NADREALIZAM U MODI PONOVNO JE AKTUALAN: Zašto obožavamo estetiku bizarnog

Kristina Stakor
27.03.2023.

Začudna moda za čudna vremena: u naše ormare “uselili” su lavovi, vukovi, luftići i golubovi

Avangarda

Cipela kao šešir, dlakava narukvica, telefonski brojčanik kao pudrijera, haljina s istaknutim rebrima, neobični gumbi s motivima cvrčaka i brodova, optičke iluzije, uzorak s novinskim natpisima (o njoj samoj) – lista inovacija koje je Elsa Schiaparelli unijela u modu prije gotovo stotinu godina čini se beskonačna.

Stvarajući između dva svjetska rata i surađujući s nekima od najistaknutijih umjetnika kao što su Salvador Dalí, Meret Oppenheim, Jean Cocteau i Alberto Giacometti, uspješno uvodi elemente nadrealnog u odjevne komade. Rezultat su začudne kreacije čija aktualnost ne jenjava, te proširivanje ideje onoga što moda jest i što bi trebala biti, uzdižući je na razinu nosive umjetnosti.

Danas, takav pristup modi koji teži začuditi, iznenaditi, zamagliti granice između umjetnosti i mode popularniji je no ikad, a svoje izvore duguje samom nadrealizmu. Kao umjetnički pokret čiji je cilj bio revolucionarizirati ljudsko iskustvo, pronaći magično u neočekivanom, srušiti konvencije, nadrealizam je racionalnom suprotstavljao snove i nesvjesno.

Nadrealne kreacije za suluda vremena

I ne treba nas čuditi da su stoljeće kasnije takve ideje ponovno aktualne. Od pandemije, ratova, globalizacije, tehnologije i mora informacija koje nas navode na podizanje obrva i pitanje „ma je li to stvarno?!“, nadrealizam nudi estetski odgovor na kaos, kritiku i eskapizam.

Čudna vremena traže začudnu modu, a dizajneri su spremni odgovoriti na taj izazov. Modna kuća Schiaparelli s Danielom Roseberryjem na čelu iz sezone u sezonu stječe sve više poklonica kreacija koje dijelove tijela pretvaraju u pozlaćene fetiše, ali i izaziva kontroverze svojim hiperrealističnim haljinama s motivima divljih životinja. JW Anderson u svojim kolekcijama stvara drugu vrstu menažerije: torbice-golubove ili žabe.

Loewe duhovito pretvara nježne objekte poput ruža ili četkica za rumenilo u potpetice minimalističkih cipela, ali se i poigrava sa skulpturalnim elementima balona. I nisu jedini: „Svi pričaju o inflaciji. Sve su cijene napuhane: stanovanja, hrane, života. Pa sam tu napuhanost stavio u kolekciju“, rekao je Jeremy Scott o zadnjoj kolekciji za Moschino u kojoj su luftići postali dio koktel haljina.

No čak i ako se „nosivi luftić“ ne pokaže baš sasvim nosivim u ludilu svakodnevice, ne znači da trebamo odustati od malo modne fantastike. Zašto bi ogrlica morala biti samo lanac ili niska, a ne cvijet (ili čak buket)? Zašto bi cipele morale zadovoljavati samo svoju praktičnu namjenu, a ne unijeti i malo snova u pojedini look?

Modni dodaci ne zahtijevaju promjenu životnog stila, pa čak ni pretjerane modne odvažnosti, samo malo mašte – i umjetničkog duha. Stoga izdvajamo par primjera iz aktualnih kolekcija koju ćete htjeti uvrstiti u svoju…

JW Anderson
Zara
Loewe, Mytheresa
Area, Mytheresa
Loewe, Mytheresa
Schiaparelli

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.