ZNATE LI ŠTO JE ‘PHOTO-AGING’: I u kakvoj je vezi s dodatnom rasvjetom za selfieje?

Lena Ivanović
10.12.2023.

Konačno imate i znanstvenu potvrdu te valjanu dozvolu za kupovinu ljetnih kremica sa zaštitnim faktorom te cool sunčanih naočala za vrijeme najhladnijih mjeseci u godini

Advent u Zagrebu. Sunca ni za lijek, no to ne sprečava moje prijatelje da nose sunčane naočale. Jedna se upravo vratila s kontrole vida gdje joj je liječnica rekla da je pametno nositi sunčane naočale i zimi, a nakon zahvata na očima i u kući, a druga me uvjerava da ima tonirana stakla koja joj posvjetljuju sivu svakodnevicu za par tonova pretvarajući je u topliju sliku. Na kraju ispada da jedina ispadam nedovoljno cool na fotkama.

Photo-aging, što je to?

A kako stvari stoje i nedovoljno informirana, jer beauty stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju na photo-aging. Kao da nam nije dovoljan anti-aging, slow-aging ili well-aging. Za one koji još ne nose sunčane naočale i zaštitni faktor kao ja na Adventu, govorimo o novom uzročniku bora. Naime, pojam photo-aging odnosi se na starenje kože pod utjecajem svjetla.

Foto: Unsplash

Velike i male doze štetnog zračenja

Photo dolazi od grčke riječi phos što znači svjetlo. Pritom se misli prvenstveno na izloženost ultraljubičastom UV svjetlu, kao što je sunčeva svjetlost, ali i na sve druge izvore UV zračenja. Nećete vjerovati, ali tu spadaju: solariji, UV lampe tijekom manikure, fluorescentne i halogene lampe, rasvjeta za selfieje i podcast pa čak i ekrani elektroničkih uređaja poput pametnih telefona, tableta i računala jer i oni također mogu emitirati male količine UV zračenja.

Naime, znanstveno je dokazano da UV zrake mogu ubrzati razgradnju kolagena i elastina u koži, što dovodi do pojave bora, sitnih linija, pjega pa čak i pigmentacijskih mrlja. Koža gubi elastičnost, postaje opuštena i mekša, a zbog ovog gubitka čak se može promijeniti i struktura kože. Stoga, imate našu dozvolu za kupovinu ljetnih kremica i cool naočala i za vrijeme najhladnijih mjeseci.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

Japanka s petom i remenčićima ili ortopedska cipela. Izgleda da je ova dilema riješena, jer na scenu su se vratile dobre stare plesne cipele. Ok, to sad nipošto ne znači da je sve isto kao prije sto godina. Upoznajte najcool model cipela koji će obilježiti ovo ljeti

Pune i guste obrve san su mnogih žena. S metodom puder obrva ova želja postaje stvarnost. Ako ste i same ljubiteljice lijepih, njegovanih obrva, a možda vam oblik prirodno nije dobro definiran ili vam nedostaju dlačice na nekim mjestima puder obrve mogle bi biti odgovor. Nakon tehnike microbladinga koja je vladala prošlih godina i vrlo je invazivna puder obrve su elegantnije rješenje za savršenu definiciju lica.

ne trebate počupati obrve!

Zaboravite na iscrpno konturiranje i sjenčanje jer se kao glavni make up trend sezone vraća nonšalancija devedesetih

A koju boju treba vaš duh i tijelo?

Prije nego što sljedeći put pedikerki kažete koju nijansu od stotinu ponuđenih želite, zapitajte se kako se trenutačno osjećate. I što planirate raditi sljedećih tjedana jer svaka boja utječe na naš živčani sustav i podsvijest odašiljući tijelu važne poruke

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.