Kome trebaju šljokice?

POSLJEDNJE ZBOGOM ŠLJOKICAMA: Hoće li šljokice uskoro postati ekskluzivna luksuzna roba?

Lena Ivanović
29.12.2023.

Nakon plastičnih slamki na red su došle i šljokice jer Europska unija je uvela zabranu za svjetlucavu plastiku. Sjajni proizvodi sada moraju biti pretvoreni u ekološki prihvatljive alternative koje su biorazgradive.

Ako ste već rukom odmahnuli na informaciju iz naslova jer niste ljubitelj lažnog sjaja i šljokica budući da… a) Nemate u ormaru haljinu na šljokice koju redovito izvlačite jednom godišnje u predblagdansko doba, a koja se već osula od silnog partijanja. b) Nemate potrebu ukrašavati stol ni poklone šljokicama jer sve što vam je na pameti je pitanje – tko će to sve počistiti. c) A na maskenbal ionako nikada niste niti išli, vrijeme je da razmislite dobro još jednom. Iako ste u klubu mrzitelja šljokica, možda niste niti svjesni da i ostali proizvodi sadrže šljokice – od kozmetičkih proizvoda, igračaka, sportske opreme pa čak i sredstava za zaštitu bilja.

Zašto smo godinama fascinirani šljokicama?

Naime, evolucijski gledano šljokice koje svjetlucaju i trepere nam pred očima su stoljećima bile tako fascinantne i često smo ih vezali ih uz svečanosti, i to ne zato jer nas podsjećaju na zvjezdano nebo, pojačavaju svjetlo nego jer podsjećaju na svjetlucanje vode koja je u svim razdobljima i kulturama život značila. No kako stvari stoje ovo će biti posljednje godina kada smo se razbacivali lažnim sjajem jer Europska unija je u listopadu donijela zakon protiv šljokica i hitnu naredbu svim proizvođačima da smisle ekološki prihvatljive alternative.

Hoće li šljokice postati skuplje od zlata?

A to znači da mnogi proizvođači već počinju izdvajati mikroplastične kuglice iz proizvoda koji se mogu isprati i rade na uklanjanju vrlo malog udjela sintetičkih polimernih mikročestica u kozmetičkim proizvodima. Mikročestice (izuzimajući mikrokuglice) koje sadrže kozmetički proizvodi, uključujući one sa šljokicama, imaju određene prijelazne rokove i smiju se prodavati do određenih datuma – kozmetika koja se može isprati do 16. listopada 2027., kozmetika koja se ne ispire do 16. listopada 2029. i šminka, ruževi i lakovi za nokte do 16. listopada 2035.

Znači li to da šljokice postaju skuplje od zlata, a mi ulazimo u doba elitnog glamura, pokazat će vrijeme. No možda je doista kucnuo onaj čas da smislimo i kakvu lampu s efektom šljokica koja će našu odjeću i domove pretvarati u šljokičaste scenarije, baš kao što rade brojni filteri.

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.