eliksir mladosti

IZVOR ŽIVOTA I BLISTAVOG TENA: Sve je to voda, no koliko nam je čaša dnevno doista potrebno

Kristina Stakor
08.06.2023.

Slavne zvijezde kunu se u moć dobre stare vode kao tajnu ljepote i zdravlja, pa kako bi slijedili njihov primjer istražujemo: koliko čaša vode je ta čarobna brojka?

Ako ste ikad pogledali koji video ili pročitali članak u kojem celebovi otkrivaju tajnu svog mladenačkog izgleda i blistave puti, sigurno ste čuli njihov savjet koji iznova ponavljaju: „i pijem puno vode“…

Prešutne operacije, botoxi, serumi, kiseline i laseri ostaju neizgovoreni, a svu slavu preuzima dobar san (kad nam se to zadnji put dogodilo) i magična voda iz pipe. Ako im odlučimo povjerovati, ne možemo ne zapitati se: a koliko bi vode trebalo popiti da bismo je prozvali izvorom vječne mladosti?

H2O za zdravlje i ljepotu

Stručnjaci bi nam mogli postaviti prepreke već na prvom koraku te istrage, jer kažu; ne postoji jedinstvena formula.

Voda čini oko 50-70% mase našeg tijela i ključna je za održavanje zdravlja i dobrog funkcioniranja organizma. Ispijanje dovoljnih količina vode smanjuje rizik od bolesti srca i bubrega, te održava dobru funkciju mozga. Čak i blaga dehidracija može utjecati na moždanu aktivnost i sposobnost koncentracije. Dehidracija od samo 2%, što jedva osjećamo kao žeđ, može nam pokvariti raspoloženje, te povećava šanse za glavobolju i umor.

A što je kožom, pitate se? Koža je naš najveći organ koji nas štiti od okoliša, a ako nije dovoljno hidratizirana, predaje tu vlagu drugim tjelesnim funkcijama, zbog čega gubi vlažnost, a uslijed kronične dehidracije rezultira borama i suhom kožom.

hidratacija
Foto: Pexels / Alax Matias

Pa koliko vode onda trebamo? Neki stručnjaci preporučuju 2.7 litara dnevno za žene i 3.7l za muškarce. Drugi su formulu prilagodili osobnoj težini, pa kažu: pomnožite svoju težinu u kilogramima s 0.033 i to je količina vode u litrama koju biste trebali popiti svaki dan. Tako bi osoba od 60 kg trebala dnevno popiti oko 2 litre tekućine.

U taj iznos ubrajaju se i čajevi, sokovi te druga pića i tekuća hrana, a smatra se da u prosjeku oko 20% dnevnog unosa tekućine dolazi kroz hranu.

Ono što također treba uzeti u obzir su i vanjski faktori: klima – ako je topla i vlažna, više se znojimo pa gubimo više tekućine te je trebamo više unositi. Isto vrijedi za fizičku aktivnost, ali i određena medicinska stanja, trudnoću i dojenje.

Voda za sjajnu kožu

No činjenica jest da kad pijemo vodu ona ne odlazi automatski u kožu, već hidratizira organizam. A osobe sa suhom kožom koje žele da ona bude nahranjena i sjajna osim iznutra, trebale bi je hidrirati i izvana.

Kako je učiniti i održati hidratiziranom? Izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol, koristite nježne čistače i proizvode za njegu, ne tuširajte se vrućom vodom, u rutinu uključite hijaluronsku kiselinu i hidratantne kreme.

Pijte vodu sobne temperature: oduprite se želji za osvježenjem čašom ledene vode, jer tijelo troši više energije kako bi hladnu vodu zagrijalo na temperaturu koju može apsorbirati, čime dodatno gubi tekućinu. Također, hladna voda može uzrokovati blago sužavanje krvnih žila u želucu i tako ometati probavu i samu hidrataciju.

Neka hidratacija bude prva po rasporedu: ispijanje vode odmah nakon buđenja ključna stavka za dobar početak dana koja će nam dati više energije i nadoknaditi tekućinu izgubljenu spavanjem. Za buđenje poput supermodela, neka prva jutarnja čaša vode bude vruća – s limunom. Bogata je vitaminom C i budi probavu.

Izbjegavajte kofein i alkohol: s obzirom na to da su diuretici, poželjno ih je izbjegavati ako je ikako moguće. Ako pak dan ne možete započeti bez svoje jutarnje šalice kave ili čaše vina na kraju dana, izbalansirajte ih s dodatnom čašom vode.

A za adekvatan unos vode na koji nećete zaboraviti mogla bi vas motivirati neka lijepa boca za vodu, kao i prirodne arome poput limuna, mente ili krastavaca koje možete dodavati u svoju čašu.

Naslovni vizual: Unsplash / Chris Ralston

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.