10 DVORIŠTA ZA 10 GODINA: Ne propustite najzabavnije događanje u gradu

Nika Kovačić
30.06.2024.

Od 12. 7. – na dvanaest dana – čarobna Dvorišta ponovno postaju središte zabave, druženja, otkrivanja i glazbenih nastupa uživo

Svako dvorište ima svoju priču, ali jeste li ih doživjeli sve?

Već 10 godina Dvorišta pričaju priče o Zagrebu, a od 12. do 23. srpnja – na 12 dana – otvaraju vrata gornjogradskih palača i postaju središte zabave, druženja, otkrivanja i glazbenih nastupa uživo. Zavirite i ove godine iza njihovih fasada, jer tamo vas očekuju brojna iznenađenja!

„Predivna stvar. Svaka čast onom tko se sjetio oživiti dvorišta koja su čudesna. Ovim je oživio cijeli Gornji grad. Osjećam se kao turist u vlastitom gradu“ – poznati je citat koji je jedna Zagrepčanka zapisala u knjigu dojmova sad već davne 2014. godine.

„Hvala pametnim ljudima koji su zakotrljali ideju i pretvorili gornjogradska dvorišta u ljetnu senzaciju“, jedan je od medijskih napisa, koji najbolje govori o čemu je u slučaju Dvorišta riječ. I doista, Dvorišta su već 10 godina i „pravo urbano cool događanje s dušom“, i „projekt kakav Zagreb još nije imao“, i „prava ljetna senzacija“. Događaj koji se ne propušta.

„10 dvorišta za 10 godina“, poruka je u znaku koje će se održati ovogodišnja manifestacija – no organizatori ih još ne otkrivaju sve! Zasad neke, dobro poznate, poput atrija Muzeja grada Zagreba (Opatička 20) i Arheološkog vrta MGZ-a (Opatička 22), kao i Dvorišta Zvjezdarnice uz Popov toranj (Opatička 22).

S velikim veseljem najavljujemo da se u program Dvorišta vraća novoobnovljena Gimnazija Tituša Brezovačkog u prostoru nekadašnjeg Plemićkog konvikta, ove godine sa čak 2 lokacije (ulaz s Jezuitskog trga), kao i lokacija Hrvatskog instituta za povijest – također s 2 prostora (u Opatičkoj 10, kao i ulazom s Radićeve ulice).

A sva ona, kao i druga koja će biti uskoro otkrivena, doista pričaju svoje unikatne, posebne, zanimljive i nesvakidašnje priče. Priče koje treba otkriti! Dvorišta su „čarolija, romantika, zabava, druženje i avantura“. Dvorišta su „zvijezde, najzabavnija, omiljena, kultna“. Ona su „daleko najbolje iskustvo u Zagrebu“. Tako o Dvorištima pišu mediji.

Dvorišta su i sinonim za sjajnu glazbu, a bogatim programima kroz godine manifestacije prošli su i Matija Cvek, i Antonela Đinđić, i Gordana Marković, i Lu Jakelić, i Ivana Galić, i Matej Mudrovčić, i Zsa Zsa, i Zdenka Kovačiček i Ansambl Antiphonus, i još mnogi drugi. Dvorišta i dalje ostaju vjerna svojemu izvornom programu i konceptu, tako da vas u Dvorištima i ove godine očekuje niz sjajnih mladih pjevača i glazbenika.

Dvorišta su pritom – za sve od „7 do 77“, a zapravo „od 0 do 100“ – kao i do sada besplatna! Dnevni programi objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije, a manifestacija je otvorena svakim danom od 18:00 do 24:00 sata.

Od 12. do 23. srpnja vidimo se na Gornjem gradu – Zakačite se za Dvorišta!

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.