karma is a...

TA POPULARNA KARMA: Od drevne filozofije do suvremene pop scene

Tamara Radan
16.02.2024.

Karmu su opjevali brojni pop pjevači, od Johna Lennona do Drakea, no što je ona zapravo?

„Karma is a god / Karma is the breeze in my hair on the weekend / Karma’s a relaxing thought / Aren’t you envious that for you it’s not? / Sweet like honey, karma is a cat / Purring in my lap ’cause it loves me / Flexing like a goddamn acrobat / Me and karma vibe like that“… pjeva u svojoj novoj pjesmi „karma“ Taylor Swift.

Ona nije jedina već među posljednjima u nizu glazbenika koji su opjevali fenomen karme. „Instant karma’s gonna get you“, upozoravao je John Lennon sedamdesetih, „Karma Chameleon“ grupe Culture Club postao je hit osamdesetih, baš kao što je to devedesetih bio „Karma Police“ Radioheada. O lošoj karmi repa Drake, a Alicia Keys kaže: „What goes around comes back around“… pa je li karma doista neki arhetipska pravda koja će sustići prijestupnike koji su se ogriješili o nas, čak i kada svi drugi sustavi zakažu?

Na duge ili kratke staze

Karmu je zapravo nemoguće jednoznačno definirati, ona je koncept koji potječe iz drevnih indijskih religija, posebice hinduizma i budizma. To je vjera u ideju uzroka i posljedice, gdje nečije akcije i namjere u sadašnjosti mogu utjecati na njihova buduća iskustva i okolnosti.

Prema konceptu karme, svaka radnja, bilo fizička, verbalna ili mentalna, stvara energiju ili silu koja će se na kraju vratiti pojedincu. Ovaj se povratak može dogoditi u sadašnjem životu ili u budućim životima kroz reinkarnaciju, ovisno o specifičnim vjerskim uvjerenjima.

Karma se često shvaća kao moralni zakon koji upravlja posljedicama ljudskih postupaka, a ponekad se i krivo interpretira kao sudbina. Vjeruje se da dobra djela ili namjere generiraju pozitivnu karmu, koja vodi do povoljnih ishoda i sreće. Suprotno tome, negativna djela ili namjere stvaraju negativnu karmu, koja može rezultirati patnjom ili nepovoljnim okolnostima u budućim inkarnacijama.

Koncept karme služi kao vodič za etičko ponašanje, naglašavajući važnost promišljenih radnji i potencijalnih posljedica koje one mogu imati na nečijem duhovnom putovanju. Potiče pojedince da njeguju vrline kao što su suosjećanje, poštenje i velikodušnost kako bi akumulirali pozitivnu karmu i vodili kreposniji život.

Pa izgleda da karma nije baš tako instantna kao što je pjevao Lennon i čini se da se neće sve baš vratiti kao bumerang, barem ne odmah. Ona nije moralni pravosudni sistem već dolazi od riječi na sanskrtu za djelovanje, a to je ono što određuje naš život.

Dobra karma

Vjerovali u takva učenja ili ne, uvijek imamo želju biti na dobroj strani karme, biti nagrađeni pozitivnim ishodima za svoja djelovanja, da citiramo Taylor Swift – da nam karma bude opuštajuća pomisao. Pa kako na sebe navući dobru karmu?

Pogodili ste: dobrim djelima. I to ne treba biti ništa pretjerano komplicirano. Odašiljite dobru energiju i budite ljubazni prema svima. Stvarajte nešto što nije samo za vašu korist nego i za druge. Budite velikodušni i uslužni. Radite na sebi, preuzmite odgovornost, fokusirajte se, pomozite drugima, budite prisutni i strpljivi. I karma će biti mačka koja vam prede u krilu….

Naslovna fotografija: Canva

Pročitaj više

Stalkanje na recept

Bacite oko na bivše (i kako se danas vaš partner odnosi prema njima) jer tako će uskoro tretirati i vas!

Ima neka tajna veza

Jednostavnije rečeno, svaki znak dolazi sa svojim sestrinskim znakom s kojim se jako dobro slaže i nema razloga da ne budete BFF. Naime, ako se znak vaše BFF slaže s vašim, dobivate nekoga tko vas vidi u pravom svjetlu, ali i gura prema najboljoj verziji sebe.

Slično romantičnim vezama u prijateljstvima također postoji razdoblje medenog mjeseca prije nego što se prepoznaju zabrinjavajući obrasci. Što se događa kada ignoriramo početne znakove upozorenja zbog uzbuđenja oko povezivanja s novim prijateljem s kojim ste kliknuli? Često gledamo na crvene zastavice u kontekstu spojeva i romantičnih veza, ali one su značajne i kod prijateljstava pa hajdemo vidjeti na što treba obratiti pažnju.

Svaka čast božićnim filmovima, no vas i dalje opsjeda zašto vas se netko nije javio? Imamo listu filmova koji će vas utješiti ili vam preusmjeriti misli na neke druge staze. Iako, nitko ne tvrdi da je pokvareni vremenski stroj ispričnica za nejavljanje…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.