NI VI NE RAZLIKUJETE BOJE?

MAMINO ILI TATINO: 4 osobine koje djevojčice u pravilu nasljeđuju od tate

Nika Kovačić
12.03.2023.

Sjećate li se aplikacije kojom točno može izračunati koji ste dio tijela i u kolikom postotku naslijedili od svojih roditelja, tj. koliko im nalikujete? Kako bi rasprava doma bila još uzbudljivija, objavljene su nove studije kojima je znanstveno dokazano da od mame većinom nasljeđujemo inteligenciju, a od tate…

1, Refleks fotičkog kihanja poznat i kao ACHOO sindrom

Netko je alergičan na prašinu, mačju dlaku, a netko jednostavno počne kihati dok gleda u sunce ili umjetne izvore svjetlosti. Ako je tako, predlažemo da sljedeće ljeto odete s tatom na plažu, sjednete na stijenu i neka koncert sinkroniziranog kihanja počne pa da vidimo kako su vam pali geni jer su šanse da ste naslijedili ovaj sindrom ravno 50%.

2. Daltonizam

Možda ste i vi poput Johna Daltona, britanskog kemičara, fizičara i atomskog teoretičara, tek u 26. godini otkrili da vam je zeleni sako, kako ste ga zvali, zapravo crven. No nije to bed jer je svaka deseta osoba na svijetu daltonist. Prema rezultatima istraživanja, ovu ste osobinu, tj. grešku na kromosomu X, naslijedili upravo od oca. P. S. Eto zašto uvijek treba mamu pozvati u šoping!

3. Otisci prstiju

Ljubitelji krimića odavno znaju da na svijetu ne postoje dva identična otiska, ali… U slučaju da forenzičari i detektivi baš ne mogu raspetljati slučaj, uvijek je bolje u igru uplesti oca glavnog osumnjičenog nego mamu, jer otisak prsta djevojčice u pravilu više nalikuje arabeskama s prsta biološkog oca. Eto, još jedna ideje za spontano utvrđivanje očinstva koje se može izvesti bojom još u vrtiću.

4. Koliko ćete dugo živjeti

Naravno da duljina života ovisi o nizu faktora i da na neke možemo dosta utjecati, a na neke baš i ne. No koliko su vam geni namijenili vremena, ne ovisi o tome što će vam reći gatara kada vam pogleda dlan, nego o tome koliko su dugi telomeri, krajevi kromosoma koje u pravilu nasljeđujemo od oca. Što dulji telomeri, to vam je veća šansa da ćete doživjeti stotu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.