Provjereno dobar!

ŠTO KAŽE ZNANOST: Zašto neke cure padaju na zauzete frajere, a druge ne?

Lena Ivanović
04.06.2023.

Kada su single curama pokazali određenog frajera i prodali im priču da je zauzet – 90% ispitanica je zaokružilo odgovor “zainteresirana sam”, dok je isti frajer sa solo pričom prošao sa samo 59% pozitivnih odgovora. U čemu je štos?

Sjedim s frendicama u kineskom restoranu, a konobara nema na vidiku jer je užasna gužva. No kada mi se pogled zaustavi na zgodnom frajeru s kojim sam nekoliko puta uspostavila kontakt očima, a koji bi se slobodno mogao nazvati i međusobno fiksiranje, na tren zaboravljamo na konobara. Što bi rekli u seriji “Preljub” nevolja često dođe vama sama.

“Eno ga, sjedi preko puta nas”, šapućem frendicama, a one izvijaju glavu kao merkati iz zoološkog vrta. Nakon svega par minuta odluka je pala. “Ženskaroš”, kaže Maja. “Jesi vidjela to nevjerno oko? Sjedi s tom zgodnom ženom za stolom, a oči mu šaraju prostorijom kao u krokodila. A još na ruci i prsten. Zašto ga još uvijek gledamo? Samo mu dajemo hranu. Muka mi je od takvih ljepotana.”

No Lena se baš i ne bi složila s njom jer nikada se nije opekla u vezi sa zauzetim kao Maja pa se sada mršti i govori “Ma zgodan je. Prepustiš mi ga, iako si ga prva vidjela. Pa ti si ionako sretno zauzeta. Sad ću se ustati i otići do WC-a, a vi gledajte jel’ me jede očima!” Rez!

Počinju li tako nekako baš sve te afere?

Netko vas na kratko pogleda izrazom lica koji grije, a vi se na licu mjesta otopite, nasmiješite, krenete u razgovor. Slijedi blago dodirivanje po ruci, pa i vi ovdje zalazite, pa mogli biste možda sljedeći put zajedno na pohane palačinke i rakiju od ruže. I niste se ni okrenule, kad hopla! – tip je zauzet, a vi oduzeti. Zašto je tome tako – i zašto neke cure padaju na zauzete frajere, a druge se odmah, čim vide upozoravajuće znakove okrenu na peti i daju nogama vjetra, očito ne znamo nas tri za stolom, ali zato znaju znanstvenici koji su se godinama bavili metodama odabira.

Naime, ako je vjerovati njihovim istraživanjima, mi se više zanosimo curama tih frajera nego njima samima, a metoda zvana kopiram ono što ima žena kojoj se divim nije poznata samo ljudima, već je primjenjuju i neke ribe i ptice i to radi uštede vremena i energije. Uostalom, znate onu foru kad uđete u dućan i od svih stvari poželite baš ono s prodavačice.

Zašto je 90% ispitanica izjavilo da je zainteresirano za zauzetog frajera?

E, to se navodno isto radi i na ljubavnom planu. Zašto? Zato jer, evolucijski gledano, za razliku od frajera kojima nije problem testirati cure u nedogled i učiti na vlastitim greškama, cure ne vole rasipati dragocjeno vrijeme i više volimo provjerene tipove, u što su nas uvjerili i rezultati sljedećeg istraživanja.

Kada su single curama pokazali određenog frajera i prodali im priču da je zauzet – 90% ispitanica je zaokružilo odgovor “zainteresirana sam”, dok je isti frajer sa solo pričom prošao sa samo 59% pozitivnih odgovora. Nadalje, frajer koji je bio u vezi s atraktivnom ženom ocijenjen je znatno višom ocjenom no onaj bez nje.

A najbolje su na barometru seksualne privlačnosti prošli muškarci koji su rekli da imaju curu, znatno lošije oni u braku, a najlošije oni ludo zaljubljeni koji nisu ostavljali prostor za flert. No, što nam to zapravo govori o nama? Imamo li prenisko samopoštovanje? Premalo vremena? Grozimo li se bliskosti? Dosadno nam je u trenutnoj vezi? Ili se cijelo vrijeme natječemo sa ženama?

