KINOTEKA U ŠUMI: Najromantičnija ljetna pozornica u Zagrebu prikazuje super filmove – ‘Svetu planinu’ i ‘Asteroid City’

Nika Kovačić
14.08.2023.

Gostovanje Kinoteke na Ljetnoj pozornici Tuškanac nastavlja se obljetničarskom projekcijom kultne Svete planine Alejandra Jodorowskog, a među aktualne naslove stiže iščekivani Asteroid City Wesa Andersona.

U četvrtak, 17. kolovoza, na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se Sveta planina, nadrealistički klasik Alejandra Jodorowskog o neobičnoj skupini pustolova predvođenih karizmatičnim alkemičarem u potrazi za spoznajom. Ova psihodelična priča o prosvjetljenju, inspirirana tarot-kartama i psihomagijom, jedan je od najoriginalnijih filmova 1970-ih i već desetljećima osvaja nove generacije gledatelja svojim grotesknim humorom, neobuzdanom maštovitošću i alegorijskom pričom o potrebi za nadilaženjem svjetovnih problema. Film je producirao Allen Klein, menadžer benda The Beatles, a financirali su ga John Lennon i Yoko Ono.

Povodom 50. obljetnice Svete planine na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se restaurirana verzija ovog kultnog filma.

Film u šumi: Asteroid City

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac moći će se pogledati i Asteroid City, iščekivani novi film Wesa Andersona, koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu. Film krasi prepoznatljiva Andersonova estetika, obilježena specifičnim humorom i vizualnim stilom te uvijek impersivnom glumačkom ekipom, u kojoj se ovoga puta nalaze Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton i mnogi drugi. Film je na rasporedu u petak, 18. kolovoza i subotu, 26. kolovoza.

Film u šumi: Bijeg od prošlosti

Među ostalim naslovima prikazuju se i dvije hvaljene kriminalističke drame. Prva je Nostalgija Maria Martonea (15. kolovoza), melankolična priča o muškarcu koji po povratku u Napulj saznaje da mu je najbolji prijatelj iz djetinjstva postao jedan od najozloglašenijih ljudi Camorre. Nostalgija je prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, a glavnu je ulogu odigrao izvrsni Pierfrancesco Favino.

Druga je Indigo kristal (16. kolovoza), impresivni dugometražni debi mladog redatelja Luke Mihailovića, koji je zahvaljujući odlično vođenoj priči autentičnom settingu i sjajnim glumačkim nastupima kritika već uvrstila među najbolje suvremene srpske filmove. Film govori o mladiću koji se po izlasku iz zatvora želi asimilirati u obično društvo, no sve će se promijeniti kada shvati da brat njegova preminulog najboljeg prijatelja nastavlja putem bezzakonja koji je želio napustiti. Glavne uloge odigrali su Miodrag Radonjić i Denis Murić.

U subotu 19. kolovoza gleda se jedan od najvećih ovogodišnjih hitova: biografska drama Oppenheimer Christophera Nolana.

Film u šumi program je koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac do početka rujna. Napominjemo da od sljedećeg tjedna projekcije počinju od 20:30 sati te da za projekcije u sklopu programa Kinoteka u šumi možete iskoristiti važeći Filmski pokaz.

Više informacija o programu potražite na ljepotu.hr.

Koji ste par

Pročitaj više

DeRigo sunčane naoćale

Kako se godišnja doba izmjenjuju, od zimske hladnoće do nježne topline proljeća, vrijeme je da osvježite svoju garderobu i istaknete svoj novi stil.

IT sastojci za anti-age borbu

U showroomu online trgovine kozmetičkim proizvodima Wow-Junkie.com u utorak je predstavljen skincare brand Perricone MD. PerriconeMD poznat je po svojim klinički testiranim proizvodima i naprednoj formulaciji sastojaka za ciljani učinak na sve tipove kože.

Novitet u Avon ponudi

Svi se mi borimo s podočnjacima, bilo zbog svakodnevnih životnih izazova poput umora i alergije ili zbog svijetle puti ili zato što smo ih jednostavno naslijedili. Što god da ih je izazvalo rješenje je isto i veoma jednostavno – Vitamin C!

Annapurna & Oaza joyful kitchen

Božićni domjenak održan u Oaza joyful kitchen restoranu u strogom centru Zagreba okupio je dvadesetak food blogera i novinara s jednom nesvakidašnjom ponudom jela koja bi mogla biti uvertira za buduće planove ovog društveno odgovornog projekta. Restoran Oaza inače je dio nevladine neprofitne udruge O.A.ZA. što je skraćenica za „Održiva Alternativa Zajednici“ koji doslovno opisuje samu namjeru i cilj djelovanja.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.