MOOD VAM DARUJE

SKINITE MOOD.HR WALLPAPERE: ‘Pokaži mi svoj desktop i reći ću ti sve o tebi!’

Aleksandra Orlić
09.02.2023.

Mala evolucija slika koje držimo na ekranima i zašto je krajnje vrijeme da skinete ove moodičanstvene pozadine. Skinite MOOD.hr wallpapere i zbunite sve s druge strane ekrana

Svi smo se mi ponekad našli u situaciji da nam IT stručnjak, programer ili control-freak dođe iza leđa i bude užasnut izgledom desktopa, a mi se izvlačimo na foru – što veći umjetnik, to veći kaos. Iako slike s ekrana mogu biti uistinu fantastične i vrijedne divljenja, u zraku i dalje ostaje pitanje – pa kako se uopće snalaziš?

Lijepo ili praktično?

Znate i sami o čemu pišemo jer ste vjerojatno doživjeli situaciju da morate donijeti odluku – jer ruku na miša i srce, to je slika koja nam većinu dana pleše pred očima – želimo li neku dobru, inspirativnu fotku koja utječe na naše stanje uma, srca, a potom i cijelog tijela, nešto što će dobro izgledati ili pak želimo nešto manje atraktivno u vizualnom stilu, ali zato uredno, pregledno i praktično u stilu Excela.

Naime, ako bismo pogledali povijest prvih desktop pozadina ili kako su ih nazivali desktop wallpapera (ok, ekipa koja je radila Mac je preferirala izraz desktop picture), mogli bismo zaključiti da je ona stara samo 47 godina jer je započela – ne u pećinama negdje na Starom kontinentu, nego 1975., i to kao dio eksperimentalnog ili probnog sustava koji je dizajnirao Xerox PAC za ured, a zvao se Office Talk.

Na početku bijaše teška apstrakcija

Iz sadašnje perspektive povjesničari umjetnosti bi mogli zaključili da je ta kratka povijest slika na ekranima bila dijametralno suprotna od razvoja umjetnosti IRL, i to zato što je odmah počela s teškom apstrakcijom i redukcijom – sve pozadine bile su monokromne, a kao uzorci za slike korištene su sive točkice. Da, izgledalo je baš onako minimalistički i tehnički kako danas izgleda većina eksponata na Venecijanskom bijenalu.

Pubertetska faza: simpatija na ekranu

A onda su se u igru uplele boje, bolja razlučivost, emocije i korisnici su jednostavno što prije i što jače željeli personalizirati svoje ekrane. Svi smo mi kad-tad na ekranu prošli (ili još prolazimo) pubertetsku fazu – fotografije holivudskih zvijezda na desktopu spretno su preuzele ulogu nekadašnjih postera, baš kao što je iza vas i ona faza ‘sretno dejtam, zaručen/a, oženjen/a’, a koja je uključivala fotografije vaših najdražih.

Ne morate prerano ostarjeti ili prekinuti ljubavnu vezu da biste se pitali – što vam je činiti. Biste li se trebali vratiti na početne postavke i odabrati dobru staru plavu pozadinu s natpisom Windows 10 pod šifrom – retro furka ili odabrati prvu atraktivnu fotku iz ponuđenog menija – plamteći zalazak Sunca u Africi ili pospanog ljenjivca na grani?

Skinite MOOD.HR wallpapere

Rješenje se nalazi samo nekoliko centimetara niže od vašeg pogleda. Samo za vas, MOOD.HR dizajnirao je pet super pozadina za desktop koje će na vašem kompjuteru izgledati stylish, podsjećati vas na važne stvari, poštenije reći emocije, no s druge strane – bit će savršeno uredne i precizne. Da ne kažemo da će konačno ostvariti ideju koja se krila iza prvih tapeta u povijesti čovječanstva, a ona je – uljepšati i organizirati prostor te napraviti reda.

Naime, najranije tapete iz 16. stoljeća bile su prije svega korištene za ukrašavanje ormara i manjih soba u trgovačkim kućama, a tek su kasnije svojim viticama i nevjerojatnim uzorcima zarazile i aristokratske kuće. U svakom slučaju, ovo su pozadine u čijim se labirintima uzoraka, fontana i ludog divljeg cvijeća nećete tako lako izgubiti, baš kao što ih nećete trebati skrivati u ormaru, ali će zato biti super pregledne, kao da vam je desktop sredila sama Marie Kondo.

Vizuali wallpapera: Tamara Švelić Sabljić

Pročitaj više

Ako vas ne vide iz drona, niste dobro odjeveni!

Statement nakit osamdesetih se vratio u velikom stilu. No dobra vijest je ta da ga ne morate nositi samo uz glam haljine te izgledati kao da ste ispali iz serije ‘Dinastija’, jer super će izgledati i uz sportsku jaknu ili džemper

Manje retinola je više!

Svi koji imaju suhu i osjetljivu kožu koja burno reagira na retinol s pravom se sada pitaju – treba li retinolu dati drugu šansu?

Hipnotićki pogled

Zaboravite na bijele sjene ispod očiju koje će možda nastati zbog nošenja sunčanih naočala. Vrijeme je da upoznate Latte make-up trend

Kolektivizam je in!

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.