NADREALIZAM U MODI PONOVNO JE AKTUALAN: Zašto obožavamo estetiku bizarnog

Kristina Stakor
27.03.2023.

Začudna moda za čudna vremena: u naše ormare “uselili” su lavovi, vukovi, luftići i golubovi

Avangarda

Cipela kao šešir, dlakava narukvica, telefonski brojčanik kao pudrijera, haljina s istaknutim rebrima, neobični gumbi s motivima cvrčaka i brodova, optičke iluzije, uzorak s novinskim natpisima (o njoj samoj) – lista inovacija koje je Elsa Schiaparelli unijela u modu prije gotovo stotinu godina čini se beskonačna.

Stvarajući između dva svjetska rata i surađujući s nekima od najistaknutijih umjetnika kao što su Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Jean Cocteau i Alberto Giacometti, uspješno uvodi elemente nadrealnog u odjevne komade. Rezultat su začudne kreacije čija aktualnost ne jenjava, te proširivanje ideje onoga što moda jest i što bi trebala biti, uzdižući je na razinu nosive umjetnosti.

Danas, takav pristup modi koji teži začuditi, iznenaditi, zamagliti granice između umjetnosti i mode popularniji je no ikad, a svoje izvore duguje samom nadrealizmu. Kao umjetnički pokret čiji je cilj bio revolucionarizirati ljudsko iskustvo, pronaći magično u neočekivanom, srušiti konvencije, nadrealizam je racionalnom suprotstavljao snove i nesvjesno.

Nadrealne kreacije za suluda vremena

I ne treba nas čuditi da su stoljeće kasnije takve ideje ponovno aktualne. Od pandemije, ratova, globalizacije, tehnologije i mora informacija koje nas navode na podizanje obrva i pitanje „ma je li to stvarno?!“, nadrealizam nudi estetski odgovor na kaos, kritiku i eskapizam.

Čudna vremena traže začudnu modu, a dizajneri su spremni odgovoriti na taj izazov. Modna kuća Schiaparelli s Danielom Roseberryjem na čelu iz sezone u sezonu stječe sve više poklonica kreacija koje dijelove tijela pretvaraju u pozlaćene fetiše, ali i izaziva kontroverze svojim hiperrealističnim haljinama s motivima divljih životinja. JW Anderson u svojim kolekcijama stvara drugu vrstu menažerije: torbice-golubove ili žabe.

Loewe duhovito pretvara nježne objekte poput ruža ili četkica za rumenilo u potpetice minimalističkih cipela, ali se i poigrava sa skulpturalnim elementima balona. I nisu jedini: „Svi pričaju o inflaciji. Sve su cijene napuhane: stanovanja, hrane, života. Pa sam tu napuhanost stavio u kolekciju“, rekao je Jeremy Scott o zadnjoj kolekciji za Moschino u kojoj su luftići postali dio koktel haljina.

No čak i ako se „nosivi luftić“ ne pokaže baš sasvim nosivim u ludilu svakodnevice, ne znači da trebamo odustati od malo modne fantastike. Zašto bi ogrlica morala biti samo lanac ili niska, a ne cvijet (ili čak buket)? Zašto bi cipele morale zadovoljavati samo svoju praktičnu namjenu, a ne unijeti i malo snova u pojedini look?

Modni dodaci ne zahtijevaju promjenu životnog stila, pa čak ni pretjerane modne odvažnosti, samo malo mašte – i umjetničkog duha. Stoga izdvajamo par primjera iz aktualnih kolekcija koju ćete htjeti uvrstiti u svoju…

JW Anderson
Zara
Loewe, Mytheresa
Area, Mytheresa
Loewe, Mytheresa
Schiaparelli

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.