“QUEEN CHARLOTTE”: Iz Bridgerton univeruma stiže uzbudljiva priča temeljena na stvarnoj kraljici

Kristina Stakor
03.05.2023.

Sporedni lik kraljice Charlotte postaje glavni lik u novoj Bridgertonovoj seriji, a utemeljen je na stvarnoj osobi. Koliko će se nova serija držati povijesnih činjenica?

Kad se serija „Bridgerton“ prvi put pojavila na Netflixu, izvukla nas je iz učmale svakodnevice i prenijela u neku romantičnu verziju prošlosti. Oborivši rekorde gledanosti, najavljene su ne samo dodatne sezone koje slijede knjige Julije Quinn o obitelji Bridgerton, već i svojevrsnu prethodnicu. „Queen Charlotte: A Bridgerton Story“ Shonde Rhimes ispričat će priču o intrigantnoj kraljici i njezinom dolasku na tron, a na male ekrane stiže već 4. svibnja.

No iza sporednog lika koji je zaslužio malo više vremena u fokusu krije se uzbudljiva istinita priča. Dok je većina likova u Bridgerton univerzumu fikcionalna, kraljica Charlotte ne pojavljuje se u popularnim knjigama, već je temeljena na stvarnoj osobi, Charlotte of Mecklenburg-Strelitz.

kraljica Charlotte
Foto: Wikipedia

Rođena je 1744. kao najmlađa kći vojvode Charlesa Louisa Fredericka od Mecklenburga i princeze Elisabeth Albertine od Saxe-Hildburghausena u maloj njemačkoj vojvodini Svetog rimskog carstva. U seriji odraslu kraljicu Charlotte tumači britanska glumica gvajanskog porijekla Golda Rosheuvel, a za stvarnu kraljicu Charlotte nagađalo se da je miješane rase. Povjesničar Mario de Valdes y Cocom njezine je korijene pronašao u portugalskoj kraljevskoj obitelji te iznio teoriju (koji mnogi opovrgavaju) da potječe od kralja Alfonsa III od Asturije i njegove maurske konkubine Madragane.

A kako se našla u britanskoj kraljevskoj obitelji? Kralja Georgea III privukla je, između ostalog, i jer je očekivao da 17-godišnjakinju ne interesira moć ni vladanje, a brak su sklopili samo 6 sati nakon njezina dolaska u zemlju.

Serija „Bridgerton“ dala je neke naznake odnosa kraljice Charlotte i njezina supruga, a čini se da se i one uvelike poklapaju sa stvarnim stanjem. George III patio je od problema s mentalnim zdravljem – premda danas nije jasno radi li se možda o bipolarnom poremećaju ili porfiriji, zbog njegovog je stanja najstariji sin (od ukupno 15 djece koje je Charlotte rodila) vladao do očeve smrti kao regent, pod majčinim utjecajem.

kraljica Charlotte
Foto: Wikipedia

Kraljica se zanimala za botaniku, uvela je božićna drvca u Veliku Britaniju, te je voljela egzotične životinje, ali i pomerance koji su je posvuda pratili, baš kao i u ekraniziranoj verziji. No za razliku od „Bridgertona“ u kojem kraljica Charlotte voli biti u toku sa svim tračevima i društvenim događanjima, u stvarnom je životu, zbog suprugova stanja postala depresivna i s vremenom se udaljila od društvene scene.

Koliko će se serija držati stvarne priče, a koliko romantične fikcije saznat ćemo za samo nekoliko dana, ali da će fabula svakako biti uzbudljiva najavljuje i službeni trailer:

Naslovna fotografija: Netflix

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.