ESTETSKI ZAHVATI: Sve što trebate znati o botoxu i filerima

Lena Ivanović
09.04.2023.

Nećemo vas pokušati odgovoriti od estetske kirurgije, već samo podsjetiti da odlazak prvoj priučenoj doktorici koja nudi najjeftinije filere nije baš dobra ideja

Danas volimo misliti da je taština relativno moderna dijagnoza, no ona, a skupa s njom i estetska kirurgija s kojom ide pod ruku, zapravo sežu još u drevne civilizacije. Prvi poznati zabilježeni estetski kirurški zahvat izveden je u staroj Indiji oko 800. godine prije Krista, kada je operacija rekonstrukcije nosa opisana u Sushruta Samhita, drevnom indijskom medicinskom tekstu. Estetsku su kirurgiju prakticirali i stari Grci i Rimljani, uglavnom kako bi poboljšali izgled lica i tijela postupcima rinoplastike (operacija nosa) i otoplastike (operacija uha), a nakon relativno tihih godina srednjeg vijeka, u renesansi se ponovno pojavio značajan interes za estetsku kirurgiju.

Foto: Shutterstock


Kakva je veza između filera, botoxa i Zooma?

Iako estetska kirurgija, kako smo naučili na današnjoj lekciji iz povijesti, postoji duže nego što su mnogi svjesni, tijekom posljednjih je nekoliko godina doživjela pravi procvat pa je tako iz dana u dan sve više žena, ali i muškaraca, koji su se podvgrnuli nekom zahvatu, ili ozbiljno razmišljaju o njemu, a posebno je porasla popularnost filera i botoxa.

Osim onih najočitijih razloga kao što su porast samopouzdanja i eliminiranje ‘problema’ koji nas muče uz minimalno invazivne metode, zasluge za to u najvećoj mjeri idu sve većoj dostupnosti i sve pristupačnijoj cijeni ovakvih zahvata. Naime, kako je industrija rasla i razvijala se, troškovi zahvata su se smanjivali, pa si ih danas može priuštiti puno više ljudi nego što je to bio slučaj prije samo nekoliko godina, a pogotovo desetljeća.

Potpuno suludo i neočekivano, prste je u rastu popularnosti ovakvih zahvata imala i pandemija koja nas je zaskočila prije 3 godine. Višak vremena mnogi su posvetili upravo istraživanju i informiranju o zahvatima, ali naravno i učestalom gledanju svog lica na Zoomu češće, a i uporaba maski skrenula je fokus na ono malo vidljivih crta lica poput očiju i čela pa su, osim proizvođača maski i dezificijensa, od pandemije profitirali i svi oni koji su nudili ove zahvate.

Foto: Shutterstock

Primamljiva cijena nije dovoljna

A nudili su ih mnogi, uključujući i one koji to nisu trebali pa se tako nedavno podigla prašina kada je u Zagrebu otkriven trošan stan u kojem je jedna Ruskinja redovito upumpavala filere, iako nije imala ni radnu dozvolu, ni registriranu djelatnost. No primamljiva cijena od 200 eura za tri doze filera, umjesto 300 eura po dozi, koliko se filere najčešće plaća na certificiranim i provjerenim mjestima, očigledno je bila i više no dovoljan razlog da mnoge žene podebljaju njezin bankovni račun, ukazujući joj povjerenje i nadajući se kako će valjda sve proći u najboljem redu.

Nadamo se da nije potrebno posebno isticati kako je ovo na samom vrhu liste najglupljih stvari koje itko tko se želi podvrgnuti kakvom zahvatu može učiniti, budući su mnogi i s postupcima obavljenima kod iskusnih kirurga završili s licem nimalo nalik onome kojem su se nadali.

Ne, nismo ovdje da vas pokušamo odgovoriti od zahvata ako su oni vaša želja, niti smo tu da propitkujemo je li vam ikoji zahvat uistinu potreban, ali jesmo tu kako bismo istaknuli važnost kvalitetne pripreme za zahvat, a koja uključuje niz koraka, te vas informirali o određenim koristima zahvata koji su kudikamo manje poznati nego što je to njihova estetska komponenta.

