Kolektivizam je in!

ZBOGOM USAMLJENIM GENIJIMA I INDIVIDUALCIMA: Vrijeme je da svatko nađe svoju sestru ili brata blizanca!

Aleksandra Orlić
23.02.2024.

Konačno je postalo poželjno da se netko pojavi na partyju u 100% identičnoj odjeći kao vi. A znamo i tko je prvi na svijetu pokrenuo ovaj trend, a nije Gucci

Kada je Konstrakta netom nakon Eurosonga gostovala u emisiji Aleksandra Stankovića ‘Nedjeljom u dva’, jedno od pitanja bilo je i to kako se nosi s ulogom predstavnice stanara u beogradskom neboderu, na što je pjevačica kratko i jasno odgovorila da ona itekako vjeruje u kolektiv. No ono što je Konstrakta tako ležerno izgovorila u zagrebačkom studiju, a tada je djelovalo možda pomalo apstraktno, uskoro je poprimilo itekako opipljive obrise, jer kako stvari stoje – kolektivi, ideja zajedništva, bratstva i jedinstva vratili su se na scenu jači nego ikada.

Živjeli kolektivi!

Želite dokaze? Sredinom srpnja 2022. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba ‘Drugarstvo’ koja je otvorila teme solidarnosti i suosjećanja, empatije, kolektivizma i zajedništva. Osim toga, na velikoj smotri suvremene umjetnosti Documenta 15 u Kasselu uvjerljivo su dominirali upravo kolektivi – od Ruanda kolektive s Jakarte koja je osmislila cijeli program do nigerijske grupe The Nest Collective. A tog istog ljeta smo svi smo na plaži čitali napetu knjigu francuskog pisca Hervéa Le Telliera ‘Anomalija’ u kojoj se putnici iz aviona zbog pogreške u vremenskoj rupi moraju suočiti s vlastitim dvojnikom.

Twinsburg: stara ideja o dvije izgubljene polovice

No vrhunac svega, posebice jer je iz sfere umjetnosti prebačena u masovnu pop kulturu, bila je te godine modna revija Gucci Twinsburg kojom je, sada već bivši kreativni direktor Alessandro Michele, definitivno odao počast zajedništvu i solidarnosti. Naime, Alessandro je na modnu pistu poslao 68 blizanaca koji su, čvrsto držeći se za ruke, predstavili najnoviju kolekciju za proljeće/ljeto 2023. godine, a u isto vrijeme svijetu koji živi u nesigurnim i teškim vremenima poslali itekako važnu poruku. Ok, reći ćete, nije Alessandro Michele jedini koji se dosjetio trika s blizancima jer je povijest mode prepuna ‘vidim duplo’ primjera koji se poigravaju arhetipskom idejom o dvije izgubljene polovice.

John Lennon i Yoko Ono – prvi su isfurali odijevanje kao jedno

Iskoristili su ih već odavno na modnim revijama i John Galliano 2006. godine, i Comme des Comme des Garçons 2011. te Louis Vuitton 2013., baš kao što su ih do kraja u svakodnevnom životu isfurale sestre Olsen, na crvenom tepihu Angelina Jolie i Brad Pitt. A ako bacite pogled na Pinterest, doslovce možete zbrojiti dva i dva te vidjeti da je korejska moda već odavno prepuna doppelgangera, klonova i uvrnutih igrica koje se poigravaju idejama originala i kopije. No ako se zagledamo malo dublje u povijest, ispada da su prvi ideju o blizancima u odijevanju isfurali upravo John Lennon i Yoko Ono.

Pa to je logično, zar ne? Jer nakon pjesme ‘One’ i medenog mjeseca koje su proveli tjedan dana u krevetu pred svjetlima reflektora i mikrofonima znatiželjnih novinara, spašavajući tako svijet od rata i puštajući kosu dok on ne prođe, svi mi ih ionako i dalje percipiramo kao ultimativni par, i to onaj koji se tijekom povijesti najviše približio Platonovoj ideji o ‘prajednom’. Stoga nas nimalo ne čudi što su se krajem šezdesetih tijekom jednog sudskog saslušanja u New Yorku pojavili raspuštene kose u identičnim crnim odijelima s kravatama te prvi u modernu povijest ušli kao modni blizanci.

Odjeća koja naglašava riječi opakog odvjetnika

No čini se da je ono što je nama izgledalo kao dobra modna fora i stilski trik bilo puno ozbiljnije, jer je bilo obojeno političkim bojama. A na ideju da se tako obuku nisu došli konceptualni umjetnici i ljubavnici nego njihov odvjetnik koji je sucu i poroti htio poslati važnu poruku – ako protjerate Johna Lennona iz Amerike i odvojite ga od Yoko Ono, jer nemaju sve potrebne papire, a ne želite im ih dati jer su se javno bunili protiv rata u Vijetnamu, suprotstavljali Nixonovoj politici i – gle čuda – bili uhvaćeni s komadićem marihuane, doista ćete učiniti nasilan čin kao da odvajate dvije srodne polovice.

Razbiti ideju posebnosti, a probuditi onu uspavanu o zajedničkoj pripadnosti

Pedesetak godina kasnije čini se da ta ideja snažno odjekuje, baš kao i riječi njegove pjesme ‘Imagine’ – ‘And the world will live as one’. Naime, odgovarajući na pitanja novinara nakon revije Gucci Twinsburg Alessandro Michele je objasnio da su mu prvotna inspiracija možda i bile njegova majka i njezina sestra blizanka koju je zvao drugom majkom te njihov odnos proširene ljubavi, ali da je iznad svega želio razbiti pojam posebnosti koji je dominirao desetljećima te u svima nama probuditi uspavanu ideju zajedničke pripadnosti.

Prema Micheleu, blizanci su topos koji nadilazi biologiju pokazujući nam osjećaj supripadanja i sestrinstva koji bi trebao voditi naše putovanje ovim planetom. Stoga, kada sljedeći put sretnete svojeg modnog ili duhovnog blizanca na nekom partyju ili samo u prolazu, umjesto da ga prezirno odmjerite od glave do pete, čvrsto ga uhvatite za ruke jer ideja bratstva i sestrinstva je ponovno tako IN!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.