IT GIRLS: Istražili smo što čini čuveni faktor X – talent, hrabrost, autentičnost, divlja narav?

Aleksandra Orlić
01.09.2023.

Faktor X, j’ne se que, cura ima ono nešto… Dosta s prodajom magle! Pronašli smo formulu IT cura: privlačnost plus komadić aure loše djevojke, pomnoženo s ležernost kroz hrabrost.

‘Penjati se na stablo bez gaćica, e to je za mene prava sreća’ – rečenica je koju očekujemo da će izgovoriti prava it girl, a koju bismo mogli pripisati svim it curama kroz povijest – Kate Moss, Debbie Harry, Jane Birkin, Marianne Faithfull, Edie Sedgwick, Sienni Miller Ma koga mi to zavaravamo! Ako malo bolje razmislimo, velike su šanse da bismo se okrenuli za njima na ulici i bez tih važnih informacija s kim hodaju, koliko upadljive naočale nose, na koji bizaran način partijaju ili pak kako definiraju sreću. No, jesu li to dovoljno dobre kvalifikacije za titulu it cure i što ona uopće znači? Gdje je tu granica između celebrityja i obične partijanerice koja zna privući pažnju paparazza, ne bi li već sljedeći mjesec nestala u ropotarnici tabloida.

Na veliku žalost naših kolega koji rade u IT industriji, ova kratica nema nikakve veze s novim internet tehnologijama, premda su neke postale ‘it’ upravo zahvaljujući internetu. Naime, naziv je rođen puno ranije, a majka tog zagonetnog izraza, spisateljica Elinor Glyn ovako ga je iskoristila u opisu kojim je tražila glumicu za ekranizaciju njezinog romana ‘It’.

Tražim curu magnetske privlačnosti

‘Tražim curu koja bi bila u stanju magnetizirati okolinu. Znate ono kada uđete u prostoriju i znate da možete dobiti bilo kojeg muškarca ili ženu’, izvolijevala je Glyn. Nazovimo tu sposobnost privlačenja pažnje – it. No, nemojmo ju svoditi samo na tjelesnu privlačnost, već i na duh, karakter, intelekt. S druge pak strane, nositelj faktora X mora odašiljati dojam da mu je potpuno svejedno što okolina misli o njemu, izbjegavajući onaj dojam da je previše leden i arogantan, što bi se danas reklo ubercool.’

Kada je 22-godišnja starleta Clara Bow 1927 dobila ulogu u filmu It, mediji su počeli kopirati upute iz castinga i pisati rečenice: ‘She has it! No, čini se da je Clara malo krivo shvatila onu uputu o ubojitom miksu samopouzdanja i indiferentnosti, jer je počela izlaziti s više muškaraca istodobno, ljubakajući malo s Belom Lugosijem, malo s Garyjem Cooperom. Poljubac po poljubac i ubrzo je otkriven i drugi sastojak it girl – aura bad girl.

Aura ‘bad girl’

Uostalom, ako ćemo biti iskreni, dobrih djevojaka imamo i u susjedstvu, a ako se ikako želite izdvojiti iz okoline i natjerati milijune cura da vas kopiraju, izvolite nešto riskirati. Prve nasljednice Clare Bow su se počele nadmetati u hrabrosti, posve nebitno je li njihova kategorija bogata i poročna nasljednica, kapriciozni supermodel ili samo groupi djevojka.

U šezdesetima Edie Sedgwick poznatija i kao Factory girl počela je crtati tamne kolobare oko očiju i ispovijedati pred kamerom Andyja Warhola svoje najskrivenije seksualne sklonosti te iznositi najmračnije obiteljske tajne. Manekenka Twiggy je opasno žonglirala na rubu anoreksije hrabro noseći minice, Jane Birkin je glumila orgazam u tonskom studiju, Bianca Jagger efektno ujahala u Studio 54 na bijelom konju, a Marianne Faithfull se naprosto dobro ševila s Mickom Jickom Jaggerom.

Anti-glamurozne djevojke

U osamdesetima sastojak bad girl je malo izgubio na snazi pa ga je trebalo pojačati, a što je više šokiralo javnost od kontrasta poput dijademe na glavi i razmazanog ruž kakvog su furale anti-glamurozne cure kao Courtney Love i Amanda de Kadent (cura kojoj smo zavidjele jer je maznula najboljeg Duran Duran frajera). Pa ako sada svima njima pribrojimo Kate Moss koja u mikro hlačicama, raščupane kose i bocom pive gaca po blatu Glastonbury festival, onda se čini da su Kate Moss, Rihanna i Julia Fox zapravo daljnje rođaka Clare Bow.

No, što napraviti kada shvatite da su vam Prada stradale u blatu, a vi preživjeli kokainsku afere, pitali smo se u devedesetima? Zar će It cure postati ‘trustfund babys’ i ‘socialites’ – baš poput Paris Hilton, seka Olsen, Nicole Richie, cura koje su postale poznate po tome što su naprosto poznate. Ok, poznati su bili njihovi tate.

Stručna analiza – zašto je Marilyn Monroe idealna it djevojka

Nipošto! Profesor glume Jospeh Reouch napisao je studiju ‘It’ u kojoj je pokušao doći do njezine točne formule, analizirajući zašto je Marilyn Monroe idealna it cura? Zato što je uspjela spojiti privlačnost (seksepil), divlju prirodu (bad girl) i talent (da, i on je važan!) ‘Ja pripadam javnosti i svijetu, ne zato što sam talentirana i lijepa, već zato što nikada nisam pripadala nikome i ničemu’, izjavila je Monroe.

Dakle, konačno dolazimo i do čudotvornog sastojka – jednog velikog neodređenog it. To je onaj mali komadić u svijesti it girl, koji im non-stop govori da, unatoč tome što moraju biti autentične, originalne, hrabre i samo svoje, jedan komadić sebe it girls ipak moraju ostaviti otvorenima za projekcije javnosti, koja će u te osobine ubacivati upravo ono što određuje određeni duh vremena. No najvažnija lekcija koju je tijekom godina baš svaka it djevojka je to da uvijek znate, i da vas netko probudi usred noći napraviti razliku između sebe i svoje slike u medijima.

Pročitaj više

Kako stvari stoje doba velike suzdržanosti i malog nakita je već odavno iza nas, a ove sezone nosi se ultra raskošan nakit

Dvadesetak dana uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu (26. srpnja – 11. kolovoza), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljanje olimpijske kolekcije sportskog brenda 4F, čiji će asortiman nositi naši sportaši i sportašice na Igrama u francuskoj prijestolnici.

Dugoočekivana, spektakularna kolekcija više od 50 možemo slobodno reći, umjetničkih djela našeg proslavljenog dizajnera Jurja Zigmana, 4. srpnja je pred oduševljenom publikom predstavljena u hali riječkog Exportdrva, impozantnog prostora koji je svojom „grubom“ estetikom na više od pet tisuća kvadratnih metara upravo istaknuo čaroliju onog što je predstavljeno pred gotovo tisuću modnih entuzijasta i ljubitelja Zigmanovog djela.

marinniere

Mornarske, pinstripe, vodoravne ili okomite – prugice su odlična ideja u svim oblicima i modnim scenarijima

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.