmite one koji vas najviše privuku. Što možete izgubiti? U najgorem slučaju imat ćete odlične ukrase na radnom stolu ili u torbici. Ali i sjajnu ideju kako započeti small-talk. Ili novu ljubav…

Kristal? Da, pliz!

Upoznajte šest omiljenih poludragih kamenčića i što sve mogu za vas napraviti. Navodno…

GORSKI KRISTAL

Ovaj kamenčić čini čuda za vašu kosu, nokte i vezivna tkiva. Super trik – ostavite kamen u vodi 24 sata, a potom popijte tu vodu. I uživajte u komplimentima:)

ŽAD

Kao i sve zeleno kamenje, žad djeluje tako da izvlači otrove. Pravilo je sljedeće: što je ‘otrovnija’ zelena nijansa, to je jače djelovanje. Rješava probleme s bubrezima.

TIGROVO OKO

Netko s previše alkohola u krvi lako može pomisli da to nije kamen nego da ga zaista gleda divlja zvijer. I sad se čudite što djeluje na samopouzdanje.

MJESEČEV KAMEN

Nekada su ga zvali kamen za zaljubljivanje, a danas kažemo da pojačava osjećaje i izoštrava intuiciju. U svakom slučaju, čini vas vedrima i smirenima.

RUŽIČASTI KVARC

Dalek je put od Brazilije, Madagaskara, Indije ili Južne Afrike do vašeg masažera za lice, gdje se često koristi. I to s razlogom jer potiče cirkulaciju i štiti od elektrosmoga.

AMETIST

Kažu da pomaže da stvari vidite jasno. Jasno, ovo se odnosi i na to kako gledate na sebe. Ima li, dakle, bolje dekoracije za vaš ured?

Pročitaj više

PRISTAJETE LI NA MRVICE?

U svijetu suvremenog dejtanja, neki ljubav dobivaju na kapaljku. Kako prekinuti začarani krug?

Srce na dlanu

Je li moguće da je moj bivši, poznat i kao serijski prevarant koji mi je slomio srce, bolje nanjušio recept za sretan život od mene i njegovih dvanaest bivših?

blurred lines

Kad govorimo o monogamiji u romantičnim odnosima, prijevara je uvijek imala fizički predznak. No što bi bilo i koliko je ozbiljno emocionalno varanje, gdje je tjelesna komponenta isključena?

Otišao je u dućan...

Upozorenje: Svečano obećavamo da se više nećemo baviti razlozima zašto vas je netko ghostao, ali dobro će nam doći koja rečenica o tome što biste mogli napraviti za sebe

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.