Kakve pjesme, takva ljubav

PRODUŽI DALJE’ ILI ‘NITKO KAO TI’: Što vaše omiljene pjesme govore o vašem stilu vezivanja u ljubavi

Lena Ivanović
14.10.2023.

E, a što slušaš – pitanje je koje se postavljalo u prošlom stoljeću, jer danas se sluša gotovo sve. No, prema najnovijim istraživanjima iz Kanade možda ne bi bilo loše razmisliti kakvi stihovi vas pale i na što se srce slama vašim simpatijama

Kažu da je čovjek kao otvorena knjiga, samo je treba znati pročitati. Ili je bolje reći – poslušati, jer najnovija kanadska istraživanja govore da postoji itekakva veza između glazbe, stihova i načina kako će se netko vezati u ljubavi. Sjećate se ona četiri razreda – anksiozni tip, izbjegavajući, mješovit i siguran. Osobe s anksioznim stilom vezivanja brinu se o tome da će biti odbijene i traže non-stop potvrdu da ih volite. S druge strane, osobe s izbjegavajućim stilom reagiraju na svaku želju za dodatnom bliskošću kao moruzgve – naglim zatvaranjem i bijegom u slobodu. Osobe s miješanim stilom vezivanja šalju zbunjujuće signale te skaču kako jo-jo loptice između privrženosti i hladnoće. I konačno četvrta grupa, oni sa sigurnom stilom imaju optimističan pogled na odnose, otvoreni su u komunikaciji i vjeruju svojim partnerima.

Kakve pjesme, takva i ljubav

No, što je kada ljubav slijepa, a vi ste u noćnom klubu bili u transu od euforije, a sljedeće jutro se ne sjećate što je ono rekao da sluša, na koju je pjesmu poludio, a s kojim popisom gnjavio DJ-a. Bez brige, ima lijeka i za one ludo zaljubljene, jer tim se pitanjem – slušaju li ljudi glazbu koja odražava njihova iskustva u vezama ili samo jer im se sviđa beat dubinski odlučio pozabaviti i Ravin Alein koji je doktorirao Odjelu za psihologiju u Fakultetu umjetnosti i znanosti. A onda su stigli i rezultati istraživanja koji potvrđuju naše slutnje. Da, često se vraćamo pjesmama koje opisuju ono što prolazimo u vezi i s kojima se možemo identificirati. Ukratko – anksiozni vole srcedrapateljne pjesme, a oni koji bi se samo zabavili biraju pjesme upravo s takvim stihovima.

Jeste li u timu The Weeknda ili Adele?

E, sad, trebate li bježati glavom bez obzira od nekoga kome je omiljena pjesma ‘Heartless’ od The Weeknda, pogotovo ste u Adele timu? I hoće li se vaša anksioznost povećati ako oboje slušate ‘Wrecking Ball’ Miley Cyrus, te nećete li se tako dovesti u stanje da vam DJ doktor trebati prepisati listu sigurnih pjesama, pitanja su o kojima vrijedi razmisliti kada se sljedećeg vikenda vratite doma, a on ili ona vas nisu nazvali. I ne manje bitno – je li na kraju svega Taylor Swift samo neka krinke ispod koje se skrivaju oni koji se još nisu opredijelili jesu li za vezu ili će sve ostati samo avantura na jednu noć.

Izbjegavajuće pjesme

Beyoncé, Irreplaceable
Chris Brown, Say Goodbye
N’Sync, Bye Bye Bye
Michael Jackson, Billie Jean
TLC, Scrubs
Rihanna, Take a Bow
The Weeknd, The Hills; Heartless

Anksiozne pjesme

Adele, Someone Like You
The Police, Every Breath You Take
Miley Cyrus, Wrecking Ball
Adele, Hello
U2, One
Seether, Broken
No Doubt, Don’t Speak
Bruno Mars, When I Was Your Man
Drake, Hotline Bling

https://youtu.be/1AJmKkU5POA?si=ybUzu14chjaZDWXL

Sigurne pjesme

Sonny & Cher, I Got You Babe
Whitney Houston, I Will Always Love You
The Beatles, Love Me Do
Ed Sheeran, Thinking Out Loud
Plain White Ts, I Love You
John Legend, All of Me
Michael Bublé, Haven’t Met You Yet
Beach Boys, Wouldn’t It Be Nice
Bryan Adams, (Everything I Do) I Do It for You
Etta James, At Last
Justin Bieber, Holy

Anksiozno-izbjegavajuće pjesme

Carrie Underwood, Before He Cheats
Gotye, Somebody that I Used to Know
Taylor Swift, Bad Blood
Sam Smith, I’m Not the Only One
Ne Yo, So Sick
Bonnie Raitt, I Can’t Make You Love Me
Adele, Rolling in the Deep
Rihanna ft. Drake, Work
Eminem ft. Rihanna, Love the Way You Lie

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.