forever young?

KAKO STARE MILENIJALCI: I zašto mnogi djeluju mlađe od svoje stvarne dobi

Kristina Stakor
30.07.2023.

Uspijevamo li u našim nastojanjima da ostanemo „zauvijek mladi“? Ili će desetljeća buljenja u ekrane doći na naplatu?

„Koliko imaš godina? Ne bih ti dala ni dana više od 29“, često čujem od kolegica i klijenata i moram priznati da mi dosta laska, s obzirom na to da sam već zagazila u drugu polovicu tridesetih. Ni ne osjećam se kao da je četrdeseta iza ugla – premda nisam sigurna kakav osjećaj bi to trebao biti niti što bi četrdesete zapravo trebale predstavljati. Možda nekakvu zrelost, koja bi se trebala vidjeti i na licu?

Milenijalci stare

Dugo su milenijalci bili sinonimi za mladu generaciju, one koji dolaze, koje starije generacije, kako to obično biva, smatraju nerazumnima, razmaženima, sebičnima… No nekako se preko noći dogodilo da su milenijalci zagazili u četrdesete. I to nekadašnje teen zvijezde poput Britney Spears, Beyonce, Natalie Portman, ali i obični smrtnici iz vašeg razreda.

Osim nekih iznimaka koje smo jedva prepoznali na obljetnici mature, većina kolega izgleda kao da nije prošlo baš toliko godina od srednje škole, pa se pitamo – je li moguće  da milenijalci stare sporije?

Kada gledamo neke stare fotografije ranijih generacija, kao da iz njih možemo čuti glas koji kaže: „kad sam ja bio tvojih godina…“ i pomisliti da smo ikad bili istih godina. Ozbiljniji izraz lica, pomno skrojena odjeća, dvoje djece školske dobi – možda i nisu imali previše zajedničkog s brojnim pripadnicima generacije koja na pragu četrdesete nema djece, nosi poderane traperice, ne odlazi na isti posao već 15 godina i za rođendan se počasti novom tetovažom.

Izgledaju li milenijalci mlađe

Neki smatraju da se mladoliki izgled može pripisati i „mladenačkijem“ stilu života: milenijalci se duže školuju, kasnije zasnivaju obitelji i duže žive s roditeljima od svojih roditelja.

To je generacija koja se u najranijoj dobi još igrala na ulicama, ali koja je prva prigrlila suvremene tehnologije. Ona koja je odrastala uz medije devedesetih i ranih 2000-ih i internalizirala njihove nemoguće standarde ljepote.

Pa ne čudi da su bore možda rjeđe: zahvaljujući i SPF-u koji je postao sveti gral u zaštiti od negativnog djelovanja sunčevih zraka. Ali možda i estetskim korekcijama i zahvatima koji više nisu rezervirani za holivudske zvijezde već su postali mainstream kojem, čini se, rijetki odolijevaju.

milenijalci
Foto: Pexels / Valera Evane

Ali nisu svi oduševljeni što ih percipiraju mlađima nego što doista jesu: „Kad netko kaže da izgledam mlađe nego što jesam, ono što zapravo čujem je: Ništa od toga se ne broji. Ne doživljavam te ozbiljno. Ne znači da ljude u dvadesetima ne doživljavaju ozbiljno, ali ja sam drugačija negoli sam bila s 24, 25 ili 26. I želim da to bude vidljivo i izvana“, piše Daisy Jones za britanski Vogue.

Sviđala nam se mladolikost ili ne, možda je to samo slučaj Doriana Graya, upozoravaju neki stručnjaci. Alarmantno je zdravstveno stanje generacija X i Y, a stopa bolesti i smrtnosti tih generacija s vremenom će rasti, izvještava Futurism, te dodaje da uzroci leže u prekomjernoj težini, depresiji, sjedilačkom načinu života te povećanoj konzumaciji alkohola i droga.

Pa prije nego si čestitamo na licu koje ne odražava vjerno godine i posegnemo za hidratantnom kremom koja usporava starenje kože, razmislimo – hidratiziramo li se iznutra? Vježbamo li dovoljno, pazimo li na kosti i mišiće i posebice na mentalno zdravlje? Hranimo li duh i tijelo onako kako treba? Jer trebat će nam poslužiti još puno godina uzevši u obzir da pesimistične prognoze kažu da bismo mogli raditi do svojih sedamdesetih…

Naslovni vizual: Pexels / Rfstudio

Pročitaj više

Skrivanje ili hrabrost?

Veliki filozofi su zastali malo ispred svojih zrcala i odlučili se pozabaviti tim naoko trivijalnim stvarčicama.

Miris djetinjstva

Bez obzira na dob, nikada nećemo biti spremni odreći se slatkog, šarenog svijeta crtanih filmova uz koje smo odrastali, kroz koje smo spoznavali svijet oko nas i njegova stroga pravila, ali na puno nježniji način.

30 sekundi čini razliku

Ako je istina da naša koža u jednom trenutku života može postati netolerantna i burno reagirati na određene sastojke te razviti alergije, znači li to da bismo sve proizvode koji sadrže sastojke na koje reagiramo trebali izbjegavati u širokom luku? Ili se koža može ponovo naviknuti na njih ako ih koristimo u nano dozama i kratkim intervalima?

'Hobitnica oko vrata'

Prijelazna razdoblja obožavaju inovativne načine nošenja pulovera te igre između layeringa i novih načina vezanja. No jeste li znali da način kako nosite pulover puno govori o vašem karakteru

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.