3 RAZLOGA ZAŠTO FRIENDZONE TREBAMO IZBRISATI IZ VOKABULARA: Zbogom “prijateljstvu” s primislima

Kristina Stakor
01.04.2023.

Rom-comovi i serije popularizirali su termin friendzone no vrijeme je da taj toksični koncept izbacimo iz upotrebe

Ross i Rachel, Penny i Leonard, Ted Mosby i Robin samo su neki od likova koji su nam godinama „prodavali“ istu priču. Štreber se zaljubi u kulericu, koja preferira „zločeste“ dečke, sve dok jednog dana ne „progleda“ i shvati – love was there all along.

Takav narativ poprilično je predvidiv, ali i neuvjerljiv i, barem meni, razočaravajuć. Da, Ross je bio drag, ali i ljubomoran i posesivan, Leonard i Penny bili su dosta neskladan par, a nemojte ni da počnem o Tedu Mosbyju u „Kako sam upoznao vašu majku“…

Sitcomi, romantične komedije i memeovi na društvenim mrežama mogu održavati publiku u napetosti „hoće li ili neće“ situacijama, no kad se radi o samoj terminologiji, cijeli koncept nazvan friendzone zapravo je toksičan, a evo i zašto.

Odbijanje romantične veze ne čini nekog automatski prijateljem

Možda ste se i sami nekada našli u situaciji da ste osobi koja je pokazala romantičan interes rekli: „ali ja bih radije da budemo prijatelji“… premda niste to doista i mislili. Neki odnosi su se možda i razvili u prijateljstvo, neki su ostali samo na pristojnom pozdravu u prolazu, a možda su čak i okončani blokiranjem na svim mrežama. Kako god bilo, odbijanje nečije romantične ponude ne čini ga automatski prijateljem, pa bi možda bilo poželjno, prilikom odbijanja, pronaći drugi način kako ublažiti “udarac”, ako prijateljstvo nije opcija.

Friendzone
Foto: Pexels / Koolshoters

Nitko nikome ne duguje romantične osjećaje

Biti nečiji prijatelj je jedan od najvrjednijih odnosa koje osoba može imati u životu. Ponašati se kao nečiji prijatelj iščekujući da će zauzvrat ta osoba pokazati romantični (ili seksualni) interes u najmanju je ruku sebično, ali i neiskreno te toksično. Nečije odbijanje ne čini drugu osobu mučenikom ili žrtvom u „prijateljskoj zoni“ – osoba ima svako pravo odbiti udvaranje, koliko god ona druga bila ljubazna ili draga i to je ne čini automatski zlom ili hladnom.

Prijateljstva nisu manje vrijedna od romantičnih veza

Da, heteroseksualni muškarci i žene mogu biti prijatelji bez primisli. Iz prijateljstva se može roditi i romantičan odnos – ali i ne mora – i oba ta scenarija su sasvim ok. Jer prijateljstva i veze nisu u hijerarhijskom odnosu. Prikazivanje „friendzonea“ kao limba u koji je netko nepravedno stavljen u iščekivanju romantičnog „raja“ obezvređuje iskrena prijateljstva.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.