Eliksir mladosti

NAD MOLEKULA: A što kada bismo vam rekli da možete zamrznuti godine

Lena Ivanović
30.07.2023.

Koenzim NAD nalazi se u svakoj stanici u tijelu – od stanica jetre i mozga do kože te ima vrlo važnu ulogu u proizvodnji energije. U mladosti su naši depoi puni NAD molekula, no ulaskom u pedesete razina pada na pola što dovodi do slabije proizvodnje energije, gubitka mišićne mase, smanjenja snage i kognitivnih sposobnosti, povećane osjetljivost na bolesti te ubrzanog starenja. Mogu li NAD infuzije vratiti preko noći potrošene zalihe i vratiti nas, barem – nakratko u stanje zvano ‘druga mladost’?

Brad Pitt, Sandra Bullock, Salma Hayek, Julia Roberts, Demi Moore, Gyneth Paltrow, Elle McPharson, ma nemamo mi tako duge članke koliko bi mogla biti dugačka lista celeba koji nakon pedesete izgledaju sjajno, kao što nema tako dobrih stručnjaka koji bi na osnovu zumiranja fotografija mogli zaključiti što su sve radili na sebi da zaustave vrijeme. Neki se kunu u vitaminske preparate, neki u mikrofrekvencije i meditaciju, neki u dobar san i yogu za lice, a neki nemaju problem priznati da je baby botoks za početnike te da su već u svojim tridesetima krenuli na invazivnije tretmane.

Kako nam je NAD molekula probudila nadu da je moguće zaustaviti starenje

No, činjenica je da će rijetki celebi priznati što sve doista rade na licu, tonusu kože i facijalnim mišićima ne bi li ga održali što duže zdravim, mladim i sjajnim. Uostalom, nitko ne očekuje ni od Coca-Cole da će na svojim društvenim mrežama objaviti formulu za najdugovječniji napitak. Stoga nas svaki put posebno zaintrigiraju priznanja znanstvenika, posebice ako se u istoj rečenici spominju i riječi kao što su eliksir mladosti, tretmani pomlađivanja, pilula protiv starenja te jedno od najzanimljivijih otkrića posljednjih godina. Ok, u ovom slučaju ćemo možda pristati i na NAD infuziju, samo ako NAD molekula doista radi ono što obećava i nema nuspojava.

Što je NAD molekula?

NAD (nikotinamid adenin dinukleotid) je molekula koja igra ključnu ulogu u energetskom metabolizmu stanica. Ona djeluje kao koenzim u mnogim biokemijskim reakcijama koje su od vitalnog značaja za normalno funkcioniranje organizma. Njena glavna funkcija je prijenos elektrona u procesima proizvodnje energije, posebno u mitohondrijima, poznatim i kao “energetske tvornice” stanica.

Osim ključne uloge u energetskom metabolizmu, NAD ima još jednu značajnu funkciju u stanicama – aktivira enzime koji su uključeni u popravak DNK i održavanje stanične strukture. Dakle, može se reći da je NAD ključna komponenta očuvanja zdravlja stanica.

Foto: Unsplash

Veza između NAD-a i starenja

Naime, ono što znamo iz škole je to da kada se stanice dijele, moraju se podijeliti i njihovi kromosomi, no da bi od jednoga X kromosoma postala dva, nešto se mora razgranati iz krakova kromosoma. Stoga oni postaju sve kraći i kraći dok više nisu za upotrebu. No, dobra vijest je ta da znanstvenici vjeruju da NAD+ može zaštititi zdrave stanice koje još uvijek imaju duge krakove kromosoma – to jest, one koje se još uvijek mogu vrlo često dijeliti – i to na način da se na krakove kromosoma, recimo to slikovito – stave neke vrste kapica.

To sada znači da se one više ne mogu razdvojiti dok se neučinkovite stanice s kratkim kracima i dalje dijele te kao takve brže razgrađuju. A to sve može imati pozitivan učinak na imunološki sustav i bolesti načina života kao što je visoki krvni tlak, a posebice na pomlađivanje.

Tretmani pomlađivanja: pilule, infuzija ili vježbanje i dijeta

Pa kada i znanstvenici nakon niza eksperimenta NAD molekulama nisu više mogli razlikovati stare od mladih miševa, zašto to ne bismo primijenili i na ljude, euforično su najavili prije šest godina, spominjući prvi put, citiramo – pilulu protiv starenja. No kako stvari sada stoje, još uvijek smo u fazi NAD dodataka te infuzije.

Da ne bilo zabune, svi koji su isprobali infuzije, poput Hailey Bieber i Kendall Jenner kunu se da će do kraja života ostati vjerni ovom tretmanu, no lako njima kada su još u dvadesetima. Oni stariji i nisu toliko oduševljeni, iako rezultata ima, ali ne preko noći. A glavni problem je taj što se NAD teško apsorbira putem probavnog sustava. Stoga su se ubrzano počeli razmatrati i alternativni pristupi.

Primjerice, dodaci nikotinamida ribozida (NR) i nikotinamida mononukleotida (NMN) te tretmani koji potiču organizam da proizvodi više NAD-a. Ti se dodaci pretvaraju u NAD unutar stanica, povećavajući tako razinu NAD-a. No, dobro je znati da postoji i treći način kako ćete aktivirati enzim sirtuin. Sirtuini su poznati po svojoj ulozi u produženju životnog vijeka organizma, a njihovu dozu možete povećati redovitim vježbanjem, ograničenjem kalorija i unosom određenih antioksidansa. Dakle, manje-više ono što su nam godinama tvrdile zvijezde i znanstvenik Aubrey de Grey.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.