odjeća (ne) čini čovjeka

ZAŠTO NAŠ MODNI STIL NE ODGOVARA NAŠEM STILU ŽIVOTA – i kako to promijeniti

Kristina Stakor
18.05.2023.

Kako izgledati reprezentativno u svakoj situaciji i iskoristiti maksimum od vlastite garderobe?

Nakon što sam provela treći dan zaredom na otvorenom gdje je nemilice lila kiša, šibao vjetar, a ja sam trebala izgledati reprezentativno izvan grijanih interijera, zapitala sam se: postoji li odjeća koja bi bolje odgovarala mom stilu života?

„Odjeni se za posao koji želiš, ne onaj koji imaš“ jedan je od iritantnijih modnih savjeta koje sam čula u životu. A jedan pogled na moj ormar govori da sam ga možda ipak internalizirala više negoli bih to željela priznati. Jer situacija o njemu svjedoči o totalnom raskoraku između želja i potreba.

Posao koji imam tražio bi više odjeće za rad od kuće u pustinjačkom stilu i par lookova za odlazak među ljude u ekstremnim klimatskim uvjetima. Aktualno stanje garderobe kaže: ali stvorena si za ispijanje Aperol Spritza na terasi u Positanu…

Dok se potonji scenarij ne realizira, iskoristila sam trenutke pauze (čitaj: prokrastiniranja u rasapu multitaskinga) za istraživanje kako to popraviti. Kako da moja garderoba „radi za mene“ i bolje odgovara mom stilu života?

Kako prilagoditi garderobu stilu života

Što je ono u čemu se osjećamo najugodnije i najviše kao „mi“? Kakva je slika o sebi koju želimo projicirati drugima? To su pitanja koja si podsvjesno postavljamo kad se ujutro odijevamo. No nisu jedini koje trebamo uračunati u jednadžbu kad želimo kreirati vlastiti stil.

YouTuberica Hannah Louise Poston osmislila je iscrpnu, ali vrlo korisnu metodu određivanja što zapravo najviše trebamo od garderobe kako bi iskoristili najviše od nje i pritom uvijek izgledali najbolje. Na tom putu, važno je odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja:

Kako reagira naše tijelo: znojimo li se puno? Je li nam je uvijek hladno ili vruće? Reagira li naša koža na određene materijale?

Kako se osjećamo u odjeći: bez obzira na popularnost minica, ne osjećamo se ugodnoj u suknjama iznad koljena? Ne volimo pripijenu odjeću jer imamo osjećaj da se u njoj ne možemo opustiti?

Kako provodimo većinu vremena: zahtijeva li naš radni dan odijela i bluze ili možemo komotno raditi od kuće u trenirci? Trebaju li nam sve te silne haljine i topovi za večernje izlaske ili nam je glavno društveno događanje planinarenje vikendom?

Kakvi su vremenski uvjeti: je li naša odjeća spremna za kišnu sezonu ili nam jakna nije potrebna jer temperatura rijetko pada ispod 15 stupnjeva?

Koliko nam je važna udobnost: i objašnjava li to zašto smo uvijek u tenisicama, dok 15 pari visokih potpetica besposleno stoji u ormaru…

Modna matematika

Kad stavimo na papir odgovore na ova pitanja, neke će stvari biti jasnije, no tek sada kreće računica. Osvrnite se na svoj tjedan i iskreno odgovorite: koliko puta tjedno izlazite iz kuće? Odlazite u ured ili na vježbanje? U čemu boravite kod kuće? Izlazite li na večere ili u klubove? Pobrojite sve situacije u prosječnom tjednu i dobit ćete niz odjevnih kombinacija: traperice i majica za kavu s frendicom, rad od kuće u tajicama, haljina za izlazak s dečkom…

Kad prebrojite sve društvene i isposničke prilike u kojima se možete naći, vrijeme je za izvlačenje zaključaka: možda se u vašem ormaru nalaze 3 casual kombinacije, a trebate ih više za kućni ured, jer budimo iskreni, tajice koje imate na sebi trenutno poprilično su se izlizale (i kad kažem vi, mislim na sebe, da se razumijemo). Potraga za novim štiklama možda neće biti potrebna u neko skorije vrijeme, ali ćete oči držati otvorenima za sve lanene hlače koje su idealne za ljeto. Baš kao i kod budžetiranja, bilo bi najbolje sve potrebe staviti na papir kako bismo bili spremni za pametniji shopping u budućnosti, ali i razmislili o načinu „udomljavanja“ nekih nenošenih stvari.

Svaki stil je individualan, no najvažnije je da ga možemo prilagoditi svom stilu života i potrebama, kako bismo se osjećali kao najbolja verzija sebe, bez obzira nalazimo li se doma ili doista na nekoj terasi u Positanu…

Pročitaj više

XXL stil

Preveliki kaputi i blejzeri, 2 broja veće traperice i XXL košulje već neko vrijeme vladaju društvenim mrežama fashionistica

MOĆ JE U BOJAMA

Ružičasta za samopouzdanje, plava da se skulirate, narančasta da si podignete energiju… Nije tajna da terapija bojama doživljava pravi boom jer u bojama je skrivena itekakva moć!

Šljokice, čipka i biseri

Volimo vidjeti modne eksperimente, a ovi celebovi pokazuju da muški stil može imati brojna lica

moda i tehnologija

Hoće li umjetno kreirani modeli zamijeniti stvarne žene i ideale ljepote s kojima se već teško nosimo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.