Veliko pospremanje

REMONT VAŠE KOZMETIČKE TORBICE: Kada je vrijeme da nekim proizvodima kažete goodbye

Lena Ivanović
25.06.2023.

Ako vas obuzima panika već od pomisli na to da ćete nešto morati baciti, pokušajte zamisliti kako ćete se osjećati kad shvatite da ste riješili problem nepotrebnih stvari.

Izdvojite nekoliko sati, pustite omiljenu play listu i rasprostrite sve po stolu. Ako ste takozvani hoarder iliti hrčak, odnosno ako manično skupljate stvari, grupirajte ih: palete, puderi, ruževi… Govorimo ponajprije o make upu, ali to možete primijeniti i na ostalu kozmetiku.

Napravite 3 hrpe

Ono bez čega ne možete”
Proizvodi koje koristite barem 3 do 4 puta jedno te ih ponovno kupite kad ih potrošite.

”S vremena na vrijeme”
Proizvodi koje koristite kad ste u posebnom raspoloženju ili želite eksperimentirati.

“Stvari koje samo skupljaju prašinu”
Umjereno impulzivne kupnje, pokloni koje nikada niste koristili, palete sjenila koje objektivno nisu za vas i proizvodi koji su jednostavno loši.

Prvu i drugu hrpicu možete zadržati, samo provjerite rok trajanja. U međuvremenu, imamo još savjeta…

Foto: Unsplash; Happy Sunday

Provjerite rok

Kada je riječ o njezi kože, o proizvodima za sunčanje, boji za kosu i ostalim preparatima s aktivnim sastojcima, važno je provjeriti rok trajanja (“upotrijebiti do”) ili preporučeni rok trajanja (“najbolje upotrijebiti do”) te ih poštovati i ako proizvod niste otvorili. Ako to ignorirate, u najboljem slučaju proizvodi neće biti učinkoviti, a u najgorem primjena će završiti loše. Primjerice, izgorjet ćete na suncu zbog neadekvatne SPF zaštite. Svi ostali proizvodi imaju oznaku trajanja nakon otvaranja ili PAO (period after opening). Njome je označen broj mjeseci nakon otvaranja tijekom kojih se preparat može upotrebljavati a da nije štetan.

Ne sjećate se kad ste ga otvorili? Pokušajte pretpostaviti ili izračunati, a ako ne uspijevate, radije uzmite manju nego veću brojku. Kad ste provjerili sve rokove trajanja, treba donijeti odluke: kada neki proizvod možemo proglasiti potrošenim? Na stranicama beauty zajednice Reddita često se postavljaju izazovi koji nas motiviraju da ne kupujemo nove proizvode prije nego što potrošimo stare, kao što je takozvani Shop Your Stash. Prihvatite izazove i budite ekonomični.

Foto: Unsplash; Happy Sunday

Organizacija

DA pretincima
Ako imate ladicu u kojoj držite pudere zajedno sa serumima za lice i maskarama, vjerojatno će stvari koje često koristite uvijek biti na dnu (Murphyjev zakon). Zato volimo pretince. No to ne znači da odmah morate naručiti cijeli komplet ladica Ikei, poslužit će i bilo kakve kutije (npr. stare kutije od kapsula deterdženta za rublje).


DA privremenim rješenjima
Razmislite u kojem vam se kutu sobe/kupaonice stvara najveći “kozmetički nered”. Jer to je obično znak da vam na tome mjestu treba neko priručno pomagalo, primjerice prenosiva kozmetička torbica ili košara s poklopcem. Kada ste u žurbi, možete make up koji ste koristili privremeno odložiti tamo, a jednom tjedno pospremiti sve na svoje mjesto (u ladice).


DA izazovima
Imate li neke proizvode koje želite koristiti (a uvijek zaboravljate), kao što je krema za područje oko očiju, stavite je na vidljivo mjesto, a ne na dno posljednje ladice. Neka vam bude nadohvat ruke: tako će vas izazivati da je češće koristite.

NE prozorskim daskama
Prozorske daske čine se kao sjajno mjesto za odlaganje kozmetike u staklenoj ambalaži koja lijepo izgleda obasjana jutarnjim suncem (jako instagramično), ali sunčeve zrake mogu ozbiljno naštetiti formulama proizvoda. Primjerice, serumi s retinolom izgubit će sva svojstva, a parfemi će nakon mjesec dana mirisati na ocat.

Foto: Unsplash; Happy Sunday


NE žicama oko pegle za kosu
Nakon što ste postali uredni i svoje pegle, fenove te uređaje za kovrčanje kose spremili u ladicu, važno je znati – omatanje električnih žica oko uređaja može oštetiti kontakt i smanjiti njegov vijek trajanja. Osim toga, ona pletena košara od pruća u kojoj držite peglu za kosu je zapaljiva pa u njoj nije pametno držati vruće električne uređaje. Nemojte se previše zamarati, neke stvari ne treba spremati u ladicu jer ih koristite svaki dan. Uzmite prostirku za odlaganje koja štiti od topline (često dolazi s uređajem) i opustite se.

Naslovna fotografija: Unsplash; Happy Sunday

Pročitaj više

Nije Merkur jedini kriv!

Znamo da je svijet prepun neobičnih teorija, no ova nam je posebno privukla pažnju. Uostalom, treba malo skinuti tereta s nevinog retrogradnog Marsa

Svijet fantazije ili dosade?

Ima neka tajna veza između ljubitelja minimalističkih prostora i dosadnjikavog seksa te između vlasnika starinskih komoda i dubljenja na glavi nakon orgazma, kažu naši izvori koji su željeli ostati anonimni

Sve samo ne dosada!

U vremenu opsjednutom ludostima, šašavim estetikama i originalnim spikama, ispada da je stradala i dobra stara dosada. Evo o čemu je riječ…

karma is a...

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.