PREEEEDUUUUGIIIII NOKTI:

‘LOREEN NOKTI’: Kako su ušli u modu, zašto se ne skraćuju i kako s njima preživjeti

Nika Kovačić
21.05.2023.

Jesu li dugački umjetni nokti u doba body positivity pokreta i trenda koji više od svega cijeni realnost, ostali naša jedina oaza artificijelnosti?

Kada je grupa Nine Inch Nails prvi put stupila na pozornicu i ispustila svoj prvi zvuk, vjerojatno nije ni slutila koliko je bila vidovita. Jer tri i nešto desetljeća kasnije, gotovo da nema glazbene zvijezde ili influencera koji nema duge nokte. Ok, dugi nokti su, recimo to tako – neka vrsta umanjenice za ono kakvi su doista. Od Rihanne preko Dua Lipe pa do kraljice svih studija za manikuru – Loreen, koja je toliko vjerovala u ekspresivnu snagu svojih noktiju da je netom prije nastupa otkazala sve prateće plesače, sluteći da će tamni nokti ukrašeni draguljima biti dovoljno jaki.

Loreen: ‘Nokti su mi pomogli da se bolje krećem’

Mislimo prije svega na psihičku snagu, jer koji je smisao takvih noktiju, osim da dokažu koliko je Loreen jaka u glavi pa se eto pretvorila u modernog Sizifa i uspjela je na svojim plećima podići cijeli ‘universe‘. Ili se zapravo tako borila s klasičnim problemom s kojim se suočavaju brojni performeri – što do vraga s rukama? Ta svi smo primijetili da se za vrijeme glasanja Loreen uopće nije veselila dvanaesticama nego je djelovala snuždeno i kao da nije znala što će s noktima. Iako je u gotovo svim intervjuima Lorine Zineb Nora Talhaoui izjavljivala da su joj nokti zapravo pomogli da se bolje kreće te da svom pokretu podari potreban fluid.

Priznajemo, pojašnjenje drži vodu. Tim više što se toga nije dosjetila sama Loreen. U Kini su dugački nokti bili povezani s tradicionalnim kineskim operama, gdje su glumci koristili nokte za dramatično pokazivanje emocija. U Japanu su bili hit u razdoblju Edo, a posebno su po dugačkim i elegantnim noktima, simbolu elegancije i ženstvenosti bile poznate gejše, dok su u Indiji žene često nosile Mehendi, tradicionalni oblik tetovaže na rukama, koji je posebno naglašavao nokte.

Nokti kao simbol visokog društvenog statusa

No osim za iskazivanje emocija i očaravanje publike, nokti su zapravo dugi niz stoljeća tijekom povijesti bili i simbol visokog društvenog statusa. Žene iz viših klasa nosile su produžene nokte kako bi pokazale da su oslobođene fizičkog rada. Dugački nokti također su se pojavljivali u Indiji i Egiptu, antičkom Rimu i Grčkoj gdje su označavali pripadnost aristokraciji i bogatstvu. I još bolje, neku vrstu povezanosti s božicama ljepote, Afroditom i Venerom koje su često prikazivane s raskošno uređenim noktima.

Ako imaju Afrodita i Venera, zašto ne bismo i mi?

Muškarci i žene koristili su tijekom povijesti različite tehnike i materijale, poput slonovače ili metalnih umetaka, kako bi naglasili ljepotu noktiju, tako da je Loreen sa svojim kamenim noktima doslovce nastavila povijesni niz. No, ako se na tren odmaknemo od tih drevnih vremena i zagledamo u malo friškiju povijest, ispada da su nokti postali jako popularni početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća, jer osim što su naglašavali osobnost, jedinstvenost i stil, oni su zapravo malo izduživali prste i davali im elegantniju liniju. A nitko ih nije tako dobro isfurao kao američka atletičarka Florence Griffith Joyner.

Pa ipak, uz dužno poštovanje izražavanju i autentičnom stilu, ostaje pitanje – kako se s predugačkim noktima uopće išta uspije raditi. Primjerice – ne poderati čarapu, pogoditi tipku, svirati klavir, staviti naušnicu na uho, izvaditi mušicu iz uha? I jesu li zapravo umjetni nokti u doba body positivity pokreta i trenda koji više od svega cijeni realnost, ostali jedina oaza artificijelnosti? Nešto kao par paunovih pera koje smo silom htjeli zadržali i to samo zato što nemaju baš nikakvu svrhu osim da se drugi čude i postavljaju brojna pitanja.

Naslovna fotografija: @loreenofficial

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.