Tajni jezik znakova

MAJICE S LOGOM I TIPFELERI: Jesu li ovo najluđa istraživanja o dejtanju?

Nika Kovačić
03.12.2023.

Ekipa iz serije ‘Seinfeld’ koja je nekoga znala otkantati zbog čudnog izgleda stopala ili sjene na licu je mala beba prema ovim razlozima za otkant. Tako barem tvrde ova istraživanja.

PRAVOPISNE POGREŠKE: Razlog za nestajanje?

Ne znamo što bi rekli vaši profesori hrvatskog, ali prema jednoj studiji pravopisne greške vas čine manje privlačnima, reklo je 800 ispitanika kojima su bile prikazane poruke s tipfelerima. A ne bi li se izbjegla ona opasnost da ispitanici budu zavedeni jako privlačnim profilnim fotkama, istraživači su im pokazali slike lažnih profila, dakle pojedince koji nisu bili posebno privlačni, a ni neprivlačni. Na kraju je ispalo da su bolje ocijenjeni bili oni koji nisu činili pravopisne pogreške u svojim tekstualnim porukama. Prema tome, i male pogreške u pisanju ili pogrešno veliko i malo slovo kod kandidata su izazvali nezainteresiranost. Razlog? Takve pogreške stvaraju dojam da niste koncentrirani, da ste nespretni, neobrazovani i da nemate interesa za razgovor.

Foto: Unsplash

MAJICE S KOJIH VRIŠTI LOGO: Veza između odijevanja i varanja

Uvijek su vam bili sumnjivi tipovi koji nose podignute kragne polo majica? E pa vašim teorijama o tome kako prepoznati serijske zavodnike pridružite i rezultate istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, objavljenog u znanstvenom časopisu “Personality and Social Psychology Bulletin”, jer ispalo je da ima neka veza između ljubitelja brendiranih majica i preljuba. Naime, kako bi došli do ovog zanimljivog zaključka studentima su prikazane dvije različite majice marke Ralph Lauren – jedna s vrlo velikim logotipom i druga s manje uočljivim logotipom. Zatim su sudionici trebali ocijeniti i njihove vlasnike u raznim kategorijama – od karaktera do vjernosti pa je na kraju ispalo da su muškarcima koji obožavaju markirane majice dodijelili više bodova za kratke seksualne avanture, a puno manje za duge romantične veze.

Foto: Unsplash’

EMOJIJI KOJI ZNAČE SEKS: A nisu patlidžani i breskvice

Možda je vrijeme da si nabavite naočale ili da konačno naučite skrivena značenja pojedinih emojija. Jer ako je vjerovati stručnjacima za sekstanje emoji s kapljicama vode ne znači nužno da želite na more ili da vam je toliko vruće da vam treba hladni tuš, nego simbolizira i neke druge tekućine. Emoji vraga znači da je netko napaljen, simbol za horoskopski znak Raka simbolizira i pozu 69, a sliku pijetla prevedite doslovno na engleski. Emoji za isplažen jezik i vulkan ne trebamo posebno objašnjavati, ali iskreno – iznenadilo nas je da i začuđeni emoji zapravo znači da je netko s druge strane ekrana itekako spreman na akciju i na avanturu.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.