Jeste li zaključali svoju kosu?

TREND ZVAN ‘MOŽE I BEZ REGENERATORA ZA KOSU’: 93 godine na beauty tržištu, a malo tko ga pravilno zna koristiti

Nika Kovačić
17.09.2023.

Zašto sve više obožavateljica voluminoznih frizura iz igre izbacuje balzame i je li to uopće pametna ideja? Plus znamo li ga uopće pravilno koristiti? Ovo su 3 najčešće greške

Sve donedavno moje ležanje za bazenom frizera bilo je neka vrsta meditacije. Zatvorila bih oči, prepustila se čvrstom stisku frizera i otplovila daleko, daleko. Tim više me je iznenadilo pitanje usred autohipnoze – ‘Želiš li regenerator?’ Priznajem da sam bila zbunjena jer nisam tip koji voli eksperimentirati, a nakon korona pauze sam i službeno mogla na ulazu reći – ‘Sve je isto kao lani’.

Je li frizura postojanija ako ne koristimo regenerator za kosu?

Kako misliš, želim li regenerator? Pa zar su frizeri nakon uvođenja eura počeli naplaćivati svaki proizvod zasebno – masku, lak za kosu, besplatne konzultacije? No, kako sam kasnije ubrzo saznala – stvar je bila u tome da je sve više klijenata tražilo od frizera da im ne stavi ‘omekšivač’ za kosu jer su, u kriznim vremenima, naprosto željeli da frizura bude čvršća, voluminoznija i postojanija.

Moram priznati da sam bila zbunjena, no odlučila sam prihvatiti prijedlog, tek toliko da vidim razliku. I doista! Sam proces raščešljavanja kose je bio nešto teži i bolniji, no zato je rezultat bio spektakularan da sam i sljedećih desetak puta odlučila preduhitriti svog frizera pa bih već na ulazu rekla – ‘Sve isto kao lani i bez regeneratora, molim’.

Foto: Unsplash

Zašto ne valja ostavljati kosu ‘otključanom’?

A onda je došlo ljeto – i prvi znakovi mojeg raskalašenog ponašanja i ‘nezaključavanja kose’ su se počeli primjećivati. A lagano je rastao i broj članaka ne temu – zašto ipak ne valja preskakati taj čudotvorni regenerator kojeg je svijet prvi put upoznao 1930. pod imenom Breck Cream pa smo prvi put u povijesti mogli zaboraviti na one uradi sam maske od jaja i biljnih ulja.

Tri greške koje često radimo

Naime, ma koliko imali dojam da nam regeneratori otežavaju i maste kosu koju je teže oblikovati, činjenica je da kosu na taj način ostavljamo zaključanom. Šampon ima alkalnu pH vrijednost i otvara folikule kose kako bi isprao naslage od proizvoda za njegu i oblikovanje kose, sebuma i nečistoće iz okoliša. S druge strane, regenerator ima kiselu pH vrijednost kako bi zatvorio folikule i kosi vratio idealnu pH vrijednost. No ako izostavite regenerator, folikule ostaju otvorene, kosa ne može dobro zadržati vlagu, isušuje se i postaje lomljiva i bez sjaja. A to je ujedno i razlog zašto je teže raščešljavate.

Foto: Unsplash

Badem kao orijentir

Druga greška koju najčešće radimo u pranju kose je ta da regenerator nanosimo samo na sredinu kose ili na vrhove, ne želeći time otežati tjeme. No frizeri upozoravaju da je i taj pristup pogrešan, jer bi to značilo kao da ste izašli iz donjeg dijela kuće, a gornji kat ostavili na propuhu, širom otvorenih prozora, a vani se sprema oluja. Pravilan način nanošenja regeneratora, kažu frizeri je taj da biste kosu trebali podijeliti na razdjeljku, na dlan istisnuti malo balzama (neka vam veličina badema bude orijentir) i prstima doslovce proći kroz cijelu kosu – od korijena kose do vrhova.

I konačno dolazimo do treće greške – regenerator vjerojatno niste dovoljno isprali iz kose. A staro pravilo kaže: dužina ispiranja regeneratora mora biti duplo duža od vremena nanošenja. No, ako sve ove postupke izvodite pravilno, kosa će vam biti zdrava, sjajna, njegova, a frizura čvrsta i postojana, kao i u ludim fazama eksperimentiranja zvanim ‘Bez regeneratora, molim!’

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.