statusni simboli

SKUPE DIZAJNERSKE TORBICE KAO ULAGANJE: Kako su Birkinice i Chanelice dobile na cijeni

Kristina Stakor
21.05.2023.

Što kultne torbice čini prestižnima i zašto postižu rekordne cijene na aukcijama?

Priča o nastanku slavne Hermèsove Birkin torbe dobro je poznata: nakon što su Jane Birkin u avionu iz košare koju je nosila ispale stvari, muškarcu koji je sjedio kraj nje požalila se da joj je teško pronaći kožnu torbu za vikend koja bi joj se svidjela. Taj suputnik bio je CEO-u Hermèsa Jean-Louis Dumas koji je ponukan susretom osmislio slavnu torbu. Torba već godinama uživa kultni status, zahvaljujući izradi, ekskluzivnim materijalima i još ekskluzivnijim listama čekanja.

No Birkinica nije jedina koju njezine vlasnice ponosno nose u ruci ili čuvaju u ormaru. U posljednje su vrijeme torbice poput Hermes Kelly, vintage Vuittonke i klasične Chanelice dobile na cijeni: na platformi The RealReal prosječne cijene dizajnerskih torbica porasle su za 26% u odnosu na 2019., a za neke poput spomenutih Chanel, Hermes i LV čak i više, izvještava BoF.

Moda kao investicija

Pa možemo li želju za novim modnim dodatkom financijski opravdati kao ulaganje? Poučeni primjerom Carrie Bradshaw koja nije imala za život jer je svoj novac voljela vidjeti kako visi u ormaru, to ne djeluje kao mudra odluka.

Pa ipak, u modi se često spominju „investment pieces“ ili komadi u koje vrijedi uložiti, kao primjeri kvalitetnijih, trajnijih skupljih klasika koji ne podliježu trendovima te koje ćemo moći dugo nositi. No neki su se primjerci pokazali kao dobro ulaganje.

Prema podacima Art market Researcha, torbice su svojim investicijskim potencijalom prestigle klasične automobile i umjetnost. Među najcjenjenijima je Hermès Kelly čija je vrijednost porasla za 129% u posljednjem desetljeću, Chanel flap za 132%, dok su Birkinice porasle za 93%, piše Forbes. Potonje su i dalje najskuplje torbice ikad prodane, i to one od krokodilske kože.

Ako i ne govorimo o torbama koje koštaju kao stan u novogradnji ili kuća s bazenom izvan grada, što neku torbicu čini potencijalno dobrom investicijom? „Što je torbicu teže nabaviti – bilo da se radi o limitiranom izdanju ili je naprosto skuplja – to je traženija“, objašnjava Vogue.

Second-hand tržište gori od potražnje, a najbolje kotiraju torbice koje su dobar primjer brenda, s prepoznatljivim dizajnom i vidljivim logom, ako se radi o kolekcionarskom predmetu iz limitirane kolekcije te klasici koji nikad ne zastarijevaju.

Kao i kod svake investicije, ako se zaista želite baciti u to, najbolje je konzultirati stručnjake. No ako torbica predstavlja dugo željeni komad koji će upotpuniti vašu garderobu, vodite se vlastitim stilom i preferencijama, a manje diktatima tržišta.

Naslovni vizual: Unsplash / Laura Chouette

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.