Skriveni fotograd by Hoyka – Vrsar

Nika Kovačić
23.07.2023.

U Vrsaru je na rivi postavljena izložba zagrebačkog fotografa Damira Hoyke pod nazivom ‘Skriveni fotograd’ koja će do 30. srpnja krasiti to istarsko mjesto, ali i pozivati turiste te domaćine da se na aktivan način – kroz nagradni natječaj – uključe u projekt realiziran uz podršku Turističke zajednice Vrsara i Turističke zajednice Istarske županije.

Riječ je o jedinstvenom turističkom konceptu kojim se nastoji obogatiti ponuda Vrsara i Istre na način da se posjetitelje izložbe potakne na fotografsko istraživanje. Naime, posjetitelji su pozvani da, inspirirani Hoykinim radovima, snime svoje kreativne fotografije prepoznatljivih lokacija Vrsara i pošalju ih na fotonatječaj. Damir Hoyka će među prijavljenima odabrati one koje su ga se najviše dojmile, a autore očekuju vrijedne nagrade TZ Vrsara.   

„Često razmišljam kako stvari učiniti ponovno zanimljivim i neobičnim. Jedan od načina je da okolinu promatram drugim, fotokreativnim očima. Nedavno mi je sinula ideja da bi ta moja igra mogla biti zabavna i publici, pa sam osmislio projekt ‘Skriveni fotograd’ kako bih fotografijom spojio ljepote Hrvatske, umjetnost, kreativnost i turizam. Iznimno mi je drago što su ga TZ Vrsara i TZ Istarske županije prepoznale kao atrakciju za svoje goste i stanovnike“, rekao je Damir Hoyka uvjeren da će se mnogi fotoentuzijasti uključiti u potragu za „fotografskim blagom“.

„Iz iskustva znam da atraktivno umjetničko djelo može imati veliku pokretačku snagu koja mu daje i edukacijsku komponentu. Primjerice, kada čuješ neku dobru pjesmu poželiš naučiti svirati. Vjerujem da zbog takvih poticaja danas postoje mnogi dobri glazbenici. Volio bih da posjetitelji osjete slično dok gledaju moju izložbu i da se upuste u razvijanje vlastitih ideja“, rekao je Hoyka.

Direktorica Turističke zajednice Vrsara Klara Trošt Lesić kaže kako je projekt ‘Skriveni fotograd by Hoyka’ primjer inovativnog turističkog proizvoda kojemu je u središtu doživljaj posjetitelja. 

‘Ideja fotografiranja skrivenih detalja u mjestu jednostavna je i zbog toga toliko efektna. Naime, s jedne strane naglašavaju se detalji koje u svakodnevici ne primjećujemo, a s druge strane posjetiteljima se omogućuje da prilikom potrage tih detalja bolje upoznaju naše mjesto. Posebnost projekta je u stvaranju doživljaja za pamćenje (memorable experience) pri čemu se gostima istovremeno pruža zabava, edukacija te doživljaj lijepoga.

Također, omogućava im se svojevrsni eskapizam, jer destinaciju promatraju doslovce drugim očima, kroz fotoobjektiv vrsnog fotografa kakav je Hoyka’, kaže Klara Trošt Lesić. Ovaj projekt izvrsno se uklapa u image Vrsara kao mjesta suvremene umjetnosti u kojem su stvarali velikani poput Ede Murtića i Dušana Džamonje te će TZ Vrsara u nadolazećim godinama promovirati razne oblike stvaralaštva – od fotografije, kiparstva i slikarstva pa do suvremenog plesa. 

“Smatramo da bi ovaj projekt trebale podržati i druge destinacije jer je to primjer održivog projekta u kojem se cijeni rad umjetnika, utječe na doživljaj gosta te valorizira posebnost destinacije. Ponosni smo što smo prvi dali doprinos u realizaciji ove kreativne ideje, zaključuje direktorica TZ Vrsara. 

Izložba ostaje otvorena do 30.7., a mapa lokacija na kojima su snimljene Hoykine umjetničke fotografije, kao i više informacija o nagradnom fotonatječaju mogu se pronaći na www.infovrsar.com.

Pročitaj više

DeRigo sunčane naoćale

Kako se godišnja doba izmjenjuju, od zimske hladnoće do nježne topline proljeća, vrijeme je da osvježite svoju garderobu i istaknete svoj novi stil.

IT sastojci za anti-age borbu

U showroomu online trgovine kozmetičkim proizvodima Wow-Junkie.com u utorak je predstavljen skincare brand Perricone MD. PerriconeMD poznat je po svojim klinički testiranim proizvodima i naprednoj formulaciji sastojaka za ciljani učinak na sve tipove kože.

Novitet u Avon ponudi

Svi se mi borimo s podočnjacima, bilo zbog svakodnevnih životnih izazova poput umora i alergije ili zbog svijetle puti ili zato što smo ih jednostavno naslijedili. Što god da ih je izazvalo rješenje je isto i veoma jednostavno – Vitamin C!

Annapurna & Oaza joyful kitchen

Božićni domjenak održan u Oaza joyful kitchen restoranu u strogom centru Zagreba okupio je dvadesetak food blogera i novinara s jednom nesvakidašnjom ponudom jela koja bi mogla biti uvertira za buduće planove ovog društveno odgovornog projekta. Restoran Oaza inače je dio nevladine neprofitne udruge O.A.ZA. što je skraćenica za „Održiva Alternativa Zajednici“ koji doslovno opisuje samu namjeru i cilj djelovanja.

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.