Godina kada su se nosile banane

BANANA HEELS: Nova silueta peta koja je osvojila modnu scenu

Lena Ivanović
26.11.2023.

Ako se do sada svijet dijelio u dva dijela – na ljubitelje špičastih cipela i onih s okruglim nosom, vrijeme je da upoznate i 50 nijansi različitih silueta peta

Kada je Pedro Almodóvar davnih dana snimao svoj kultni film koji se tako efektno zove ‘High Heels’ nije se previše zamarao potkategorijama visokih peta. No, povjesničarima mode je sve jasno. Dovoljan je jedan pogled na kadar iz njegovog filma gdje se vide visoke pete pa da svima bude jasno da je taj film mogao nastati samo 1991. godine. Jer ako se to po ičemu vidi ona je to prije svega dizajn peta.

Uostalom, osjetili ste i sami na svojim nogama, držanju, fotkama, sposobnosti da brzo ili sporo hodate kakvu ulogu ima peta – od nagiba, materijala, visine. Doslovce kao da je riječ o kakvom avionu pa svaki milimetar mora štimati. I nije isto hodate li u blok peti ili platformama, plešete li s cipelama koje imaju kubansku petu (izvijenu) ili na sebi imate ubitačni visoki stiletto.

Banana heels

Ma najbolje da zapravo od svih vrsta peta koje postoje nabavite po jedan komad. E, izgleda da tako ne razmišljamo samo mi, jer kako drugačije objasniti da će globalno tržište visokih potpetica doseći više od 42,7 milijardi američkih dolara do 2024. godine? A kako stvari, trenutno na listi najtrendi peta prednjači model zvan ‘banana heels’, jer ne samo što su drugačije, sofisticirane, nego vašoj odjevnoj kombinaciji dodaju i zabavan twist.


Odlikuje ih srednje visoka peta, a ime ‘banana’ su dobila zbog lagano zakrivljene siluete. A ako smo dobro gledali, u svojim kolekcijama ih imaju gotovo svi, posve nebitno je li riječ o gležnjačama, čizmama ili Mary Jane cipelama – modna kuća Chloé, Dries Van Note, Koché, Victoria Beckham, H&M, COS… Kako stvari stoje, krajnje vrijeme da i mi nabavimo ovo popularno voće. Tek tako da odmah možemo prepoznati iz koje su nam godine te sjajne stylish fotke koje ćemo tek snimiti. “Ma to može biti samo godina kada su se nosile banane!”

Pročitaj više

trendspotting

Životinjske uzorke ponovno možemo vidjeti posvuda, pa se postavlja pitanje: jesu li i dalje simbol neukusa, bunta, bogatstva ili mainstream? I ugrožavaju li stvarne egzotične vrste ili potiču na njihovu zaštitu?

Ne postoji apsolutno ništa pogrešno u procesu starenja, a čini se gotovo apsurdnim što kolektivno strahujemo od nečeg toliko prirodnog. No tzv. kult mladosti prilično je jak, a ne postoji žena koja se već nakon 25. godine života nije zapitala bi li trebala učiniti nešto kako bi zaustavila vrijeme. Tretmani botoxom, hijaluronskim filerima pa čak i facelifting sve su popularniji, no biste li povjerovali da je moguće doći do zategnutog i mladolikog lica bez odlaska pod nož?

Ljetna haljina skroz izgužvana, krema razlivena, a vaše omiljene cipele ulubljene? Pakirate li kofer (pre)nemarno i bez sistema, ne treba se čuditi ako vas na odmoru zadesi neugodno iznenađenje. Pa dobro kako onda pravilno i dobro spakirati svoj kofer?

Dobra priprema je pola posla

Tek je 14 sati, a na vašem licu već nedostaje veći dio nanesenog pudera. Ako potvrdno kimate glavom, možda biste trebali nastaviti čitati…

Online tjednik za pop kulturu i autorske priče

Stvari koje osjećamo. Teme koje pokreću.
Newsletter nedjeljom.