beauty klasik

BEAUTY VREMEPLOV: Jeste li znali za ovako uzbudljivu povijest crvenog laka?

Kristina Stakor
09.02.2024.

Volimo narančastu, plavu, zelenu i ružičastu, no uvijek se iznova vraćamo manikuri koja ima dugu povijest: crvenom laku

Svaka nova sezona donosi i neke nove trendove kad je ljepota u pitanju, no jedan klasik nikad ne iznevjeri: crvena manikura. Proljetni dani s noktima u bojama trešnje, ljeti kao koralji, ujesen zagasite boje listopadnih stabala, a zimi odražavaju blagdansko veselje.

No crveni nokti posljednjih mjeseci posebno su došli u fokus zahvaljujući čemu drugome nego TikToku i viralnom videu u kojem TikTokerica GirlBossTown izlaže svoju teoriju da (straight) muškarce privlače crveni nokti jer ih podsjećaju na njihove mame. Svoju teoriju temelji isključivo na komplimentima koje je primila i povezala ih s trendovima devedesetih kada su žene (aka naše mame) nosile crvene nokte i u tome pronašla potencijalni Edipov kompleks.

Mnogi su se uključili u raspravu i dijelili svoja iskustva, no jedino što meni pada na pamet jest – koga briga? Pa ne manikiramo se valjda za tuđu pažnju već za neki vlastiti gušt! Uostalom, crveni lak ima puuuno dulju povijest od jedne generacije unazad.

crveni lak za nokte
Foto: Pexels / Umay Karatas

Moćne manikure

Crvena boja oduvijek je puna simbolike, u prirodi i kulturi, a može upozoravati na opasnost, označavati strast, vatru, moć… kada govorimo o crvenim noktima, i oni postoje mnogo duže negoli bismo možda očekivali: kineska dinastija Ming bila je prva koja je eksperimentirala s umjetnim noktima, koristeći vosak, bjelanjke i boje te su nosili duge crvene kako bi istaknuli da se ne trebaju baviti fizičkim poslovima.

U drevnom Egiptu crvene nokte nosile su visoko pozicionirane žene, dok su one iz nižih slojeva rabile neutralnije nijanse. Na arapskom poluotoku i u južnoj Aziji koristila se kana za bojenje noktiju, a grimizni nokti spominju se i u srednjovjekovnoj irskoj poemi, piše Suzanne Shapiro u knjizi „Nails: History of Modern Manicure“.

U suvremenijoj povijesti, manikure su dulje vremena bile jednostavnije i neutralnije, do pojave flapper djevojaka koje su nosile jarke ruževe i lakirale nokte, isprva u ružičastu, a zatim i u druge boje. Suvremeni lakovi za nokte nastali su koristeći tehnologiju za lakiranje automobila, no danas, srećom, postoje i sofisticiranije formule.

Tijekom Drugog svjetskog rata žene su radile u tvornicama, proizvodeći između ostalog i municiju, dijelove za avione i tenkove, a sve to s crvenim lakom na noktima. „Crveni nokti nose dvije poruke. Prvo, da je ljubav prema make-upu i jarkim bojama sve samo ne frivolna. Drugo, crveni nokti obave posao“, napisala je za Vogue Francesca Segal.

crvena manikura
Foto: Pexels / Kate Gundareva

No žene nisu bile samo te koje su kozmetiku koristile kako bi unijele ljepotu u nemogućim uvjetima. Neovisne žene, poput Mary E. Cobb koja je otvorila prvi salon za manikuru u Americi (i mnoge nakon njih, te lansirala vlastitu liniju proizvoda), Helene Rubinstein, Elizabeth Arden zauzimale su i važnu ulogu u stvaranju kozmetike i pokretanju vlastitih beauty carstava.

Uzevši sve to u obzir, što se sviđa ili ne nekom frajeru djeluje doista sporedno. Ionako je poanta manikure sasvim drugačija: jer izgleda fantastično dok tipkamo na kompjutoru. Jer se super slaže s nakitom koji nosimo. Jer unosi boju u sivi kišni dan. Jer se odmah osjećamo malo dotjeranije u kaotičnoj svakodnevici. Jer se sviđa nama koje je nosimo.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.