Putovanje izvan okvira

TUVALU, NAURU ILI PALAU: 25 skrivenih dragulja koje ne uzimamo u obzir kada planiramo putovanja

Lena Ivanović
02.08.2023.

New York – Pariz – London. Ili pak Bali – Tajland – Maldivi. Svijet je čudesno mjesto da bismo se uporno vrtjeli oko istih trokuta. A što kažete da bacite pogled na ove predivne zemlje.

Farski otoci: Arhipelag smješten između Islanda i Norveške nudi dramatične krajolike s liticama, fjordovima i planinama. Raj za planinare i ljubitelje prirode.

Madagaskar: Otok Madagaskar je poznat po svojoj jedinstvenoj flori i fauni, uključujući lemure pa nije čudo da je takvo bogatstvo preneseno i na crtić.

Kiribati: Ova država u središnjem Tihom oceanu ima prekrasne plaže i bogat podvodni svijet, ali je slabo posjećena zbog svoje udaljenosti.

Kanjon Antilopa: Smješten u Arizoni, ova prirodna znamenitost puna je pukotina u crvenim stijenama, koje su rezultat dugogodišnjeg erozijskog djelovanja, ali bi mogle proći i kao savršeno umjetničko djelo.

Pamukkale: Terasasti kompleks s termalnim bazenima i bijelim vapnenačkim terasama nudi jedinstvene prizore, a kažu da liječi i mnoge kožne bolesti, ali i ljubavne muke.

Namibija: Namibija je dom spektakularnih pustinjskih pejzaža, uključujući najstariju pustinju na svijetu, Namib. Za sve one koji žele iskusiti divlji život i netaknutu prirodu.

Tuvalu: Ovaj otok u Tihom oceanu je jedna od najmanjih zemalja na svijetu i nudi predivne plaže, lagune i koraljne grebene.

Tasmanija: Australski otok Tasmanija nudi divlje krajolike, planine, plaže i jedinstvenu faunu, uključujući Tasmanijsku neman.

Butan: Ova mala azijska kraljevina u Himalajima poznata je po svojim planinama, samostanima i kulturi, ali i po tome što je sreća bitnija od brzog ekonomske rasta.

Foto: Unsplash

Fernando de Noronha: Zvuči kao neki fatalni zavodnik, ali ovaj otočki arhipelag u Atlantskom oceanu izgleda kao raj na Zemlji s predivnim plažama, tirkiznim vodama i bogatom morskom florom i faunom.

Komodo, Indonezija: Dom slavnih komodo zmajeva, najvećih guštera na svijetu. te vrlo fotogeničnih plaža, ali i bogatog podmorja.

Nauru: Tko kaže da je ovo predivno malo otočje u Tihom oceanu previše udaljeno od vašeg doma te da se ne isplati potegnuti i na kraj svijeta zbog božanstvenih plaža i koraljnih grebena.

Palau: Nismo nikada vjerovali da će meduze u jezeru biti dobar mamac za turiste, no ovo otočje u Tihom oceanu s bogatim podvodnim svijetom ruši pravila turističkog reklamiranja.

Foto: Unsplash

Sokotra: Sanjate o destinaciji koja ima drveće koje podsjeća na život na nekim nepoznatim planetima? Otok u Arapskom moru nevjerojatno bogate jedinstvene flore i faune vaš je izbor.

Tadžikistan: Planinska zemlja u srednjoj Aziji nudi spektakularne planine, uključujući Pamirske planine, te zabačena sela u kojima ćete iskusiti tradicionalni način života.

Otočje Queen Charlotte (Haida Gwaii) Otočje na sjeverozapadu Sjeverne Amerike poznato je po svojim prašumama, divljoj prirodi i bogatoj kulturnoj baštini domorodaca Haida.

Mongolija: Mongolija nudi beskrajne prostrane stepe, planine i pustinje, pružajući mogućnost da iskusite nomadski život u divljoj prirodi.

Kamčatka: Poluotok na Dalekom istoku Rusije dom je vulkana, termalnih izvora i fascinantnih krajolika.

Bora Bora: Ako je ovaj rajski otok s kristalno čistim vodama i luksuznim bungalovima nad vodom u Francuskoj Polineziji završio u toliko puno filmova Woody Allena, zašto ne bi i u vašim albumima?

Foto: Unsplash

Galapagos otoci: Slavni Galapagos otoci u Ekvadoru nude jedinstvene eko-sustave i netaknutu prirodu.

Tumbatu otok: Otok u Tanzaniji s predivnim plažama i netaknutim koraljnim grebenima. I još ljepšim zalascima sunca.

Nacionalni park Torres del Paine: Nacionalni park Torres del Paine u Čileu nudi spektakularne planine, ledenjake i jezera. A tek mogućnosti za planinare?

Nova Kaledonija, Francuska: Jesu li ljepši koraljni grebeni ili šume na ovom divnom otoku koji je smješten u Tihom oceanu, pitanje je sad.

Mozambik: Uvijek ste se pitali – postoji li neko predivno mjesto na svijetu s divnim plažama, koraljnim grebenima i netaknutom prirodom, a gdje se ne morate dići u pet ujutro i dobro posvađati oko podneva, ne biste li našli pristojno mjesto na plaži? Ova istočnoafrička destinacija je kao stvorena za vas.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.