COUNTRY 4EVER

U SEDLU VEĆ TRI STOLJEĆA: Što je toliko privlačnom u kaubojskom looku da mu nije odoljela niti Beyonce

Nika Kovačić
12.03.2023.

Modni trendovi dolaze i prolaze, ali čini se da je kaubojski stil vječan. Istražili smo u čemu je tajna kariranih košulja, kaubojki i dobrog starog trapera te što je zajedničko divljem kauboju i chic Francuskinji

‘Da smo bili dovoljno pametni, prodali bismo davnih dana svu našu zemlju kaubojima, a onda bismo svu tu golemu lovu odnijeli nekom opakom odvjetniku u New York i sve bi to jednoga dana opet bilo naše’, rečenica je koju izgovara nabrijana odvjetnica predstavnicima starih indijanskih plemena koja se bore za komadić svoje davno otete zemlje u državi Montana. Iako je taj dijalog izvučen iz treće sezone sjajne serije ‘Yellowstone’, koja je na male ekrane vratila kaubojski stil života, a snimana je za stariju populaciju koja ne poznaje dopaminsku ovisnost o društvenim mrežama kako bi se gledatelji odmorili i uživali u predivnim kadrovima prirode, ne možemo se ne zapitati – kako bi izgledala naša povijest da su se Indijanci doista izborili za svoju zemlju?

U kojem bi smjeru otišla sva svjetska događanja, kakav bi danas bio odnos snaga, koliko bi bila ugrožena ili očuvana priroda i što bi se dogodilo s kaubojskim lookom koji se nakon toliko vremena, poput princa ili američkog super junaka, pretvorio u arhetipski lik? Naime, prvi put naziv cowboy spominje upravo Jonathan Swift u svom romanu iz 1725. godine, a kovanica nije ništa drugo nego prijevod španjolske riječi vaquero koja označava osobu koja čuva krave. Iako nam povijest filma sugerira drugačije, navodno su prvi, pravi kauboji, potomci španjolskih doseljenika, bili prilično miroljubivi, a legende kaže i to da bi prije poginuli u padu s konja nego od ispaljenog metka.

Misteriozna sjena koja plaši neprijatelje

Ispada da su tako živjeli sve do 1848. godine, kada se veći broj doseljenika s Istočne obale seli na Divlji zapad. No čuvenog divljeg, nesputanog stila po kojem su danas poznati nije bilo ni za ispod nokta jer su prvi kauboji izgledali pa manje-više kao svi seljaci u Europi. Nosili su polucilindre, ravne šešire bez udubljenja ili pak kožne kape s krznom koje su preuzeli od Indijanaca. Prve naznake današnjeg kaubojskog stila rodile su se tek 1865. godine, kada je šešir Stetson dobio poznato udubljenje (da bi se lakše skidao, da bi se iz njega mogla piti voda te da bi misterioznom sjenom koju baca na oči potencijalno plašio neprijatelje), a vojne čizme se malo zašiljile kako bi lakše mogle ući u stremen.

Kaubojski look – i heroji bi kupili

No sve bi to bio običan, ruralni modni stil da nostalgija i mitovi o neovisnosti, slobodi i bezgraničnim mogućnostima nisu učinili svoje. Uostalom, svaki narod mora malo nabrijati svoj prvi dolazak na more, zar ne? Prvi veliki val popularnosti na kojem su stari kauboji ujahali u povijest dogodio se u Americi 1930. godine, kada je kaubojski stil preplavio velika platna, stripove, knjige, a naposljetku i modnu scenu, što nije nimalo neobično jer nesigurna vremena, a poglavito Velika depresija trebaju itekako velike heroje. U prijevodu, svaki put kada bi nas dostignuća civilizacije malo uplašila, iznenadila ili kada im nismo mogli u potpunosti vjerovati, vratili bismo se prirodi i povlačili za sobom kauboje, sve do granice pucanja. Uostalom, sjetite se špageti vesterna, kaubojskih filmova koji su se rastezali i snimali u Italiji sve do kraja šezdesetih godina, a na kojima se školovao i sam Quentin Tarantino.

Arhetip koji pali naše želje, snove i nade, i to bez upaljača

Malo-pomalo i sva individualna obilježja miroljubivih kauboja koji su živjeli seoskim životom nekako su izblijedjela, a mi smo na njih počeli projicirati sve ono što nam je bilo potrebno: nadljudsku snagu, neustrašivost, muževnost i ono najvažnije – želju za slobodom. Ukratko, kauboj više nije bio samo običan marketinški simbol, naljepnica, ikona s pakiranja cigareta Marlboro, nego je postao arhetip koji je palio naše podsvjesne želje, snove, nadanja, i to bez upaljača. Marketinški stručnjaci i danas zavidno gledaju na činjenicu da je prodaja cigareta porasla čak 5000% istog tjedna kada se na njima pojavila silueta usamljenog kauboja.

Čini se da nas želja za svim onim što smo projicirali na lik kauboja ili barem kaubojski look pali i danas jer kamo god pogledate, budite sigurni da ćete ga ugledati ili čuti: kao raspjevanog kauboja s gitarom, predstavnika Estonije koji je prošle godine na Eurosongu digao na noge cijelu arenu u Torinu, neobičnu obitelj u filmu ‘Pasje šape’ redateljice Jane Campion, obitelj Kevina Costnera u izvrsnoj seriji ‘Yellowstone’ koja je zbog nenadane popularnosti dosegla i petu sezonu ili pak u country melosu Taylor Swift.

Ako ćemo biti iskreni, u modnom stilu kauboji i nisu ništa drugo nego poput Francuskinje kojoj se svi već godinama divimo – nesputana žena koja živi po svojim pravilima i vrhunac stila dostiže baš u trenutku kada joj vjetar zamrsi kosu, a ljubavnik pokvari ruž. A tko bi bolje unio u svoj stil toliko potrebnu dozu smjelosti, neovisnosti i slobode od Beyonce koja je svoju turneju znakovita naslova ‘Renessaince’ najavila upravo oskudnim spacy cowboy disco lookom

Naslovna fotografija: Beyonce Instagram

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.