Zaštita od hejtera

MOĆNO PLAVO OKO: Kako je ‘evil eye’ u društvu opsjednutom pogledima uspio ući u pop kulturu i postati mainstream

Aleksandra Orlić
14.05.2023.

Od egipatskog Horusovog oka preko Kim Kardashian, Gigi Hadid i Meghan Markle pa sve do ulaska na emoji listu. Zašto već tisućljećima mislimo da će nam tuđi pogled pun zavisti i otrova ukrasti ono malo sreće?

Prvi put sam ga ugledala (ili je možda točnije reći – ono je ugledalo mene) na ljetovanju u Turskoj. Zastala sam ispred jedne izuzetno lijepe kućice koju bi poželio i sam Matisse, jer je bila tako skladno dizajnirana, sva u bijelom i plavom, i naravno, s pregršt cvijeća koje je tako poetično bacalo na fasadu titrave sjene. Približila sam se vratima ne bih li jače udahnula tu ljepotu, a malo i zumirala kadrove, kada sam odjednom zapazila da me netko gleda. Bila je to amajlija napravljena od plavog stakla, koju u Turskoj zovu ‘nazar’ ili ‘tursko oko’, a u Grčkoj pak ‘grčko oko’.

Narukvica koja je doslovce pobjegla s moje ruke

Na kraju godišnjeg bila sam toliko ushićena našim super provodom u Turskoj da mi je dečko zadnji dan kupio i preslatku narukvicu s koje me je gledalo malo plavo oko. Ok, gledalo me svega dan i pol, jer čim sam je stavila, te iste večeri uspio nam je pobjeći avion (ne našom krivnjom), uspjeli su nas opljačkati (ono malo love koje je moj dečko zaboravio u torbici koju je ostavio u bircu), a mene je uhvatila grozna migrena.

Je li moguće da sam postala tako praznovjerna i gdje je do vraga nestala moja netom kupljena narukvica? Znači li to da je možda pobjegla od mene jer previše zračim ili je naprosto tako vragolasta da me zafrkava. I zar nije ona tu da štiti mene, a ne da se ja sada brinem za nju? Priznajem, frivolna pitanja su se rojila kao da su od svjetske važnosti. Srećom, ispada da nisam sama jer malo plavo oko već tisućljećima opsjeda čovječanstvo, a izgleda da je zadnjih par godina doživjelo pravu renesansu.

U potrazi za plavim okom

Pa kad već ne mogu nositi narukvicu jer je netragom nestala, što mi drugo preostaje nego da je malo istražim. Uostalom, zar ne kažu da se knjige pišu i filmovi snimaju upravo o onima koji zgibaju i to bez nekog suvislog objašnjenja. Još će biti da me i narukvica ghostala? No, gdje joj tražiti ‘rodnu kuću’?

Kažu povjesničari da je prapodrijetlo ‘evil eyea’ upravo u starom Egiptu, a Horusovo oko, poznato i kao Wadjet privjesak, išlo je na zagrobni put s faraonima. Glavni cilj? Naravno, da ih zaštite u zagrobnom životu. No, prvi idoli s očima isklesanima od gipsanog alabastera iskopani su u Tell Braku u Siriji, području stare Mezopotamije, i vjeruje se da datiraju 3500. godine prije Krista.

Okamenjeni pogledi gorgona i začarani nesretnici

No otkuda ideja da bi vas tzv. ‘treće oko’ moglo i trebalo štititi od zla? Zar je u običnom pogledu sakrivena tako velika snaga? Uostalom, sjećamo se sa sata povijesti okamenjenog pogleda grčkih gorgona ili kako su u pojedinim legendama mitska bića znala nekoga začarati običnim pogledom.

Stari Grci su vjerovali da oko otpušta nevidljive zrake energije

Izgleda da je Heliodorus iz Emese u staroj Grčkoj prvi dobro detektirao taj problem jer u svojem radu ‘Aethiopica’ piše: ‘Kad netko gleda zavidnim oko ono što je izvrsno, on ispunjava atmosferu pogubnom kvalitetom te prenosi vlastite otrovne izdisaje u ono što mu je najbliže.’

Još dalje ide Plutarh koji kaže da ljudsko oko ima takvu moć otpuštanja nevidljivih zraka energije koje su u nekim slučajevima bile dovoljne da nekoga usmrte. Po strani, stare priče i sulude ideje, no kako je moguće da se suvremeno društvo uhvatilo baš tog malog, plavog oka kao da mu život o tome ovisi?

Izgleda da je strah od toga što nas toliko ljudi gleda, pogotovo na društvenim mrežama, bio uistinu toliko velik da nam je hitno trebala najbolja zaštita. A čega smo se to točno bojali? Onoga da će sve to netragom nestati? Ili da možda izazivamo nestalnu sudbinu objavljujući sve te hiper sretne fotografije, trenutke za pamćenje i hvališemo se na sva zvona svojim uspjesima, jer 2018. godine na digitalnim platformama diljem svijeta pojavio se svečano, ta-daaam! – ‘evil eye’ emoji.

Zaštita od hejtera na društvenim mrežama

Nije trebalo dugo čekati da zvijezde na društvenim mrežama počnu kao lude objavljivati fotke na kojima se jasno vidi da ih evil eye amajlija štiti od urokljivog oka. Pogađate, i u ovom trendu je prednjačila jedna od najgledanijih žena na svijetu – Kim Kardashian, da bi joj se uskoro pridružile i Gigi Hadid (2017. najavila je da će pokrenuti kolekciju cipela EyeLove) te Meghan Markle (koja vjerojatno više nije znala načina kako se zaštiti od hejtera).

A budući da smo ga toliko gledali na svim tim fotkama, tetovažama, emojijima, repovima aviokompanija, nakitu pa čak i slušali, jer su dečki iz grupe Franz Ferdinand 2013. godine objavili pjesmu ‘Evil Eye’, ispalo je da smo mu doista dali takvu moć te da je nazar doista postao simbol naše kulture opsjednute tuđim pogledima, lažnim slikama i u vječnoj potrazi za ogromnom srećom.

Na kraju putovanja, kada sam nakon 27 sati provedenih na putu, jer stvarno se zakompliciralo sve što se moglo, konačno došla kući… Na dnu putne torbe gledalo me jedno malo umorno oko. Hm, vjerojatno i njemu povremeno treba odmora i sna. A zašto ne, i malo zaštite.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.