Lice bez šminke nije recept za zdravu kožu

TREBA LI PUSTITI KOŽU ‘DA DIŠE’: Ili nikuda bez full make upa i SPF-a, čak i ako radimo od doma

Lena Ivanović
28.05.2023.

Važno upozorenje: Nakon ovog članka više niti jedno gledanje Netflixa pa čak ni sufranje neće biti isto jer gola koža ne znači nužno i zdrava i ljepša koža. Evo i dokaza…

Bjesomučno sam skrolala Instagramom (tako u današnje vrije- me počinju sve dobre priče) te naišla na 15 različitih influencerica koje su objavile nešto u stilu: “Puštam kožu da se odmori do daljnjeg” ili “I moja koža zaslužuje detox.” Sve to zvuči sjajno – ali jesmo li 100% sigurni da je to istina? Kako bismo otkrili pravu istinu, bacili smo se na dubinsko istraživanje.

Gola koža ne znači nužno i zdravija koža. Prvo, da ustvrdimo jedno: većina šminke sama po sebi uopće nije loša za kožu. Mnogi tekući puderi, čak i rumenila te highlighteri danas imaju jednaka svojstva kao i kreme za lice. Hijaluronska kiselina, vitamin E, niacinamid, UV zaštita neki su sastojci koje danas nalazimo u make upu, a mogu učiniti čuda kad je riječ o hidrataciji i zaglađivanju kože.

Kako se zaštiti od plave svjetlosti

Osim toga, šminka na našem licu stvara zaštitni sloj, što je zapravo neka vrsta zaštite kože od zagađenja i prljavštine u zraku kojima smo okruženi. Povrh svega, željezovi oksidi (ono što puderima i toniranim kremama daje boju) neki su od najboljih sastojaka kad je riječ o zaštiti kože od neželjenog upalnog efekta koji izaziva plava svjetlost (odnosno ona koju proizvode mobiteli, tableti i ostali ekrani).

Znam da to zvuči kao puno… slojeva pa najvjerojatnije sada mislite: “Zar ne treba kožu pustiti da diše?” OK, ali ona zapravo nikad ne diše, kao što se ni ne detoksicira (to je zadaća jetre). S druge strane, ona može biti suha, zagušena ili iritirana, zbog čega je važno da proizvodi koje koristimo budu prilagođeni našem tipu kože te bez ulja, mirisa i konzervansa kao što je formaldehid,

Foto: Unsplash

Hiperpigmentacija zbog Netflixa?

Stoga, koristeći make up koji odgovara našoj koži, zapravo joj pomažemo – barem ako ga nosimo danju. Jedino vrijeme kada make up šteti koži jest noć. To je doba kad se ona obnavlja i regenerira, a šminka ometa taj vitalni proces. Iako se čini se da ne treba ponavljati, ipak uvijek treba očistiti lice prije spavanja.

Teoretski je izležavanje i buljenje u Netflix satima sjajno za kožu. Samim time što smo kod kuće, manje se izlažemo UV zrakama i zagađenju, što su dva faktora koja itekako mogu naštetiti koži. Ali (znali ste da postoji “ali”), sjećate li se one plave svjetlosti? Zapravo, svi ekrani ga stvaraju. To znači da odlučite li pogledati deset epizoda neke serije jednu za drugom ili jednostavno biti za računalom cijeli dan zbog posla, pripremite se na moguće nuspojave kao što je, primjerice, hiperpigmentacija.

Ako ne želite nositi make up, najbolji je način zaštite najprije nanijeti serum s antioksidansima, a zatim zaštitnu kremu na bazi minerala s UV zaštitom. SPF krema zaštitit će vas od zraka sunca koje ulaze kroz prozor. Loša je vijest da lice bez šminke dok ste kod kuće cijele dane nije dobar recept za savršenu kožu. No dobra je vijest da želite li izgledati dobro (našminkani), to možete biti i kada ste sami u svoja četiri zida.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.