ZNATE LI ŠTO JE ‘PHOTO-AGING’: I u kakvoj je vezi s dodatnom rasvjetom za selfieje?

Lena Ivanović
10.12.2023.

Konačno imate i znanstvenu potvrdu te valjanu dozvolu za kupovinu ljetnih kremica sa zaštitnim faktorom te cool sunčanih naočala za vrijeme najhladnijih mjeseci u godini

Advent u Zagrebu. Sunca ni za lijek, no to ne sprečava moje prijatelje da nose sunčane naočale. Jedna se upravo vratila s kontrole vida gdje joj je liječnica rekla da je pametno nositi sunčane naočale i zimi, a nakon zahvata na očima i u kući, a druga me uvjerava da ima tonirana stakla koja joj posvjetljuju sivu svakodnevicu za par tonova pretvarajući je u topliju sliku. Na kraju ispada da jedina ispadam nedovoljno cool na fotkama.

Photo-aging, što je to?

A kako stvari stoje i nedovoljno informirana, jer beauty stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju na photo-aging. Kao da nam nije dovoljan anti-aging, slow-aging ili well-aging. Za one koji još ne nose sunčane naočale i zaštitni faktor kao ja na Adventu, govorimo o novom uzročniku bora. Naime, pojam photo-aging odnosi se na starenje kože pod utjecajem svjetla.

Foto: Unsplash

Velike i male doze štetnog zračenja

Photo dolazi od grčke riječi phos što znači svjetlo. Pritom se misli prvenstveno na izloženost ultraljubičastom UV svjetlu, kao što je sunčeva svjetlost, ali i na sve druge izvore UV zračenja. Nećete vjerovati, ali tu spadaju: solariji, UV lampe tijekom manikure, fluorescentne i halogene lampe, rasvjeta za selfieje i podcast pa čak i ekrani elektroničkih uređaja poput pametnih telefona, tableta i računala jer i oni također mogu emitirati male količine UV zračenja.

Naime, znanstveno je dokazano da UV zrake mogu ubrzati razgradnju kolagena i elastina u koži, što dovodi do pojave bora, sitnih linija, pjega pa čak i pigmentacijskih mrlja. Koža gubi elastičnost, postaje opuštena i mekša, a zbog ovog gubitka čak se može promijeniti i struktura kože. Stoga, imate našu dozvolu za kupovinu ljetnih kremica i cool naočala i za vrijeme najhladnijih mjeseci.

Naslovna fotografija i video: Canva

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.