28 dana čekanja

DRUGI I TREĆI PUBERTET: Mijenjali ste beauty rutinu i koža vam je naprosto buknula?

Nika Kovačić
01.10.2023.

Razumijemo vas, u tom se trenutku to činilo kao dobra ideja – potpuno promijeniti svoju beauty rutinu. Isprobati kremu koju vam je prije dvije godine dala mamina frendica, onu kojoj je istekao rok, a onda vam je koža potpuno poludjela? Čestitamo! Kad smo svi poludjeli, zašto ne bi i naša koža?!. Ali imamo dobre vijesti: znamo točno što treba napraviti kako biste zaliječili kožu. Doduše, trebat će vam nešto vremena jer koža treba 28 dana da bi se obnovila.

Pretjerali ste s kiselinama

Kiseline rastvaraju i otapaju mrtve stanice kože, što je dobro osim ako ne pretjerate. U tom slučaju doslovce unište gornji sloj i ostajete ‘gole kože. Neko vrijeme nemojte koristiti prejake proizvode. Vaša beauty rutina neka bude nešto za čišćenje, krema za lice i vazelin. On stvara zaštitni sloj koji pomaže samoobnovi i zacjeljivanju kože. Ujutro i navečer nakon kreme nanesite tanki sloj vazelina na iritirane dijelove (bez brige, neće vam začepiti pore). I budite strpljivi. Koži treba 28 dana da se obnovi.

Pretjerali ste s retinolom

Retinoidi ubrzavaju izmjenu stanica kože kako bi stvorili tzv. novu kožu. To je sjajno, no uzmete li ga previše ili prejaku dozu, stanice ne stignu rasti pa će se koža početi perutati i postat će osjetljiva. Intenzivna hidratacija u ovom je slučaju vaša najbolja šansa. Nanesite na kožu hijaluronsku kiselinu, a potom masku u maramici i pustite da djeluje 10-ak minuta. Ponavljajte to dva-tri dana dok se perutanje ne smiri (i nemojte dirati kožu jer bi vam mogli ostati ožiljci!), I suzdržite se od retinola sve dok koža ne zacijeli, a onda ga možete u prvom tjednu nanijeti jednom, u drugom tjednu dvaput, u trećem triput pa ćete dalje vidjeti.

Foto: Unsplash

Pretjerali ste s diranjem lica

U prijevodu, na licu ste istisnuli sve što se može, svaku poru koju nitko ne bi ni primijetio osim vas pa ste sada natečeni, crveni (ima i krvi) i boli vas faca od svega toga. Prvo očistite lice. Zatim nanesite flaster za prištiće na svaki problematični dio kože kako biste minimalizirali ožiljke i ubrzali zacjeljivanje. Ako ste uspjeli srediti cističnu aknu, (to je najgore), stavite malo leda u ručnik i držite 10 minuta, uz pauze, a potom nanesite kremu sa 1% hidrokortizona (na recept). I da, prestanite dirati lice.

Pretjerali ste s brojem proizvoda

Izrasline koje ste dobili možda nisu akne. Korištenjem hrpe novih proizvoda na licu možete izazvati perioralni dermatitis, a to je kao spoj akne i ekcema. Hitno se obratite dermatologu (ne Googleu). Perioralni dermatitis može različito izgledati, a najčešće se pojave male crvene izrasline koje svrbe, i to oko usta, očiju i nosa, pa ih je teško samo – dijagnosticirati. A korištenje pogrešnih proizvoda može pogoršati situaciju. Ipak, ako niste u prilici posjetiti dermatologa, i ako ste za malo riskiranja s kožom, nanesite kremu za problematičnu kožu s benzojevim peroksidom na jedan djelić svake večeri. Ako se stanje na tom dijelu kože počne poboljšavati, nastavite. Ali ako se počne pogoršavati, definitivno će vam trebati dermatolog i antibiotska krema.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.