Što nam govore alarmi koji se automatski pale?

Nekoliko je razloga zašto single cure često padnu na zauzetog, iako je cijela povijest i lektira puna preljuba koji su završili katastrofalno, a i mame nas cijeli život upozoravaju da se s oženjenima ne petlja. Naime, kada vidimo zgodnog frajera s prstenom često nam se nesvjesno upali nekoliko alarma.

Prvi svijetli “spreman se smiriti i romantično obvezati”. Drugi kaže “odgovoran je i odrastao, a vjerojatno i financijski situiran” za razliku možda od nekoga tko još živi sa starcima i vrhunac zabave su mu pive u parkiću i video igrice. Pa ipak, iako sve mi možda na prvu pomislimo isto, neće se baš svima upaliti alarm “Poželjan partner! Kreni u osvajanje”. No kome hoće?

Ne, odgovor “avanturistica u duši” nije pravi. Točan je odgovor da na oženjene frajere često padaju osobe s niskim samopoštovanjem koje se groze bliskosti. Naime, kada se odlučimo biti s nekim tko ne može biti s nama u vezi full time to možda zvuči liberalno, no nije za odbaciti teorija da u vašoj podsvijesti spava strah od odbijanja i ideja da vas taj netko ne može odbiti. Pa kako i bi kada vi zapravo i niste u vezi. Ili vas je možda frka toga što bi se zapravo moglo dogoditi da vam se netko 100% približi.

Osim toga tu je i onaj lažan osjećaj koji vam govori da ste jako bitni i važni kada netko zbog vas, i samo jednog krivog poziva njegovoj ženi, riskira cijeli svoj život. A tu je naravno i adrenalin jer radite nešto zabranjeno, a koji se često urušava već nakon par neodgovorenih poziva za vikend.

Pa kako se onda obraniti od takvih iskušenja, ako, naravno, ipak na kraju svega ne poželite slušati svoje srce i izboriti se za svoju zabranjenu ljubav, jer i to je uvijek opcija, zar ne? Dva su rješenja. Knjiga i seks. Ili ćete pročitati knjigu Mirjane Krizmanić “U ljubavi i bez nje” a koju je napisala samo zato da odgovori mlade cure da ne ulaze u veze s oženjenima i kako obično izgleda rasplet takvih priča. Ili ćete se naprosto više seksati.

Naime, istraživanja kazuju da cure koje hrabro uzimaju svoj život u ruke, a to znači imaju dosta seksualnog iskustva, znatno rjeđe padaju na loše režirane drame i spike “spasi me iz lošeg braka”, nego, nazovimo ih – ovisnice o ljubavi koje još vjeruju u sudbinu, horoskop, više sile i romantične scenarije, a kojima je happy end zapravo više izuzetak nego pravilo.

Naslovna fotografija: Unsplash/Ryoji Iwata

Pročitaj više

Kada malo vježbanja donosi puno

Ako ste kao ja i tek ste u zrelijoj dobi krenule vježbati ili ste neredovite, ne brinite – ima nade za nas sportske zabušantice. Zašto se ne bismo trebale opterećivati količinom zahtjevnih treninga potvrđuje znanstvena studija, a ponekad je zaista lijepo imati takav dokaz ‘u džepu’.

Ostanite budni, ostanite budni!

Znamo, ovo pitanje nije od prevelike važnosti, no čovjeka veseli saznati odgovore na vječne zagonetke. Evo što kažu neurolozi o našoj velikoj ljubavi prema spavanju na kauču

Prokletstvo prve noći

Ukleti hotel, podzemne vode ili preglasni susjedi? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put dobro usnuli na novoj lokaciji. Ako nađete odgovor za manje od 10 sekundi, slobodno produžite dalje jer ovaj članak nije za vas.

Rain on me!

Jesmo li postali obične žrtve pop kulture i fotogeničnih scena ili ima nešto u basu kiše što nema ni na najboljim katarzičnim koncertima? Evo što kaže znanost, a što moj dečko?

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.