Filozofija trendova

SVIJET BEZ TRENDOVA: Gdje i kako nastaju trendovi? I ako je baš sve u trendu, znači li to da onda nema trenda?

Tamara Radan
26.04.2024.

Ako je istinita ona tvrdnja s TikToka da je u posljednjih pet godina svaka stvar bila u trendu – znači li to onda da trenutno zapravo više ništa nije u trendu, jer nekako je sve u trendu?

Kažu da na svijetu ima toliko puno odjeće da sljedećih pedeset godina ne bismo trebali ništa kupovati. No ako je moda neka vrsta jezika, kako ćeš s prastarim kombinacijama dočarati svoj trenutni mood i što to znači za nas kao potrošače trendova? Hoćemo li uletjeti u vlak ultra brze mode koji svakih tjedan dana podgrijava neke trendove iz prošlosti ili ćemo se okrenuti nekim posve novim, održivim materijalima i formama? I tko danas uopće odlučuje što će biti trend, a što još mora neko vrijeme strpljivo čekati u modnom redu?

Sjećate se onih romantičnih razdoblja kada su dizajneri na pola godine otputovali na neko daleko, nepoznato mjesto, a kada su se vratili kući, izvukli bi tisuće polaroida i krenuli objašnjavati kako ih je za novu kolekciju inspirirala djevojčica u lokalnoj nošnji, boje začina na tržnici i zrcaljenje oblaka u jezeru? No jesu li ta vremena doista zauvijek nestala? Uostalom, koja si modna kuća može dozvoliti da im glavni dizajneri pola godina troše na kontemplaciju i kreativu. Zar ne mogu učiniti ono kao Marc Jacobs 2014. godine? Jednostavno kupiti avionsku kartu za Pariz, posjetiti koji buvljak, izvući neku staru vojničku jaknu i već sljedeće godine izazvati takav hype oko military looka.

Bubble-up efekt

Hm, prijedlog je na mjestu, no što kada modni dizajneri više nisu jedini koji odlučuju što će postati trend, a što ne, jer otkada je street style fotografija prije trinaest godina preplavila društvene mreže i medije modna piramida se okrenula naglavačke. A to znači da se glavni trendovi ne postavljaju svečano odozgo, nego odozdo tako da i sve više cool huntera govori o bubble-up efektu. Jer kako bi drugačije trenirke došle na pistu, a tenisice smijenile štikle.

I naravno da je trebalo smisliti neku sponu između modnih dizajnera i street stylea te nekoga tko bi se mogao dovoljno udaljiti od svih tih neobičnih kombinacija koje nam svakodnevno lete pred očima, proanalizirati svjetsku scenu, stanje duha i sva ona nevidljiva gibanja ispod površine pop kulture ne bi li na kraju uistinu i prepoznato što je trend. I to  ne onaj koji trenutno hara svijetom, jer to je već prekasno nego onaj koji tek dolazi.

Mogu li cool hunteri pobijediti kineskog diva Shein

Nije stoga čudno da su si prognozeri trendova smislili tako uzbudljivo ime – cool hunter jer trebalo je u toj suludoj brzini nešto i uloviti, odrediti što je mikro trend, a što makro i ono najbitnije kako prestići konkurenciju. Kada kažemo prestići, mislimo na sulude rokove kraće od tjedan dana koliko je recimo dovoljno kineskom modnom divu Shein da skuži na nečijem Instagramu u kojem smjeru idu prve modne skice, da prilagode i maznu trend i za tjedan dana ga lansiraju na web shopove.

A to znači da su trebali pratiti sve živo – razvoj tehnologije, trendove na društvenim mrežama, ekologiju, popularne filmove, glazbu te kada će neke ultrapopularne stvari postati previše in pa je samo pitanje vremena kada će se modno klatno zanjihati u suprotnom smjeru. Ili možda kada smo se nečega uplašili pa smo utjehu potražili u nostalgiji. Jer kako drugačije objasniti podatak da se u doba umjetne inteligencije odjednom na TikToku slavi povratak dobrih starih heklanih tabletića.

Svi trendovi u isto vrijeme

I baš kada smo počeli kužiti stvari pa nam se na tren učinilo da i sami možemo postati cool hunteri. Eto, zbog Barbie nosimo pink, zbog Grete Thunberg zeleno, zbog serije ‘Stranger Things’ smo zavirili u arhivu osamdesetih, a zbog serije ‘Bridgerton’ čipku i volane dogodile su se smetnje na liniji ‘Duh vremena se javlja vidovnjaku trendova’ jer odjednom je sve postalo in. Hm, je li to trend koji smo trebali predvidjeti? Samo da smo malo više vremena posvetili filmu koji je osvojio tolike Oscare – ‘Sve u isto vrijeme’.

Jer kako lijepo kaže Mandy Lee na TikToku: “U posljednjih pet godina svaka stvar je bila u trendu. Svaki trend koji je bio moderan od 1950-ih vratio se u posljednjih pet godina. Zato zapravo trenutno više ništa nije u trendu, jer nekako je sve u trendu.” No kako stvari stoje i s ovim prognozama smo dobrano zakasnili jer Miuccia Prada je ovu teoriju do maksimuma razvila u svojoj kolekciji za proljeće/ljeto 2023. godine kada je smjelo iskombinirala grunge i tešku romantiku te odjeću koju bi obožavala Jane Austin, ali i obitelj Addams.

https://www.youtube.com/live/pE7iaQkTgUM?si=BOYFwnlQtouGTrP8

Znači li to da ćemo uskoro početi pisati članke na temu – što trenutno nije u trendu jer treba smisliti neki način kako se istaknuti u masi i biti skroz drugačiji. Uostalom, možda smo i one naslove iz medija – ‘posljednji krik mode’ trebali doslovno shvatiti.

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.