Botoxom protiv migrene i pretjeranog znojenja

Botox, poznat i kao botulinum toksin, često se koristi i iz neestetskih razloga pa je tako u upotrebi i kao sredstvo za liječenje kronične migrene, lijek protiv pretjeranog znojenja, za liječenje neuroloških poremećaja kao što su cerebralna paraliza i multipla skleroza, budući da smanjuje grčeve mišića i poboljšavaju pokretljivost.

Može se koristiti i za liječenje određenih poremećaja oka kao što su strabizam i blefarospazam (nehotični grčevi kapaka), a pomaže i u slučajevima stiskanja čeljusti i škripanja zubima.

Botox se može koristiti i za liječenje određenih gastrointestinalnih poremećaja kao što su ahalazija (stanje u kojem se donji ezofagealni sfinkter ne uspijeva opustiti) i analne fisure (poderotine na koži oko anusa), a sve je više žena koje botoksiraju vaginu odnosno biraju vaginalno pomlađivanje ili vaginoplastiku.

Prvo se savjetujte s liječnikom

Ovime se doskače liječenju niza medicinskih stanja poput vaginizma tj. stanja u kojem se vaginalni mišići nehotice stežu i uzrokuju bol ili nelagodu tijekom spolnog odnosa; vulvodinije ili stanja u kojem postoji kronična bol u vulvi, a koja također može učiniti spolni odnos bolnim te pretjerano aktivnog mokraćnog mjehura odnosno stanja u kojem se mokraćni mjehur prečesto ili nenamjerno skuplja, a što dovodi do urinarne inkontinencije.

Foto: Unsplash

Postupak ubrizgavanja botoxa u vaginu je relativno brz i obično traje oko 20-30 minuta, injekcije se daju u lokalnoj anesteziji, a pacijentice se obično mogu vratiti svojim normalnim aktivnostima odmah nakon zahvata. Ipak, važno je naglasiti da se injekcije botoxa u vaginu ne preporučuju svima i važno je posavjetovati se s kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom kako bi se utvrdilo je li ovaj tretman pravi izbor za vas, a za sve one koji razmišljaju o filerima i/ili injekcijama botoxa, iz bilo kojeg razloga, evo i što je sve važno znati i uzeti u obzir prije nego što se podvrgnete zahvatu…

Što očekivati tijekom postupka

Prije nego što dobijete filere ili botox, važno je razumjeti kako postupak funkcionira, što očekivati tijekom postupka i kakve rezultate možete očekivati. Informirajte se o apsolutno svemu.

Posavjetujte se s kvalificiranim stručnjakom odnosno kvalificiranim i iskusnim liječnikom poput dermatologa ili plastičnog kirurga, a koji vam može pomoći odrediti je li postupak pravi odabir za vas i može li vam pružiti siguran i učinkovit tretman.

Razgovarajte o svim svojim očekivanjima ne bi li vam bilo jasnije što se sve postupkom može, a što ne može postići i nemojte brinuti da cjepidlačite ako svoje želje potkrijepite desecima fotografija, ne bi li doktoru bilo jasnije što točno želite, a što ne.

Kao i sa svakim medicinskim postupkom, potencijalni rizici i nuspojave povezane su i s filerima i injekcijama botoxa. Uvjerite se da ste svjesni svih rizika prije podvrgavanja zahvatu.

Raspitajte se o cijenama (i ne pristajte na zahvate koje nude super povoljne frendice). Fileri i botox, iako cijenom sve pristupačniji, znaju biti skupi, pa je važno istražiti sve cijene i opcije te saznati jesu li u cijenu uključeni naknadni pregledi ili korekcije.

Pridržavajte se svih uputa koje ćete dobiti prije postupka. Jednom kada se odlučite na postupak, vjerojatno ćete dobiti niz uputa o tome kako se pripremiti za sam postupak, kao što je izbjegavanje određenih namirnica, lijekova ili dodataka prehrani.

Vrijeme oporavka ovisit će o vrsti filera ili injekcije botoxa koju primate, ali važno je razumjeti vrijeme oporavka i sva ograničenja aktivnosti koja se mogu dogoditi nakon zahvata.

Imajte na umu da učinak filera i botoxa ne traje zauvijek, a što znači da ćete morati imati naknadne tretmane kako biste održali željene rezultate.

Naslovna fotografija: Shutterstock; animacija: Canva

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.