The Garden of Time

MET GALA: 10 uzbudljivih činjenica o najglamuroznijem partyju godine

Erna Žganjar
03.05.2024.

U ponedjeljak, 6. svibnja, napokon je opet to vrijeme. Met Gala postala je najglamurozniji modni party pod vodstvom Anne Wintour. Otkrivamo 10 uzbudljivih činjenica o humanitarnom događaju koji nijedna zvijezda ne želi propustiti.

Bez mobitela molim

Teško je povjerovati, ali čak i za zvijezde zapravo postoji stroga zabrana mobitela na Met Gali. Iako VIP osobe vole ignorirati ovo sa smiješnim grupnim fotografijama u WC-u, nitko se ne bi trebao usuditi pitati šeficu Annu Wintour za zajednički selfie. To bi moglo dovesti do trenutnog izbacivanja.

Stol za pola milijuna dolara

Inflacija ne prestaje na najpoznatijem modnom partyju na svijetu. Sa 75.000 dolara po osobi, ulaznice su ove godine skuplje nego ikada prije. Stolovi počinju od impresivnih 350.000 dolara, ali ukupni troškovi mogu lako doseći pola milijuna dolara. Modne kuće obično rezerviraju cijele stolove, a zatim pozovu svoje omiljene zvijezde koje potom odjenu u svoje kreacije. Oglašavačka vrijednost nastupa u Metu je milijunska i doseže stotine milijuna korisnika diljem svijeta, ne samo zahvaljujući društvenim mrežama.

Modni vrhunci od 1948.

Met Galu utemeljila je legendarna modna novinarka Eleanor Lambert, voditeljica lista najbolje odjevenih. Počevši od 1948., bila je domaćin godišnje večere za prikupljanje sredstava koja se održavala na različitim lokacijama (uključujući Waldorf Astoria Hotel, Rockefeller Center i Central Park). Cijena ulaznice u to vrijeme bila je sada niskih 50 eura. U 1970. ekscentrična Diana Vreeland preuzela je mjesto predsjednice. Uvela je ključne promjene koje traju do danas. Ne samo da je Metropolitan Museum odabran kao mjesto održavanja, Vreeland je također uvela da se moto događanja mijenja svake godine.

Gotovo 400 strogo tajnih gostiju

Popis gostiju Met Gale jedna je od najbolje čuvanih tajni. Smiju doći samo oni koje Anna Wintour osobno odobri. Kako bi događaj ostao ekskluzivan unatoč golemom medijskom interesu, smanjen je na oko 400 uzvanika. U ovom slučaju bogatstvo vam ne pomaže jer broj je ograničen. Ili ipak ima iznimaka? Hmm.

Centar za kostime Anna Wintour

Kao zahvalu za njenu službu Metropolitan muzeju, u svibnju 2014., nakon dvogodišnje obnove, jedno krilo odjela za kostime preimenovano je u “Anna Wintour Costume Center” po legendarnoj šefici Voguea. Vidno dirnuta Wintour prisustvovala je ceremoniji na kojoj je tadašnja prva dama Michelle Obama prerezala vrpcu. Anna Wintour vodi događaj od 1995. godine i zahvaljujući svojim izvrsnim kontaktima učinila ga je mega događajem kakav je danas.

Prvi ponedjeljak u svibnju

Dokumentarac Prvi ponedjeljak u svibnju pruža uzbudljiv pogled iza kulisa koji prati tim Costume Institutea i uredništvo Voguea dok se pripremaju za Met Gala 2015. pod nazivom “Kina: Kroz ogledalo”. Osam mjeseci redatelj Andrew Rossi pratio je Andrewa Boltona, Annu Wintour i ostale. Uz stratešku strukturu izložbe, organizaciju i razgovore sa sponzorima i počasnim gostima, prikazano je i putovanje moćnog dvojca u Kinu. Ogromna ploča za planiranje stolnih aranžmana i cvjetnih aranžmana u visini kuće o kojima se raspravlja u Wintourinom privatnom domu daju publici predodžbu o pedantnosti i savršenstvu s kojima se ovdje radilo tijekom mnogih mjeseci.

22 milijuna dolara u jednoj večeri

Met Gala 2023. prikupila je rekordnih 22 milijuna dolara u donacijama za muzej. Nijedna druga manifestacija na kulturnoj sceni ne može pratiti te vrijednosti. A ako se uzme u obzir da su ove godine ulaznice dodatno poskupjele, vjerojatno možemo očekivati sljedeći rekord za tekuću godinu.

Pravila odijevanja variraju – očekujte sjajne stvari

Tema Met Gala uvijek se temelji na proljetnoj izložbi koju Costume Institute otvara u svibnju. Ove godine gledatelji mogu očekivati “Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode”, koji je osmislio i proveo glavni kustos Andrew Bolton. Međutim, moto, a time i dress code Met Gala, je “The Garden of Time“. Riječ je o kratkoj priči J.G. Ballarda iz 1962., u kojoj se metaforički prati razvoj čovječanstva, a time i permanentni ciklus izgradnje i razaranja. U priči, aristokratski par živi u udaljenoj seoskoj kući okružen prekrasnim predmetima, umjetninama i knjigama. Bijesna rulja prilazi imanju, ali glavni lik može vratiti vrijeme branjem kristalnog cvijeća u vrtu. Barem dok se zadnji cvijet ne ubere i kraj ne bude blizu.

Mijenjanje supredsjedatelja svake godine

Svake godine šefica Met Gala Anna Wintour poziva supredsjedatelje koji se mijenjaju s umjetničke i kulturne scene. U 2024. glamuroznu zabavu s njom vodit će Jennifer Lopez, Zendaya, Chris Hemsworth i Bad Bunny. Supredsjedatelji su jedini gosti čija se nazočnost unaprijed službeno zna. Ovogodišnji počasni stolci su glavni dizajner Loewea Jonathan Anderson i izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew.

Politička kontroverza oko TikToka

Jedan od sponzora Met Gala 2024. je kineska aplikacija za društvene mreže TikTok. To je u najmanju ruku problem jer političari u Washingtonu trenutno ciljaju na zabranu TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama. Preostaje nam samo pripremiti kokice i iz udobnosti naših hrvatskih domova pratiti spektakl.

Naslovni vizual: Canva

Pročitaj više

Kažu da čovjek ima kapacitet kvalitetno se družiti i razgovarati s dvanaestak ljudi. Pa ipak, ne treba podcijeniti i veliku važnost onih mikro-poznanstava koje ponekad, kao u homeopatiji, čine čuda…

Planirate s prijateljima na more? U istraživanje Azije? Koja god bila vaša destinacija, imajte ovih 6 stvari na umu prije nego se ukrcate na avanturu zvanu putovanje s prijateljima

Sanjamo fantastične događaje i najgadnije horor scenarije. Noću se svašta može dogoditi u našim snovima. No jesu li snovi glasnici iz podsvijesti ili samo otpadni proizvodi mozga koji spava?

terapija zelenilom

Osjećate simptome kroničnog umora ili burnouta, zasićeni ste ureda i ekrana? Možda bi vam dobro došla jednostavna japanska terapija zelenilom, poznata kao „shinrin-youku“ ili „forest bathing“

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.