Od euforije do nejavljanja

PRAVI RAZLOZI ZA OTKANT: Zašto vam nitko neće reći zašto ne želi vezu?

Lena Ivanović
10.12.2023.

Kraj godine je blizu, revizori su već obavili sve što su trebali u vašoj firmi, no što je s vašim emocijama? Želite li saznati zašto se ona potencijalna ljubavna veza nikada nije razvila. Istražili smo prave razloge. Čitajte na vlastitu odgovornost.

Sjećate se onih dana u firmi kada naglo zavlada napetost, svi se nešto prave finiji, tiši, službeniji nego što jesu, pogotovo kada prolazite pored sobe u kojoj su danima zatvoreni revizori. Došla kontrola provjeriti račune, ima li grešaka, ima li prodavanja magle i poslovanja u sivim zonama ili je možda i neki paralelni poslovni svijet u igri pa bi se možda od toga dala napraviti i višegodišnja reportaža po svim domaćim medijima koja će ići u nastavcima.

Emotivna rekapitulacija

No ako se svako malo izvodi kontrola nad našim poslovnim knjigama, zašto to ne bismo izveli i s emocijama, pitala se davnih dana jedna psihologinja koja je svojim čitateljima savjetovala da nazovu sve bivše ljubavi pa ih otvoreno pitaju koji je bio razlog za otkant. Naravno da su i scenaristi otvorili uši, jer gdje ćeš bolje priče za neki film, ali izgleda da su čitatelji bili mudriji ili samo oprezniji jer su duboko u sebi znali da im to zapravo nitko živ neće priznati.

Radije će im i dalje prodavati onu foru – “Ma nije problem u tebi, nego u meni.” Pa kada je već kraj godine pri kraju nazvali smo svoje prijatelje i zamolili ih da nam odaju prave razloge za otkant. Naravno, imena su izmišljena, ali su zato priče stvarne. Ako negdje zaiskri, a Bože moj, na svim terapijama se treba malo plakati…

Foto: Unsplash+

Zašto smo vrlo brzo prekinuli ili do furanja zapravo nikada nije niti došlo?

Uplašile su me njegove drastične promjene raspoloženja. Od euforije i upucavanja prvih 14 dana do neke vrste nervoze, grubosti i ispraznosti. Imala sam dojam da vrti te riječi bez značenja na mobitelu kao neki glumac na stejdžu, Naprosto se nismo povezali. Nisam kupila njegovu predstavu. – Anita (30)

Odmah sam u startu vidio da je kao svojeglava mačka. Nije baš bila kućni tip, nije znala kuhati, nije znala pospremati i mrzila je moje frendove i hobije. Tko je ono rekao da se suprotnosti privlače nije upoznao moju simpatiju kojoj je sve na svijetu ležanje na kauču i brijanje u svojoj glavi. – Tom (37)

Smetala me njegova mentalna lijenost i sporost. Nije se dao izvući u kino, party, a kamoli da pročita neku knjigu, a komunikacija na mobitelu je bila čudna – manje više hijeroglifi od emojija. – Ana (45)

Naglo sam se ohladila kada sam vidjela naše fotke s tuluma. Jednostavno, nešto mi nije štimalo. Kada sam ugledala te fotke i njegov izraz lica, sve mi je govorilo da je tužna starost s čangrizavim djedicom već započela. – Mia (40)

Sve je išlo super, bio mi je napet, bio je pametan i brzo su mu radili klikeri, ali mi se jednostavno nije svidjelo kako inzistira da sve ide brzo u poljupcima i seksu. Doslovce mi je radio scene nasred ceste da ga poljubim ili pozovem doma. A kada je koktel prestao djelovati odjednom sam ispred sebe vidjela histeričnu bebu koja radi scene pa mi je prestao biti napet. – Mirka (30)

Bilo je tjedana kada bi mi znala napisati stotinjak lepršavih, pametnih, šarmantnih poruka, a onda bi se počela razgovarati u emojijima. Pardon, nije množina nego u emojiju. – Amir (34)

Foto: Unsplash+

Zapravo, nisam sigurna jesam li ja donijela tu odluku ili moje frendice, no sve su ga toliko kritizirale da su mi nekako naglo splasnuli osjećaji. Jesam li povodljiva? Jesam. Želim li ja to fascinirati moje frendice? Nisam više sigurna. – Blaženka (27)

Bio je užasno sebičan. Dala sam mu doktorat na čitanje, jer ga je kao zanimao, a godinu dana kasnije nije ga spomenuo niti u šali. No zato smo unedogled raspravljali o njegovim tekućim zadacima i formulacijama za klijente. – Tea (38)

Ne trebaju mi slabići koji su u stanju mjesecima nešto obećavati na društvenim mrežama, planirati izlaske, a onda na dan kada se treba dogoditi kava, čaj, kolač, vino, pivo, smoothie naprosto nestanu. I baš im je ludnica na poslu. – Gordana (40)

Naslovna fotografija: Unsplash+

Pročitaj više

Veliko pospremanje

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

JE LI AMBER HEARD TREBALA NOSITI NAOČALE

Ideja da na osnovi nečijih facijalnih ekspresija možemo donijeti pravu odluku je li netko kriv ili nevin potpuno je pogrešna, kaže Malcolm Gladwell, autor knjige ‘Kako razgovarati s neznancima: Što moramo znati o ljudima koje ne poznajemo’

Točka preokreta

Ostati ili otići nikada nije laka odluka. No gdje se krije ona točka preokreta kada znamo da je vezi doista došao kraj?

Treba li nam detektor laži?

I ne manje bitno – kako ćemo na taj broj gledati u starosti – tko će morati spaljivati svoje ljubavne polaroide kao Gene Simmons, a tko se javno kajati da nije bio odvažniji poput glumice Jane Fonda

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.